BEÜ’den “Maden, Emek Ve Dua” Programı

Karabük Postası tarafından
28 Mayıs, 2014 07:33 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0
ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi ve Genel Maden İşçileri Sendikası Şemsi Denizer Toplantı Salonu’nda “Maden, Emek ve Dua” programı düzenlendi. GMİS Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, BEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, Zonguldak Müftüsü Nuh Korkmaz ve davetliler katıldı. Program açılış konuşmaları ile başladı. BEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, “Soma ve Zonguldak’ta ülkemizin her maden ocağında vefat eden madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına, arkadaşlarına Allah sabır eylesin. Allah olayın sorumlularını ortaya çıkarıp, adilce yargılanması ve bu nevi olayların tekrarlanmaması için gerekli şuur ve ciddiyete erişebilme konusunda yetkililere ferasetle ve adaletle davranmayı nasip etsin. Madenci kardeşlerimizin yerin metrelerce altında geçimlerini helal yoldan elde etmek için çalışıp çabalamakta ve ailelerinin iaşesini kazanmak için didinmektedirler. Elleri kap kara olsa da gönülleri zengin olan madenci kardeşlerimiz bize helal yoldan geçimin nasıl kazanıldığını göstermektedirler. Konu bir de kader boyutu vardır. Elbette ki Soma’da yaşananlar kaderdir. Ancak kader; mağdurlar açısından acı ve ızdırapları hafifleten bir etkiye sahip olsa da, sorumluları aklayan bir kelam formülasyonu değildir. Kader ontolojik bir realitedir, kulun sorumluluğu ise hukuki ve ahlakidir” dedi. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise konuşmasında; “Soma’daki kaza vahim bir kazadır. Bölge insanı olarak bizler 166 yıllık üretim tarihi boyunca bu tür kazalar yaşayarak madenciliği öğrendik. Soma’ya gittiğimde o acıyı gördüğümde 20 yıl önce ailemin çektiği o acıyı hissettim. Oradan bir haber alabilmek için sonuna kadar dua ettiler. Soma’daki kaza dolayısıyla herkes bir katkıda bulunmak istedi. O insanlara hatim ve dua programı teklif edildiğinde seve seve kabul ettim. Bu günün organizasyonunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise selamlama konuşmasında şöyle dedi: “Göçükler, gaz degajları, nakliyat kazaları madencilerin canını yakar. Ülkemiz insanlarını da üzer. Madenci, helalleşerek girdiği ocaktan geçmiş olsun diyerek çıkar. Madenci ekmeğini yer altında yer, suyunu yer altında içer. İş sağlığı ve güvenliği kültürünü oluşturmak bizlerin elindedir. Bu kazaların ve acıların bir daha yaşanmaması dileğiyle madenci şehitlerine rahmet diliyorum. Yakınlarına baş sağlığı diliyorum.” Zonguldak Müftüsü Nuh Korkmaz ise selamlama konuşmasında 14 Mayıs 2014 tarihinde madencilere yazdığı şiiri okudu. Korkmaz, bu tür acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu. Program ise Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua ile son buldu. Programa katılanlara helva ikram edildi.
Bizi sosyal medyadan takip edin

Dış kabuğunun üstünde duran asırlık çınar ağacı görenleri şaşkına çeviriyor

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’un İlkadım ilçesinde yer alan ve gövdesi yandıktan sonra dış kabuğu üzerinde hayata tutunan tescilli asırlık çınar ağacı, görenleri hayrete düşürüyor. Dışarıdan bakıldığında içi büsbütün boş olan ve yalnızca dış kabukla ayakta kalan çınar ağacı, üst kollarındaki yeşilliklerle tabiata tutunmaya devam ediyor.

1894’te yapılan Yalı Cami ile yaşıt
Yalı Cami’nin inşa edildiği 1894 yılından sonra büyümeye başladığı iddia edilen çınar ağacı, Buğday Pazarı mevkisinde vatandaşların dinlenme noktası haline gelmişti. Gövdesi bir müddet evvel yandığı öğrenilen ağaç, sırf dış kabuğu üzerinde ayakta kalmayı başardı.

"Hayret verici bir durum"
Ağacı birinci defa gören İstek Dikmen, "Ağacın kurumuş gövdesi içimi burktu fakat üst kısımlarının yeşil olduğunu görünce gözlerime inanamadım. Hayrat verici bir durum. Daha evvel bu türlü bir şey görmedim" dedi.

Koruma altında, kurtarılabilir mi?
Bülent Petek isimli vatandaş ise ağacın bir devir çok görkemli olduğunu söz ederek, "Yandıktan sonra bu halini aldı. Artık hasta bir ağaç. Yıkılma riski var ama Anıtlar Kurulu tarafından müdafaa altına alındı. Gerekli müdahale yapılırsa kurtarılabilir" diye konuştu.
Asırlık ağacın eski yıllarda çok görkemli olduğunu söz eden başka etraf esnafı da gövdesi yanan çınarın yeniden de yeşil kalarak etrafa hoşluk kattığını vurguladı.

Tescilli 20 anıt ağaçtan biri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Samsun genelindeki 20 anıt ağaçtan biri olarak tescillenen çınar ağacı, 1985 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Muhafaza Kurulu’nun kararıyla muhafaza altına alındı. Bakanlığın kayıtlarında, ağacın gövdesi yanmadan evvelki görkemli haline dair fotoğraf ve bilgiler de yer alıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.