Reklam
Reklam

Adalet Bakanı Tunç: “İsrail-Filistin meselesi Ortadoğu’da kanayan bir yara”

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
10 Ekim, 2023 15:52 tarihinde yayınlandı
0

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “İsrail-Filistin meselesi Ortadoğu’da kanayan bir yara. Bölgedeki şiddetin bir an önce son bulması lazım. Daha büyük bir felakete ve savaşa dönüşmeden olayların çözümlenmesi, bölge barışı açısından çok önemli. Temennimiz bir an önce bölgedeki huzurun sağlanmasıdır” dedi.

İstanbul’da Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’na katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, etkinlik sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İsrail ve Filistin arasındaki olaylara ilişkin yöneltilen soruya yanıt veren Bakan Tunç, İsrail-Filistin meselesinin Ortadoğu’da kanayan bir yara olduğunun altını çizdi. Bakan Tunç, “Cumhurbaşkanımız kabine toplantısı sonrası gelişmelerle ilgili ifadelerde bulundu. Bölgedeki şiddetin ortadan kalkması lazım. Özellikle 1967 sınırlarına geri dönülmesi gerek. Bölgede 2 devletli bir yapının oluşmaması nedeniyle bugüne kadar şiddet olayları orada hep vuku buldu. Son olaylar hepimizi endişelendirdi” ifadelerini kullandı.

Özellikle bölgedeki şiddetin sona ermesi, sivillerin hayatını kaybetmemesi konularında tüm dünyanın duyarlı olması gerektiğini kaydeden Bakan Tunç, “Cumhurbaşkanımız bu anlamda bölgedeki liderlerle görüşmeler yapıyor. Bölgedeki şiddetin bir an önce son bulması lazım. Daha büyük bir felakete ve savaşa dönüşmeden olayların çözümlenmesi, bölge barışı açısından çok önemli. Temennimiz bir an önce bölgedeki huzurun sağlanmasıdır” diye konuştu.

Bakan Tunç, Gezi Parkı Davası’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala’ya Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından ödül verilmesine ilişkin olarak şunları söyledi: “Türk Yargısı tarafından bir hüküm verilmiş ve bu hüküm kesinleşmiş. Bir kısım sanıklar bakımından bozma kararı verilmiş, bazı sanıklar bakımından da onama kararı verildi. Gezi olayları bir şiddet olayıdır. Yani bunu hiç kimse başka bir tarafa çekmesi mümkün değildir. Yani 2013 yılının Mayıs ayında ortada hiçbir şey yokken Türkiye’de faizlerin yüzde 5’lere düştüğü enflasyonun yüzde 5’lerde seyrettiği dünyanın en büyük projelerinden bahsedildiği bir ortamda Gezi Parkı’nı bahane ederek sokakları ateşe vermek istediler. Dükkanları taşladılar, polisleri şehit ettiler ve vatandaşları yaraladılar. Kamu araçlarına özel araçlara zarar verdiler. Bu şiddet olaylarının bir hukuk devletinde yeri yoktur. Bunun hesabını da bağımsız yargı soracak.”

Bakan Tunç, “Türkiye Cumhuriyeti yargısının vermiş olduğu bir kesin karar neticesinde hüküm giymiş birisine insan hakları ödülü veriliyorsa, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde bu bir kere talihsizliktir. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin kuruluş ilkelerine de uygun değildir. Avrupa değerleri insan haklarıysa, insan haklarının içerisinde şiddet yoktur. Şiddet ve terör eylemleri, insan haklarının düşmanıdır. Dolayısıyla yaşama hakkına tehdit eden şiddet olaylarını azmettirme ve arka planda onları destekleme noktasında yargının vardığı bir kesin hüküm var. Bu kararı beğenmeyebilirsiniz, eleştirebilirsiniz ama uymak zorundasınız. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde ki bu görüntü özellikle bir sivil toplum kuruluşunun sözde insan hakları ödülü vermeye kalkışması ve orada bunu bütün dünyanın gözü önünde sanki o kişiler insan hakları mücadelesi vermiş ve İstanbul’da tüm sokakları ateşe vermeye çalışanlar değilmiş gibi bir insan hakları ödülü veriliyor. Buna da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi maalesef alet oluyor. Türk delegasyonunun özellikle bu görüntüden sonra orada bulunmaması en doğru tavırdır” dedi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin

Amasya’da 65. Kiraz Teşvik Yarışması yapıldı

amasyada 65 kiraz tesvik yarismasi yapildi pxHFc3zK
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Türkiye’nin en eski kiraz teşvik yarışması Amasya’da 65 yıldır gerçekleştiriliyor. Geçen yıl bahçelerde yaşanan zirai don afeti nedeniyle yapılamayan yarışmada üretimin bol olduğu bu yıl ilk üçe giren kiraz üreticilerine altın hediye edildi.

Kentte düzenlenen 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen yarışma öncesi Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri bahçelerin yolunu tuttu. Titiz araştırmalar sonucu ödül almaya hak kazanan ürünler ile üreticileri belirlendi.

Birinci Alpaslan köyünden Yusuf Eser

Birinciliği Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyünden Yusuf Eser kazandı. Yarışmaya ailesiyle birlikte gelen Eser, ödül çekini Amasya Valisi Önder Bakan’ın elinden aldı. Yarışmada ikinci Aydınlık köyünden Hasan Hüseyin Erdem, üçüncü ise Ormanözü köyünden Murat Pamuklu üçüncü oldu. Şehzadeler Gezi Yolunda düzenlenen ödül törenine AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu ile diğer yetkililer de katıldı. Halk oyunları ekibinin sahne aldığı yarışmayı izleyen vatandaşlara paketler halinde kiraz dağıtıldı.

“Türkiye’nin en eski kiraz yarışması”

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, “Türkiye’nin en eski kiraz yarışmasını Amasya’da yapıyoruz. 1962 yılından bu yana 65 yıldır bu yarışma geleneksel olarak yapılıyor. Sadece geçen yıl zirai afeti don nedeniyle ağaçlar meyve vermediği için yarışma yapılamamıştı. Dereceye giren üreticilerimizi kutluyorum” dedi.

Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekleniyor

Coğrafi işaretli Amasya kirazının Türk kirazı olarak tanındığını anlatan Cebeci, “Rusya, Almanya gibi ülkelere ilimizden kiraz ihracatı yapılıyor. Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekliyoruz” diye konuştu.

“1963’te dedemin diktiği kiraz ağaçlarından ürün alıyoruz”

Geleneksel yarışmanın bu yılki şampiyonu Yusuf Eser de, “1963 yılında dedemin diktiği kiraz ağaçlarını yetiştirerek ürün alıyoruz. Teknolojik gelişmeleri de takip ederek ailece üretim yapıyoruz. Bölgede kiraz üretiminin merkezi olmasını istediğimiz köyümüz Alpaslan’ın daha da gelişeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. Eser’in eşi Gülhanım Eser’de 65 yıldır süren yarışmanın bu yılki kazananın olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

“Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi”

Ömrü bahçelerde şifa kaynağı kirazlardan toplayarak geçen Sadiye Öztürk, yarışmanın kazananlarını alkışlayarak kutladı. Geçen yıl kiraza hasret kaldıklarını hatırlatan Öztürk, “Bir tane bile kiraz yemek nasip olmamıştı. Ama bu sene Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi. Bol kirazımız var. Her yere yetecek inşallah” şeklinde konuştu. Yarışmaya Çiğdemlik köyünde katılan Ertan Uzun ise, genç bir çiftçi olarak üretim yapmayı sürdüreceğini vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin