Samsun’da hayata geçirilen projeler ile akarsuların taşma riski denetim altına alınırken, etraf kirliliği oluşturmaması için de çeşitli projeler hayata geçiriliyor.
Samsun’da Etraf Projeleri çerçevesinde Vilayet Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan 2025 yılı ‘çevre’ temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların ana yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’nce hayata geçirilen Mert Irmağı Akarsu Kirliliği Tedbire Projesi çerçevesinde ani yağışlardan ötürü sürüklenen rüsubat, katı atık, ağaç, çöp üzere yabancı unsurların bir noktada tutularak temizliğinin yapılması ve gelen suyun mansapta taşkına sebebiyet vermemesi için tutularak ötelenmesi hedefiyle Mert Irmağı yan kolunda Yılanlıdere Sel Kapanı yapıldı. 2024 yılında Mert Irmağı ve yan kollarında makineli çalışmalar çerçevesinde yatak paklığı yapılmış olup, gereksinim olması durumunda 2025 yılında da bu çalışmalara devam edileceği belirtildi.
Ayrıca projeyle bütünlük oluşturacak formda Mert Irmağı Islah Projesi çalışmaları devam ederken, Mert Irmağı Üst Havza Tersip Bentleri (Karataş, Gölalan) projelendirildi. SASKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılında işletmeye alınan Kavak İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi de Kavak ilçesinin merkez mahallelerinde oluşan evsel nitelikli atık suları arıtıyor. Projenin paydaş kurumlarından Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğünce alıcı ortam su kirliliği izleme çalışmaları kapsamında, Mert Irmağı’ndan yılda iki devir olmak üzere alıcı ortam su numuneleri alınarak ırmaktaki evsel ve endüstriyel kirlilik yükü, ayrıyeten nitrat aksiyon planı kapsamında yılda 4 adet numune alınarak ziraî kirlilik yükü takip ediliyor. Havza içerisinde bulunan mevcut tesislerin ve yapılması planlanan tesis ve yapılardan kaynaklı evsel ve endüstriyel atıkların su kaynaklarına verilmemesi için mevcut tesislerin kontrol süreçleri ile yeni yapı taleplerine görüş verilirken gerekli tedbirlerinin alınıp alınmadığı yapılan kontroller ile denetim ediliyor. Kelam konusu havzada mevcut ekili ve dikili tarım yerlerinde yapılan ilaçlama ve gübreleme faaliyetleri de Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ilgili üniteleri tarafından takip ediliyor.
Valilikten mevzu hakkında yapılan bilgilendirmede, “DSİ 7. Bölge Müdürlüğü ve paydaş kurumlarca yapılan ve yapılacak çalışmalar ile ağır yerleşimin bulunduğu Mert Irmağı havzasında akarsu kirliliği azaltılarak halk sıhhati açısından daha yaşanabilir bir hale getirilecektir. Ayrıyeten, öbür derelerde yapılan/yapılacak yatak paklığı, ıslah çalışmaları ve tersip bentleri ile bu derelerdeki rüsubat, katı atık, ağaç, çöp üzere yabancı hususların derelerden temizlenmesi sağlanarak kirlenmesi önlenmektedir” tabirleri yer aldı.