blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Mart, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Mart kapıdan baktıracak: Sıcaklık 25 derece birden düşecek

Samsun’da son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, 18 Mart Salı gününden itibaren sert bir formda düşecek. Hava sıcaklıklarının yaklaşık 25 derece birden azalması, kentte fırtına ve yağışlı havanın tesirini artırması bekleniyor.
Balkanlar’dan gelecek soğuk ve yağışlı hava dalgası Samsun’da sıcaklığı 25 derece birden düşürecek. Fırtına, buzlanma ve soğuk hava ihtarlarının yapıldı kentte mart kapıdan baktıracak, gardıroba kaldırılan montlar tekrar gün yüzüne çıkacak.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) mümkün hava olaylarıyla ilgili bir dizi ikaz yayımlayarak vatandaşları uyardı. Samsun ve etraf vilayetler için MGM’den don, buzlanma, sıcaklık düşüşü, kuvvetli rüzgar ve denizlerde fırtına uyarısı peş peşe geldi.
MGM’den yapılan ’denizlerde fırtına’ başlıklı ikazda, "Denizlerimizde (Kastamonu, Sinop, Samsun ve Ordu) rüzgarın, yarın öğlen saatlerinden sonra batı ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına halinde eseceği varsayım edilmektedir. Fırtınanın Çarşamba sabah saatlerinden sonra tesirini kaybetmesi beklenmektedir" denildi.
’Don ve buzlanma’ başlıklı yapılan ikazda, "Balkanlar üzerinden gelecek olan soğuk ve yağışlı havayla birlikte bölgemizin iç kesitlerinde (Samsun, Sinop, Ordu ve Kastamonu iç bölümleri ile Çorum, Amasya ve Tokat çevreleri) zirai don hadisesi bekleniyor. Bölgemizin iç bölümlerinde Salı gece saatlerinden itibaren beklenen zirai don hadisesinin Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri gece ve sabah saatlerinde orta kuvvette, yer yer kuvvetli olacağı kestirim ediliyor. Ziraî faaliyetlerle uğraşan vatandaşlarımız başta olmak üzere zirai don tehlikesine karşı önlemli olunmalı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından vilayet ve ilçeler için hazırlanan sıcaklık iddiaları dikkatle takip edilmelidir" tabirleri kullanıldı.
Meteorolojiden yapılan ’kuvvetli rüzgar’ başlıklı ihtarda ise, "Salı günü öğlen saatlerinden itibaren Orta Karadeniz’de (Samsun, Sinop, Çorum, Amasya ve Tokat çevreleri) kuzey istikametlerden, kuvvetli rüzgar ve kısa vadeli fırtına (50-70 km/saat) bekleniyor. Kuvvetli rüzgarla birlikte ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler üzere aksiliklere karşı dikkatli ve önlemli olunmalıdır" açıklaması yer alırken, mümkün riskler ortasında ise çatı uçması, ağaç yahut direklerin devrilmesi ve ulaşımda aksamalar gösterildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nde iklim değişikliliğin etkileri konululdu.

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, iklim değişikliğinin tesirleriyle ilgili kıymetli bilgiler verdi.
Kastamonu Üniversitesi tarafından Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı "İklime Dirençli ve Suya Hassas Kent Vizyonu" konferansı, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ve kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansta konuşan Prof. Dr. Öztürk, Türkiye’de bulunan farklı su havzalarında gelecek yıllarda yaşanacak su gerilimi hakkında bilgi verdi. Ülkenin güneyinde bulunan Akdeniz, Ege ve Güneydoğu havzalarındaki suyun ve su kaynaklarının 2040 yılına kadar yaklaşık yüzde 30 oranında azalacağına dikkat çeken Öztürk, iklim ve su kullanımının bu oranı etkileyeceğini tabir etti. Karadeniz’de bulunana su havzalarının yağışlı iklimi nedeniyle daha ulu olduğunun bu oranın yüzde 15-20 oranında olacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, yaşanacak su geriliminin gelecekte su idaresinin değerli olacağına dikkat çekti. Kastamonu bölgesinde 4 yıl üst üste kuraklık yaşandığını söz eden Prof. Dr. Öztürk, iklim değişikliği nedeniyle gelecek yıllarda önemli bir sorun olabileceğine dikkat çekti.
Geleceğin kentlerini şekillendirecek stratejilerin bilimsel bir perspektifle ele alındığını tabir eden Prof. Dr. Öztürk, İstanbul’un su planına yönelik açıklamalarda bulundu. İstanbul’daki su kaynaklardaki buharlaşmanın güneye nazaran az olduğuna işaret eden Öztürk, başta İstanbul olmak üzere nüfusa nazaran ağır kentlerde çok su kullanımı nedeniyle azalan su kaynaklarının yönetimli kullanılması gerektiğinin altını çizdi. İstanbul’un yanı sıra pek çok kentte su idaresinin kıymetli olduğunu vurgulayan Öztürk, global ölçekte yaşanan iklim krizi ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği üzere hayati mevzuların, artık yalnızca etraf mühendislerinin değil, tüm insanlığın ortak gündemi olduğunu söyledi.
İklime dirençli suya hassas şehircilik anlayışının benimsenmesi ve buna yönelik yatırımların yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, yağmur sularının biriktirilmesi ve bu suların kent gereksiniminin karşılanmasında kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Konferans sonunda Rektör Topal tarafından Öztürk’e armağan takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.