Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Dikili Uygulamaları Arttıkça, Kooperatiflerin işlevi azalacak

Gündem Yayın: 16.08.2021 11:12
Yazar:
Dikili Uygulamaları Arttıkça, Kooperatiflerin işlevi azalacak

Orman Genel Müdürlüğü, orman üretim bölgelerinde bir nevi özelleştirme olan dikili uygulamasının yaygınlaşması için yoğun bir çalışma içine girdi.

Yenice  ormanlarında da dikili uygulamasının yaygınlaştırılması için çalışmalar büyük bir hızla sürdürülüyor.

Dikili uygulamasına tam anlamıyla geçilmesi halinde, orman köylüsü köleliğe mahkûm edilecek, orman kooperatifleri işlevlerini yitirecek ve bazı hakları bir bir ellerinden alınacak.

Bugün Kızılkaya Bölgesinde yapılacak dikili ihalesi de bu çalışmaların alt yapısını oluşturacak.

Geçtiğimiz yıllarda kaldırılan kooperatiflere tahsis hakkı, bu yıl şekil değiştirerek yeniden çıkarıldı. Ancak, bu tahsis kooperatifler için çok fazla yeni hak getirmiyor.

KÖYLÜ %10 HAKKINI KAYBEDİYOR

Dikili uygulamasının yaygınlaşmasıyla, orman köylüsünün ürettiği ürünlerden elde ettiği %10 hakkı tamamen elinden alınacak. Orman köylüsü ürettiği bölmede her türlü ürünü temizlediğinde istihkak bedelinin %10’nu alıyordu. Dikili uygulamasıyla bu hak tamamen ortadan kalkacak.

KOOPERATİFLER %25 ALAMAYACAKLAR

Dikili uygulamasıyla birlikte kooperatiflerin %25 hakları da ellerinden alınacak. Dikili üretimini kooperatif de yapsa, özel sektör de yapsa, bu hak devreden çıkacak.

Köyünün mülki sınırları içinde orman üretim bölmesi olmayan kooperatifler kooperatif tahsisi de alamayacaklar. Kooperatifler, başka bölgelerde ihaleye çıkarılan bölmelerdeki dikili ihalesinde özel sektörle yarışamayacağı ve istenilen koşulları yerine getirmede zorlanacağı için katılamayacaklar.

Üretimi kooperatif de yapsa, özel firma da yapsa, kooperatifin %25 hakkı otomatikman kalkacak.

Orman İşletmelerinin dikili ihalede daha fazla kazanmak ve sorumluluklarını azaltmak için uygulamaya çalıştığı bu sistem çok eski yıllarda ormanlarımızda uygulanmış ve orman köylüsünün köle olarak kullanıldığına tanık olunmuştu.

Dikili ihalesini alan özel firmalar, ormanlarda kesim, sürgü, nakliyat fiyatlarını kendi koşullarına göre belirleyecekler. Bu da şimdiki haklardan çok geriye gidişi ortaya çıkaracak. Üretim yapan köylünün parasını zamanında ve düzenli alabilmesi koşulları da zorlaşacak. Bu tür ihaleleri, ilçeden birilerinin alması halinde bu sıkıntılar bir ölçüde aşılabilecek. Ancak, dışarıdan gelenlerle büyük sorunlar yaşanacağı şimdiden görülüyor. Buna, çevredeki dikili üretimlerinde tanık olunuyor.

ORMAN KÖYLÜSÜ TÜCCARIN KÖLESİ OLACAK

Türkiye’nin en büyük bakir orman üretim alanlarına sahip ve her yıl yüzbinlerce m3 ürün üretilen Yenice Ormanları, tüccarlar arasında paylaşılacak ve bu da köylünün köle haline getirilmesinin önünü açacak.

Yenice’deki orman köylüsünün istediği fiyatı çok bulan tüccar başka yerlerden işçisini de kamyonunu da getirecek ve Yenice tam anlamıyla ekonomik bir çöküntünün içine girecek.

Orman İşletmelerinin dikili satışlarda kooperatiflere teklif ettiği taban fiyatının ihaleye girecek özel firmaların taban fiyatından yüksek olması da kooperatiflerin yıldırılmasına bir örnek gösteriliyor. İhalede, özel firmalara sunulan muhammen bedelin artacağı için düşük tutulduğu savı ise gerçekçi görülmüyor.  Orman İşletmesi’nin çok kazanmasına yönelik bir yol izlendiği ortaya çıkıyor.

Kooperatiflerin acilen bir araya gelerek bu kötü gidiş konusunda önlem almaları gerekiyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tırın önünde metrelerce sürüklenip burunları bile kanamadan kurtuldular

Gündem Yayın: 06.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı

Emniyet Müdürlüğü Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarınca Mart 2024 tarihinde Tokat’ta meydana gelen kazalar paylaşıldı. Kaydedilen görüntülerde bir otomobil tırın önünde metrelerce sürüklendi. Araç içerisinde bulunanlar şans eseri burunları bile kanamadan kurtuldular.

Türkiye’nin birçok ilinde farklı tarihlerde meydana gelen trafik kazalarının görüntüleri, Emniyet Müdürlüğü Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarınca kaydedildi. Tokat’ta şubat ayında meydana gelen 4 ayrı kaza da kameralar tarafından an be an kaydedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, 2024 yılının Mart ayında Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarının kaydettiği farklı illerdeki trafik kazalarının görüntülerini paylaştı. Paylaşılan görüntülerde Tokat’ta 4 ayrı kaza kameralara yansıdı. Dikkatsizlik ve geçiş üstünlüğüne dikkat etmeyen sürücüler kazalara neden oldu.

“Metrelerce sürüklendi”

İlk görüntüde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önündeki caddede meydana geldi. Görüntüde bir otomobil aynı yönde ilerleyen tırın sıkıştırması ile yan döndü ve metrelerce sürüklendi. Kazada şans eseri otomobilde bulunanlar yara almadan kurtuldu.

“Otobüs hızını alamadı”

İkinci görüntüde ise şehir içi Özel Halk otobüsü durmayarak kırmızı ışıkta duran arabalara arkadan çarptı. Kaza nedeniyle araçlarda maddi hasar meydana geldi.

“Yine kavşak yine kaza”

Paylaşılan diğer iki kaza da şehirdeki farklı kavşaklarda meydana geldi. Geçiş üstünlüğüne dikkat etmeyen araçlar çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle araçlarda maddi hasar meydana geldi.