Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Açılışlarda Gündem KARDEMİR ve MARZINC

Gündem Yayın: 11.10.2017 14:54
Yazar:
Açılışlarda Gündem KARDEMİR ve MARZINC

Karabük Belediyesi tarafından “Her Mahalleye Bir Park” projesi kapsamında Şirinevler Mahallesi Orman Sokak’ta yapımı kısa sürede tamamlanan Villa Panorama çocuk parkı açılışı yapıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Belediye Başkanı Rafet Vergili, gündemine yine KARDEMİR ve MARZINC’i aldı.

Karabük’te en büyük mücadelenin başladığını ifade eden Başkan Vergili, “Karabük’ün problemleri tamamen bitti. Şuanda Karabük’te ki en büyük mücadelemiz başladı. Ben bu mücadelede bütün Karabüklülerden, sivil toplum kuruluşlarından, herkesten destek bekliyorum.1980 öncesi teknolojiler müsait değildi. Biz bu dumanın, kirin, pasın içinde büyüdük ama 1980’den sonra, teknoloji geliştikten sonra, bir tane duman çıkmayacak şekilde fabrikaların modernizasyonun yapılması mümkündü. Tabi bunun bir maliyeti var, filtreleri yapmanın bir maliyeti var, tekrardan bu filtreleri çalıştırmanın da bir maliyeti söz konusu. Kardemir sürekli olarak bu filtre yapım maliyetlerini ertelemekte. Konuşulurken de şöyle konuşuluyor;  “Demir Çelik bizim her şeyimiz”. Evet, Demir Çelik bizim her şeyimiz. Peki, Demir Çelik bize ne veriyor? Bunu da değerlendirmemiz gerekiyor. Kâr bilançolarında 200 milyon dolar kar açıklayan kuruluş, Karabük’ün temizliği ile ilgili 10-20 milyon doları hiç düşünmeden harcayabilmeli. Eğer burada iktidar mücadelesi veriliyorsa, kendi menfaatleri, kendi çıkarları için değil de, önce Karabük halkının çıkarları ile ilgili bu mücadele verilmeli. Her gün kapasite artırılmamalı. Kapasite artırımı ile beraber, çevrede düşünülmeli” dedi.

Marzinc tesisleri ile ilgili konuşan Karabük Belediye Başkanı Rafet vergili;  “Bu tesis için 18 kuruluş imza verdi. Bir tek dönemin Orman Genel Müdürü Osman Kahveci bile imza atmasaydı bu tesis yine kurulmazdı” dedi.

MARZINC’İN YAPIMI İLE İLGİLİ HİÇ BİR YERDE İMZAM YOKTOR

Marzinc’in yapımı ile ilgili olarak hiç bir yerde imzasının olmadığını söyleyen Başkan vergili; “Defalarca söylediğimiz halde, birileri “ortaktı, yapımına izin verdi” gibi sansasyon haberler çıkartmakta. En az 18 kuruluş bu tesisin kuruluşu ile ilgili imza attı. Bunlardan bir tanesi de Orman İşletme Müdürlüğüdür ve o tarihte de Orman Genel Müdürü de Osman Kahveci beydi. O, bir tek imzayı atmasaydı Marzinc yapılmazdı. Ya herkes attığı imzaya sahip çıkacak ya da bu tür problemleri birisinin üstüne yıkmaya çalışmayacak. Bu fabrika kurulmadan önce bana dediler ki; “Avrupa kriterlerinde bir fabrika yapıyoruz”. Bu fabrikanın Avrupa’da çalışan örnekleri var. Sen Avrupa kriterlerinde fabrikanı yaptın ama Avrupa kriterlerinde bu fabrikayı çalıştırdın mı? Önemli olan bu. Bu sistemi kontrol eden yalnızca Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Bizim en ufak burayı denetleme, kontrol etme gibi bir yetkimiz söz konusu değildir. 8 yıldan bu tarafa, bütün raporları tazmin eden Çevre Bakanlığıdır. Şimdi buradan kendilerine soruyorum; Siz bu fabrikayı kapattınız, peki 3 gün sonra neden açtınız? Hangi kriterleri incelediniz de açtınız?”

Yalnız bizim memleketimizde değil, Çevre ve Şehircilik Bakanımızın memleketi Kayseri’de de bizden 4 yıl önce faaliyete geçmiş bir fabrika söz konusu. Bu fabrikaların tek yaptığı ellerindeki bilgi ve belgelerle Bakanlığı yanıltarak faaliyetlerine devam etmek. Şu anda Kayseri’deki atık malzeme Karabük’ün 1,5 kat fazlası. Yalnız Kayseri’de bulunan fabrikanın atıkları içerisinde 10 bin ton zararlı madde var. Karabük’teki fabrikanın şu andaki atıklarında 6 bin ton kurşun mevcut. Kayseri’deki fabrikanın atıklarında şu anda 40 bin tonun üstünde çinko mevcut. Karabük’te ki atıklarda şu anda 30 bin ton çinko, 30 bin tonun üstünde de kükürt mevcut. Ayrıca 1200 ton Baryum mevcut. Bunları ben mi kontrol edecektim yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığımı kontrol edecekti?

Bu atıklar hiç bir önlem alınmadan depolanmış. Bir tarafta yer altı sularına karışan, bir taraftan da tozdan dumandan Karabük’e yayılan tehlikeli madde bunlar. Kurşunun insan üstündeki zararlarını açıp okuduktan sonra, Çevre Bakanlığının bunları zararsız atıklar maddesine almaması mümkün değil. Eğer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karabük’te, Kayseri’de, Aliağa’da, Payas’da bir tane atık malzemeden numune alıp da değerlendirme yapmış olsaydı, kendi kitapçığında, kendi standartlarında bunu tehlikesiz atık maddeler yönetmenliğine sokmazdı. Şimdi bunun bütün vebali bizlerin üstüne yıkılıyor. Karabük Belediyesinin üstüne yıkılıyor. Kesinlikle bizim yetki alanlarımızın dışında ama benim bir tane yetkim, benim bir tane işim yalnız yol, kaldırım yapmak, su götürmek, park yapmak değil. Gelecek kuşakların, gelecek nesillerinde daha iyi şartlarda yaşamasını sağlamak da benim görevim. Bununla ilgili mücadelem sonuna kadar devam edecek. Bir yıl içerisinde Kardemir’in bacalarının bir tanesinden duman çıkmayacak. Arkadaşlar kasti olarak şöyle sorular soruyorlar; “Karabük Demir Çelik’te kapatılsın mı?”.

Üç yıl önce bu KARDEMİR’in bacalarından duman çıkmıyordu, niye çıkmıyordu biliyor musunuz? 1 milyon 200 bin kapasite ile çalışıyordu ve filtre sistemleri yeterliydi. Şimdi üretim kapasitesini iki milyon tona çıkarttı. Filtre sistemleri yeterli değil. Parayı kim kazanıyorsa burayı düzeltecek. Eğer çok para kazanma peşinde değilseler ise, kapasiteyi düşürüp tesisi adam edecekler. Biz hiçbir zaman Karabük Demir Çelik kapatılsın demedik. Bunun üstünden siyaset yapılmaz, bunun üstünden politika da yapılmaz. Ama bugünkü yaşam şartlarını Karabük’te sağlamak mecburiyetinde olanlar devam eder, sağlamayan devam etmez. Burası halka açık bir şirket. Şu anda bildiğim kadarıyla Çevre Bakanlığından buraya uzmanlar geldi. Buradan kendilerine sesleniyorum; “Lütfen gelsinler, bizden bilgi alsınlar, ellerindeki bilgi ve dokümanlar yeterli olmuş olsaydı, bunlara bu şekilde izinleri vermezlerdi” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Şirinevler Mahallesi Orman Sokak’ta yapımı tamamlanan Villa Panorama çocuk parkın açılışı gerçekleştirildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane’de doğa harikası peribacaları hafriyat altında kaldı

Dünya Yayın: 04.05.2024 16:12
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane’de doğa harikası peribacaları hafriyat altında kaldı

Gümüşhane’nin Gökdere ve Nazlıçayır köylerine ulaşım sağlayan yol güzergahı üzerindeki peribacaları, bölgedeki bir çimento fabrikası tarafından yapılan alternatif yoldan dökülen hafriyat nedeniyle toprak altında kaldı. Yöre sakinleri doğa harikası yapının kurtulması için yetkililere çağrıda bulundu.

Merkeze bağlı Gökdere ve Nazlıçayır Köyleri başta olmak üzere birçok köye ulaşım sağlayan yol güzergâhı üzerinde bulunan ve köy sakinleri tarafından da peribacaları olarak adlandırılan jeolojik oluşumlar hafriyat toprağı altında kaldı.

ArzularKabaköy Beldesi’nde faaliyet gösteren özel bir çimento fabrikası tarafından Nazlıçayır Köyü’nden çıkarılan hammaddeyi taşımak için önceki yıllarda yapılan yol kenarında bulunan peribacaları, yol inşaatından arda kalan hafriyatın yamaca dökülmesi nedeniyle tahrip edildi. Keçideresi Jeolojik Oluşumları olarak da adlandırılan peribacalarının bir doğa harikası olduğunu ve yol inşaatı için yok edildiğini söyleyen yöre sakinleri ise yetkililere çağrıda bulunarak milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgârın aşındırmasıyla ortaya çıkan yapıların kurtarılabilecek kısımlarının kurtarılmasını istiyor.

“Yetkililerden hafriyatın temizlenerek, yapının eski haline döndürülmesini istiyoruz”

Çocuk yaşlarda köy yolunu kullanırken yapıları hayranlıkla izlediklerini söyleyen Gökdere Köyü sakini Engin Bulut, “Ben 60 yaşındayım. Bunun 15 yılını köyde geçirdik ve buralardan Kale köyüne pazara giderdik. Bizim yolumuz ‘Peribacaları’ olarak nitelendirdiğimiz yerin altından giderdi. Biz peribacalarını şu şekilde hatırlıyoruz. Okula giderken tarih derslerinde Nevşehir’de, Ürgüp’te bize peribacalarını anlatırlardı biz de buradaki oluşumu onlara benzetirdik yıllarda burada tabii özelliklerini korudular. Burada ArzularKabaköy Beldesi’nde çimento fabrikası var. Bu fabrikaya Nazlıçayır Köyü tarafından hafriyat çekiliyor. Eskiden bizim mevcut yolumuzu kullanıyorlardı fakat daha sonra alternatif bir yol kurmayı planladılar ve yol yapımında peribacaları tahrip oldu. Araçlar çalışırken taşların etkisiyle bunlar kırıldı ve bu hale geldi. Biz bu durumdan memnun değiliz. Bu tabii bir güzellikti, öyle kalmasını isterdik ama şu anda yapılması gereken şey, dökülen hafriyatın temizlenmesi, yetkililer bunu kaldırırlarsa eski haline biraz da olsa döner” dedi.

“Eski görüntüsünden eser yok”

Bir diğer Gökdere Köyü sakini Kemal Aydın ise “Bizim Peribacaları dediğimiz bölgeden yolumuz geçiyordu. Güzel bir görüntüsü vardı. Yol yapıldığı için tahrip oldu. Daha tanınacak bir hali kalmamış. Aşağıda bahçeler vardı, bahçeler dolunca toprak bacaların seviyesine çıkmış. Eski görüntüden eser yok. Birikmiş hafriyatın alınıp, buranın eski haline dönmesini istiyoruz” diye konuştu.