Karabük Postası tarafından
26 Ocak, 2021 10:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’ya Arkeolojik Müze Kurulacak

Müze için 352 bin 801 TL ödenek gönderildi Karabük Valisi Fuat Gürel, kurum denetimleri kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü ziyaret ederek 2020 yılında yapılan çalışmalar hakkında karşılaştırmalı bilgiler aldı. Sunumuna kadro, araç, personel durumu ve birimler hakkında bilgiler vererek başlayan İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde arkeolojik müze kurulması için 2020 yılında bakanlık tarafından 352 bin 801 TL ödenek gönderildiğini bildirdi. Şahin, kentte kütüphanelere üye sayısının 31 bin 606, okuyucu sayısının 132 bin 290 ve 143 bin 249 adet kitaba sahip olduğunu belirterek Türkiye’de ilk “Bebek Kütüphanesi”nin Karabük’te kurulduğunu hatırlattı. 2020 yılı turist sayıları hakkında bilgiler veren Şahin, 110 bin 16 yerli ve 10 bin 12 yabancı turist olmak üzere 120 bin 28 turist ağırladıklarını açıklayarak, “Yaşanan pandemi nedeniyle geçen yıla oranla rakamlarda düşme oldu. Pandemi tedbirlerinin ardından tekrar bu rakamların yükseleceğini ve normale döneceğini düşünüyoruz” dedi. Şahin, Baklanbostan, Egrova göleti ve Hacılar obası bölgelerinin yeni turizm destinasyonlari olarak açılması yönünde çalışmaların devam ettiğini, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Türkiye Turizmi Geliştirme Ajansı aracılığıyla Karabük ilinin dünya genelinde tanıtılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini de kaydetti. Şahin, Karabük sınırları içerisinde Koruma Kurulları tarafından tescil edilen 100 arkeolojik sit alanı, 9 adet kentsel sit alanı, 5 adet doğal sit alanı, 2 bin 120 adet tescilli eser, 6 adet Tümülüs, 4 höyük, 100 den fazla kaya mezarının bulunduğunu söyledi. Belediye ve turizm işletme belgeli 138 tesis bulunduğunu ifade eden Şahin, toplam oda sayısının bin 927 toplam yatak sayısının ise 4 bin 116 olduğunu belirterek, “Eskipazar Hadrianapolis antik kentinde kazılar sonucu ortaya çıkan kilise hamam ve mozaiklerin korunması adına çatı projelerinin hazırlandı. Bakanlığa ödenek için talepte bulunularak İl Özel idaresinin katkıları ile kazı evinin yanına laboratuar ve eşya deposu binasının yapıldı. Çevre düzenlemesi bilgilendirici levha düzenlemesi karşılama merkezi gibi işler de devam ediyor. Ayrıca kazı başkanlığının talebi doğrultusunda 4 parselde toplam 29 bin 975 metrekare alanın kamulaştırması yapıldı. Bu proje bütçesinde 25 bin 399 TL ödenek bulunuyor. Karabük’te önceden ortaya çıkarılan ve başka müzelerde bulunan ayrıca sonradan ortaya çıkarılacak tarihi eserlerin sergilenmesi amacıyla Safranbolu ilçesinde arkeoloji müze kurulması için bakanlık tarafından 2020 yılında 352 bin 801 TL ödenek gönderildi” diye konuştu. Vali Fuat Gürel, Karabük’ün çok önemli turizm noktası olduğunu UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolu’nun bölgenin gözbebeği olarak görüldüğünü ancak turizm çeşitlendirilerek Safranbolu’ya entegre edilmesi için çalıştıklarını dile getirdi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, pahalar eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde misyon alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sırf bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla tabir edebilirim ki bu yarışın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla zati kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan kıymetli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara taban hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl marifetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Müsabakaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, pahalar eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme etaplarında 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi vazife almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje müsabakalarının temel hedefi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl marifetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin maksadı değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En değerli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, yarışın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin misyon alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.