Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından, bu liselere geçişlere izin verilecek istisnai durumlarla ilgili usul ve esaslar belirlendi.
MEB tarafından geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de “Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikler” yayımlanarak birtakım değişikliklere gidilmişti. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmenlikle, örgün öğretimden açık liseye geçişlere kısıtlama getirilmişti. MEB tarafından yayımlanan genelge ile açık liseye geçiş şartları belirlendi.
Örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine, evde ve hastanede eğitim verilerek öğrenim görenler ile MEB tarafından mazereti uygun görülenler öğrenciler, veli ve öğrenci talebi doğrultusunda ilgili okulun mevzuatında belirtilen nakil ve geçiş şartlarını taşıması halinde nakil ve geçiş yapabilecek.
MEB tarafından örgün eğitimden açık liseye geçiş şartlarının yer aldığı genelgeye göre: “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ile geçerli ‘Engelli Sağlık Kurulu Raporu’ veya
‘Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER)’ olan, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veyahut koruyucu aile yanına yerleştirilen, evlatlık edinme öncesi bir yıllık geçici bakım sürecinde olan, Çocuk Koruma Kanunu kapsamında hakkında eğitim veya bakım tedbiri kararı verilen, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde ikameti geçici olarak değiştirilmek zorunda kalınan, harp veya vazife malulü sayılanların çocuğu olan, şehit ve gazi çocuğu olan, cinsel saldırıya uğrayan mağdurlar, Milli sporcular, tutuklu ve hükümlüler, öğrenci nakil ve geçişlerine esas teşkil eden hastalıklar listesine bağlı olarak sağlık kurulu raporu olan, evde ve hastanede eğitim verilerek öğrenim gören, bakanlıkça mazereti uygun görülen, örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden” öğrenciler dışındakilerin, örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapamayacaklarına karar verildi.
Öte yandan, genelgeye göre 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere deprem bölgesindeki Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde geçici barınma merkezlerinde (konteyner kent, çadır kent vb.) ikamet eden ve taşıma yolu ile eğitim hizmeti alanlar, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapabilecek. (İHA)


Açık liseye geçiş şartları belli oldu
Karabük’te Başkan Çetinkaya ile Sosyal Hayat canlandı
Karabük, sanayi kenti kimliğinin yanına kültür ve sanat şehri unvanını da ekleyerek büyük bir sosyal dönüşüme imza atıyor. Kentte uzun yıllardır dile getirilen “sosyal ve kültürel etkinliklerin yetersizliği” şikayetleri, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın göreve gelmesiyle birlikte tamamen tarihe karışıyor. Başkan Çetinkaya’nın vizyonuyla peş peşe hayata geçirilen projeler ve sanatsal organizasyonlar, Karabük’te adeta bir kültür şöleni havası estiriyor.
Karabük Belediyesi Sanat Evi, hafta sonu iki büyük edebiyat buluşmasına ev sahipliği yaptı. Düzenlenen imza günü ve söyleşi programında ünlü yazar Abdullah Ataççı, Karabüklü okurlarıyla bir araya gelerek eserlerini imzaladı. Sevde Nur Uyuymaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye kitapseverler yoğun ilgi gösterdi.
Kültürel etkinlikler kapsamında kentin hafızasına yön veren değerler de unutulmadı. Karabük’ün kültürel mirasına kalemiyle katkı sunan, yıllarca binlerce öğrenci yetiştiren emekli öğretmen ve şair Osman Kiremitçi için son derece anlamlı bir vefa programı organize edildi. Şiirlerin okunduğu ve müzik dinletilerinin yapıldığı bu özel günde, sanatseverler usta çınarın yeni yaşını da kutladı.
Kentteki kültürel canlanma sadece edebiyatla sınırlı kalmadı, tiyatro sahneleri de uzun süredir özlenen kalabalıklara sahne oldu. Karabük Belediyesi iş birliğiyle Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tiyatro Kulübü tarafından hazırlanan ve büyük beğeni toplayan “Karmakarışık Davet” adlı oyun, salonu hıncahınç dolduran Karabüklülerin yoğun katılımıyla sahnelendi.
Kentteki tiyatro rüzgarı, bu akşam 100. Yıl Kültür Merkezi’nde yine ücretsiz olarak sahnelenen “Eyvah Yine Karıştı” adlı komedi oyunu ile taçlandı. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği gece, Karabük’teki kültürel hareketliliğin artarak süreceğinin sinyalini verdi.
Gerçekleştirilen programlara dair açıklamalarda bulunan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, şehirdeki bu büyük dönüşümü kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek şunları söyledi:
“Karabük, köklü sanayi mirasının yanı sıra artık kültür ve sanatla da anılan, yaşayan bir şehir kimliği kazanıyor. Hemşehrilerimizin uzun yıllardır özlemini çektiği sosyal hayatı canlandırmak ve bu alandaki eksiklikleri gidermek, göreve geldiğimiz andan itibaren bizim en önemli hedeflerimizden biri oldu. Altyapı yatırımlarımız kadar, kentin ruhunu besleyen kültürel etkinlikleri ve sanatsal iş birliklerini de kurumsal bir sorumluluk olarak görüyoruz. Her yaştan hemşehrimizin sosyal yaşam kalitesini artırmaya ve Karabük’ü bölgenin kültür-sanat merkezlerinden biri haline getirmeye kararlıyız.”

