blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
08 Mayıs, 2025 12:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’ün Güvenliği Değerlendirildi

Karabük Valisi Mustafa Yavuz başkanlığında, Nisan ayında kentte meydana gelen asayiş ve güvenlik olaylarının ele alındığı “Güvenlik Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz başkanlığında, Nisan ayında ilimizde meydana gelen asayiş ve güvenlik olaylarına ilişkin “Güvenlik Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.

Toplantıda konuşan Vali Mustafa Yavuz, Nisan ayında Karabük'te toplam 782 olayın meydana geldiğini belirtti.

Vali Yavuz  açıklamasının devamında; kolluk birimleri tarafından Nisan ayı içerisinde 31 planlı ve münferit operasyon gerçekleştirildiğini, bu operasyonlarda adalete teslim edilen 17 şahsın çıkarıldıkları mahkemece tutuklandığını, 10 şahsın ise adli kontrole tabi tutulduğunu ifade etti.

Nisan ayında, kişilere karşı 288 olay meydana geldiğini belirten Vali Yavuz, bu olayların %98,61’inin aydınlatıldığını, mala karşı işlenen suçlarda ise 58 olayın meydana geldiğini ve bu olayların %82,75’inin aydınlatıldığını kaydetti.

Nisan ayında, Karabük'te 13 hırsızlık olayı meydana geldiğini, bu sayının bir önceki aya göre %23,53 azaldığını belirten Vali Mustafa Yavuz, yine 18 dolandırıcılık olayı yaşandığını ve bu olaylarda da bir önceki aya göre %5,26 azalış olduğunu ifade etti. Tüm amaçlarının aydınlatılmamış tek bir olayın dahi kalmaması olduğunu, suçluların adalete teslim edilmesinin temel hedefleri olduğunu söyleyen Vali Yavuz, ayrıca dolandırıcılık konusunda vatandaşların uyarılara karşı duyarlı olmalarını ve şüpheli durumları zaman kaybetmeden kolluk birimlerine bildirmeleri gerektiğini ifade etti.

Göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadelenin devam edeceğini belirten Vali Yavuz; "Nisan ayında 28 düzensiz göçmen yakalanırken, 13 kişi hakkında sınır dışı işlemi uygulandı. Mobil Göç Aracı ile 209 yabancı uyruklu şahsın sorgulaması yapılmış olup, 1 düzensiz göçmenle ilgili sınır dışı işlemi gerçekleştirilmiş ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır. Göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadelenin kararlılıkla sürecektir" dedi.

Kaçakçılık, organize suçlar ve mali suçlarla mücadele kapsamında; Nisan ayında 7 operasyon yapıldığının bilgisini veren Vali Yavuz, "Bu operasyonlarda 10 şahıs yakalanarak adalete teslim edilmiştir. Vatandaşların huzuru ve güvenliği için suç örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla devam edecektir" dedi.

Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında Nisan ayında 23 operasyon gerçekleştirildiğini,   bu operasyonlarda yakalanarak adli mercilere teslim edilen 12 şahıs tutuklandığını belirten Vali Mustafa Yavuz, “Bu şehirde hiçbir gencimizin ve vatandaşımızın zehirlenmesine asla müsaade edilmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Siber suçlarla mücadele kapsamında; Nisan ayında 30 hesap hakkında adli ve idari işlem yapıldığını söyleyen Vali Yavuz, "Adalete teslim edilen 19 şahıs hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Sanal ortamda suçla mücadelenin devam edecek.

Nisan ayında, yakalama ve arama kararı bulunan 154 kişi yakalanarak adalete teslim edilmiş olup, bu şahıslardan 79’u çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştır. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında; Nisan ayında 74 olay meydana gelmiş olup, koruma ve tedbir kararı sayısı %6,52 artarak 49 olmuştur. Kadına karşı şiddetin önlenmesi amacıyla tüm kurumlarla etkin mücadeleye devam edilecek" dedi.  Vali Yavuz ayrıca,  Kadınların şiddet olaylarını KADES uygulaması ve 112 Acil Çağrı Merkezi aracılığıyla bildirmelerini istedi.

Kamu güvenliğinin yanı sıra, kamu düzeninin sağlanmasının da büyük önem arz ettiği belirten Vali Yavuz, "Nisan ayında bir önceki aya göre %102,27 artışla 178 idari yaptırım kararı uygulandı.  Kamu düzeninin sağlanması adına uygulama ve denetimlerin devam edecek.

Trafik olaylarına ilişkin olarak; Nisan ayında bir önceki aya göre %7,69 artışla toplam 126 trafik kazası meydana geldi, bu kazalarda 1 kişi hayatını kaybetti, ayrıca; 66 yaralamalı trafik kazası meydana gelirken,  %13,46 azalışla 59 maddi hasarlı kaza meydana gelmiştir.  Aynı dönemde trafik birimlerince 56.246 araç denetlendi. 

Motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının sayısı 34 olup, bu sayı bir önceki aya göre %3,03 artış göstermiştir. İş kazası sayısı ise 135'dir.

Nisan ayında kolluk birimleri tarafından 15 ruhsatsız silah ele geçirilmiş olup, 12 şahıs hakkında adli ve idari işlem yapılmıştır. Ayrıca, 1.130 yaya ve 4.176 araçlı devriye olmak üzere toplam 5.306 devriye atılmıştır" dedi.

Okullarda güvenli eğitim ortamının sağlanması amacıyla okul çevrelerinde 949 denetim yapıldığını ifade eden Vali Yavuz,  "Bir önceki aya göre %17,63 artışla 387 okul servis aracı denetlenmiştir. Yurt ve pansiyonların çevresinde 186, huzur uygulamaları kapsamında ise toplam 721 denetim gerçekleştirilmiştir.

112 Acil Çağrı Merkezi tarafından bir önceki aya göre %7,76 artışla 21.836 çağrı karşılanmış olup, asılsız çağrı sayısında %37,47 azalma olmuştur. Nisan ayında ortalama çağrı cevap reaksiyon süresinin 1.34 saniye, yönlendirme reaksiyon süresi ise 1.69 saniye olarak kaydedilmiştir.

Binaların yangından korunması kapsamında, 2025 yılı içerisinde oluşturulan komisyonlar tarafından toplam 429 tesis denetlenmiştir. Vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu ve kullandığı tesisler düzenli olarak denetlenmeye devam edilecektir.

Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında 9 işlem yapılmış, bu işlemler sonucunda 81.342 TL idari para cezası uygulanmıştır" diye konuştu. Vali Yavuz, Karabük genelinde 382 kapasiteli 3 hayvan barınağı bulunduğunu, bu barınak alanlarının Haziran ayı başına kadar toplam 3 dekardan 57 dekara çıkarılmasının hedeflendiğini, sahipsiz hayvanların korunması ve rehabilitasyonu için çalışmaların Valilik koordinasyonunda sürdürüldüğü ifade ederek, Haziran ayı ortasına kadar sokakta sahipsiz hayvan bırakılmamasının hedeflendiği belirtti.  

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

‘Düzenli kontrollerle yumurtalık kanserini erken teşhis etmek mümkün’

Bayanlarda yumurtalık kanserinin sık görüldüğünü belirten Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hilal Mürüvvet Bulut Aydemir, "Yumurtalık kanseri, başka jinekolojik kanserlere kıyasla erken evrede belirti vermediği için tanısı çoklukla geç konur. Bu da tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Meğer erken evrede teşhis konan hastalarda sağ kalım oranları bariz formda daha yüksektir. Bu yüzden tertipli jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile takip, erken teşhis açısından büyük değer taşır ve asla ihmal edilmemelidir" dedi.
Liv Hospital Samsun Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hilal Mürüvvet Bulut Aydemir, yumurtalık (over) kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Yumurtalık kanserinin ne olduğundan bahseden Opr. Dr. Aydemir, "Over kanseri, halk ortasında yumurtalık kanseri olarak bilinen ve bayan üreme sisteminde yer alan rahmin her iki yanında bulunan, yumurta üretimi ile östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasından sorumlu yumurtalıklar ya da fallop tüplerinde ortaya çıkan bir kanser çeşididir. Bu kanser, kelam konusu bölgelerdeki hücrelerin denetimsiz formda büyüyüp çoğalmasıyla gelişir" diye konuştu.

"Jinekolojik kanserlerde en fazla mevte yol açan kanser türü"
Over kanserinin bayanlarda yaygın görüldüğüne dikkat çeken Opr. Dr. Aydemir, "Türkiye’de yumurtalık kanseri, bayanlarda rahim kanserinden sonra en fazla görülen ikinci jinekolojik kanserdir ve endometrium (rahim) kanserinin akabinde gelir. Jinekolojik kanserler ortasında ise en fazla vefata yol açan kanser türüdür" halinde konuştu.

"Sık idrara çıkma görülebilir"
Yumurtalık kanserinin belirtilerinin ekseriyetle hastalığın ilerlemiş evrelerinde görüldüğünü ve bu durumun erken teşhis koymayı zorlaştırabileceğine değinen Opr. Dr. Aydemir, "Karın ağrısı, karında şişkinlik, sıvı birikmesi (asit), karında ele gelen kitle, kabızlık, sık idrara çıkma, bulantı, kusma, menopoz sonrası kanama ve kıymetli bir kilo kaybı, bu hastalığın yaygın belirtilerindendir" açıklamasında bulundu.

"Hastaların yaklaşık yüzde 20’si erken evrede teşhis edilebiliyor"
Yumurtalık kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinin erken evrede teşhis edilebildiğini söyleyen Opr. Dr. Aydemir, "Çoğu hasta hastalığının ileri evresinde teşhis aldığı için tedavi süreci daha güçlü ve karmaşık hale gelmektedir. Ayrıyeten, günümüzde bu kanseri erken evrede tespit etmeye yönelik kesin ve muteber bir tarama formülü şimdi mevcut değildir.
Bu yüzden bayanların, rastgele bir belirti olmasa bile belirtilere karşı hassas olması ve yılda en az bir sefer jinekolojik muayeneden geçmesi büyük kıymet taşır. Bilhassa risk faktörlerine sahip bireylerin daha sık ve yakından izlenmesi gerekmektedir. Bu risk faktörleri ortasında ailede yumurtalık yahut göğüs kanseri hikayesinin bulunması, ailede kalıtsal kanser hikayesi, genetik yatkınlık, çok kilo, hiç çocuk sahibi olmamış olmak ve menopozun erken yaşta başlaması üzere durumlar risk faktörleri ortasında yer alır" sözlerini kullandı.

"Teşhis süreci"
Tanı konma sürecinden bahseden Opr. Dr. Aydemir, şöyle devam etti:
"Jinekolojik muayeneler sırasında yumurtalıklarda kitle olup olmadığı değerlendirilirken sıklıkla kistler tespit edilebilir. Lakin her yumurtalık kisti kanser manasına gelmez. Bilhassa üreme çağındaki bayanlarda görülen kistlerin büyük çoğunluğu kolay ve zararsızdır, vakit içinde zaten kaybolabilir. Tespit edilen bir kistin makus huylu olup olmadığını belirlemek için doktor muayenesi, özellikle ultrasonografi ile kistin boyutu, hali ve karın içinde sıvı (asit) varlığı kıymetlendirilir. Ayrıyeten kimi kan testleri de tanıya yardımcı olabilir ve gerektiğinde manyetik rezonans görüntüleme (MR) uygulanarak detaylı tahlil yapılabilir. Kistin izlenip izlenmeyeceği, cerrahi ile çıkarılıp çıkarılmayacağı ise uzman doktorun değerlendirmesiyle belirlenir."

"Düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemeli"
Düzenli doktor kontrollerinin önemine dikkat çeken Opr. Dr. Aydemir, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yumurtalık kanseri, öteki jinekolojik kanserlere kıyasla erken evrede belirti vermediği için tanısı çoklukla geç konur. Bu da tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Meğer erken evrede teşhis konan hastalarda sağ kalım oranları bariz biçimde daha yüksektir. Bu yüzden tertipli jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile takip, erken teşhis açısından büyük kıymet taşır ve asla ihmal edilmemelidir."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.