Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Dikili Uygulamaları Arttıkça, Kooperatiflerin işlevi azalacak

Gündem Yayın: 16.08.2021 11:12
Yazar:
Dikili Uygulamaları Arttıkça, Kooperatiflerin işlevi azalacak

Orman Genel Müdürlüğü, orman üretim bölgelerinde bir nevi özelleştirme olan dikili uygulamasının yaygınlaşması için yoğun bir çalışma içine girdi.

Yenice  ormanlarında da dikili uygulamasının yaygınlaştırılması için çalışmalar büyük bir hızla sürdürülüyor.

Dikili uygulamasına tam anlamıyla geçilmesi halinde, orman köylüsü köleliğe mahkûm edilecek, orman kooperatifleri işlevlerini yitirecek ve bazı hakları bir bir ellerinden alınacak.

Bugün Kızılkaya Bölgesinde yapılacak dikili ihalesi de bu çalışmaların alt yapısını oluşturacak.

Geçtiğimiz yıllarda kaldırılan kooperatiflere tahsis hakkı, bu yıl şekil değiştirerek yeniden çıkarıldı. Ancak, bu tahsis kooperatifler için çok fazla yeni hak getirmiyor.

KÖYLÜ %10 HAKKINI KAYBEDİYOR

Dikili uygulamasının yaygınlaşmasıyla, orman köylüsünün ürettiği ürünlerden elde ettiği %10 hakkı tamamen elinden alınacak. Orman köylüsü ürettiği bölmede her türlü ürünü temizlediğinde istihkak bedelinin %10’nu alıyordu. Dikili uygulamasıyla bu hak tamamen ortadan kalkacak.

KOOPERATİFLER %25 ALAMAYACAKLAR

Dikili uygulamasıyla birlikte kooperatiflerin %25 hakları da ellerinden alınacak. Dikili üretimini kooperatif de yapsa, özel sektör de yapsa, bu hak devreden çıkacak.

Köyünün mülki sınırları içinde orman üretim bölmesi olmayan kooperatifler kooperatif tahsisi de alamayacaklar. Kooperatifler, başka bölgelerde ihaleye çıkarılan bölmelerdeki dikili ihalesinde özel sektörle yarışamayacağı ve istenilen koşulları yerine getirmede zorlanacağı için katılamayacaklar.

Üretimi kooperatif de yapsa, özel firma da yapsa, kooperatifin %25 hakkı otomatikman kalkacak.

Orman İşletmelerinin dikili ihalede daha fazla kazanmak ve sorumluluklarını azaltmak için uygulamaya çalıştığı bu sistem çok eski yıllarda ormanlarımızda uygulanmış ve orman köylüsünün köle olarak kullanıldığına tanık olunmuştu.

Dikili ihalesini alan özel firmalar, ormanlarda kesim, sürgü, nakliyat fiyatlarını kendi koşullarına göre belirleyecekler. Bu da şimdiki haklardan çok geriye gidişi ortaya çıkaracak. Üretim yapan köylünün parasını zamanında ve düzenli alabilmesi koşulları da zorlaşacak. Bu tür ihaleleri, ilçeden birilerinin alması halinde bu sıkıntılar bir ölçüde aşılabilecek. Ancak, dışarıdan gelenlerle büyük sorunlar yaşanacağı şimdiden görülüyor. Buna, çevredeki dikili üretimlerinde tanık olunuyor.

ORMAN KÖYLÜSÜ TÜCCARIN KÖLESİ OLACAK

Türkiye’nin en büyük bakir orman üretim alanlarına sahip ve her yıl yüzbinlerce m3 ürün üretilen Yenice Ormanları, tüccarlar arasında paylaşılacak ve bu da köylünün köle haline getirilmesinin önünü açacak.

Yenice’deki orman köylüsünün istediği fiyatı çok bulan tüccar başka yerlerden işçisini de kamyonunu da getirecek ve Yenice tam anlamıyla ekonomik bir çöküntünün içine girecek.

Orman İşletmelerinin dikili satışlarda kooperatiflere teklif ettiği taban fiyatının ihaleye girecek özel firmaların taban fiyatından yüksek olması da kooperatiflerin yıldırılmasına bir örnek gösteriliyor. İhalede, özel firmalara sunulan muhammen bedelin artacağı için düşük tutulduğu savı ise gerçekçi görülmüyor.  Orman İşletmesi’nin çok kazanmasına yönelik bir yol izlendiği ortaya çıkıyor.

Kooperatiflerin acilen bir araya gelerek bu kötü gidiş konusunda önlem almaları gerekiyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu

Ekonomi Yayın: 06.05.2024 12:00
İhlas Haber Ajansı
Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu

Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balıkçı teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt dışı sularda avcılık yapıyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından bazı balıkçı tekneleri ağırlıklı olarak Atlas ve Hint Okyanusu’na yönelerek avcılık yapıyor.

Türkiye, Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaparken, 15 ülke ile de antlaşma yapmak üzere müzakereler sürüyor.

Türkiye’den yapılan uluslararası anlaşmalar kapsamında Türk balıkçı gemileri ağırlıklı olarak Atlas Okyanusu’nun Batı Afrika sahilleri olmak üzere Fas, Moritanya, Fildişi Sahili, Somali gibi ülkelerin sularında tıpkı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de olduğu gibi farklı balık çeşitlerini avlıyor.

Uluslararası sularda avlanan gemilerin çoğunluğunu Doğu Karadeniz’den giden balıkçı gemileri oluştururken, Türkiye şu ana kadar Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaptı. 15 ülke ile anlaşma yapmak üzere müzakereler devam ediyor.

Türkiye karasuları dışında onlarca balıkçı teknesi, 2 binin üzerindeki tayfası ile avlanma yaparken, son yıllarda ülkemizde gerek iklimsel değişiklik gerekse çevresel faktörlerden dolayı su ürünleri avcılığı üretiminde yaşanan dalgalanmalar endüstriyel balıkçılık yapan balıkçı teknelerinin zor duruma düşmesine neden oluyor. Hem balıkçıların avlanma miktarını nispi olarak artırmak hem yeni ürün alanları bulmak için son yıllarda Türkiye su ürünleri üretiminin olduğu ülkelerle beraber ikili balıkçılık antlaşmaları yaparak bu doğrultuda Atlas ve Hint Okyanusu’nun yolunu tuttu.