Karabük Postası tarafından
15 Temmuz, 2015 14:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 1

Safranbolu Bayrama Hazır

Tarihi yapıları ve doğal güzellikleri dillere destan olan Safranbolu, Belediye tarafından yapılan hazırlıkların ardından Bayrama hazır.
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy yaptığı açıklamada; Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların eşsiz güzelliğini keşfetmek isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği Safranbolu’da Ramazan Bayramı tatilinde çeşitli turlar ve geziler kapsamında gelecek yerli ve yabancı misafirler için gerekli hazırlıkların tamamlandığını söyledi.
Aksoy, “30 gün devam eden Ramazan etkinliklerinin sonunda Ramazan Bayramına gelmiş bulunmaktayız. Öncelikle Ramazan bayramına erişmemizi sağlayan Cenabı Hakka şükürler olsun. Bayramı ağız tadı ile sağlık sıhhat içerisinde ermeyi bizlere nasip etsin inşallah. Yine bu vesile ile tüm hemşerilerimin de çoluk çocukları ile beraber mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmelerini temenni ediyorum” dedi.
Yerel Yönetim olarak Bayram hazırlıklarını tamamladıkların kaydeden Başkan Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü; “Öncelikle turizm kenti olan Safranbolu’muzda bayramda büyük bir yoğunluk yaşanacağı malumuz. Turistik tesislerimizin nerdeyse tamamı yüzde yüzlük doluluk oranına şimdiden ulaştı. Yine bu noktada şehrimize gelen misafirlerimizin rahat ve huzurlu bir bayram geçirmeleri için de tedbirlerimizi almış bulunmaktayız. Zabıta, Su İşleri, Temizlik ve Fen İşleri birimlerimiz Ramazan bayramı ile ilgili hazırlıklarını tamamlamış ve görevlendirmelerini yapmışlardır”
Arife günü bir adet Halk Otobüsünün saat başı ana arterlerden Mezarlıklara servisler yapacağını kaydeden Başkan Aksoy ; Bununla birlikte bayramın 1. ve 2. günü Safranbolu şehir içi ve Safranbolu Karabük arasındaki tüm halk otobüsü seferlerinin de yarı yarıya ücretsiz olacağını söyledi.
Temizlik İşleri Müdürlüğü Ekiplerinin tüm ekipleri ile sürekli temizlik görevlileri ile hizmette olacağını dile getiren Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; “ Doğabilecek aksaklıklar konusunda her zaman olduğu gibi 7/24 görev başında olan 153 Alo Beyaz Masa’dan bizlere ulaşabilecekler. Yine talep edilmesi halinde Mezarlık Hizmet Müdürlüğümüz de görev başında olacaktır” dedi.
ZABITA BİRİMİMİZ GÖREV BAŞINDA
Zabıtanın gerek kalite kontrolü gerekse gerekse vergi ile ilgili fiş – fatura kesme konusunda gerekli denetimleri yaptığını ifade eden Başkan Aksoy, “Başta ulaşım olmak üzere Zabıta birimimizin her konuda halkımıza yardımcı olacaklarını belirtmek istiyorum. Yine Fen İşleri birimimiz, gerekli önlemlerini alarak trafik kazalarının önlenmesi konusunda çalışmalarını tamamladı. Tarihi Çarşı bölgesinde çeşitli peyzaj çalışmaları yapıldı. Özellikle Tarihi çarşıda çeşitli bölgelerde sandukalar içerisinde çiçeklendirme çalışmaları yapıldı görsellik açısından güzel bir görüntü ortaya çıktı” dedi.
KOORDİNE BEYAZ MASADA BULUNACAK
Bayram süresince tüm koordinenin Beyaz Masa da olacağını dile getiren Başkan Aksoy; Beyaz Masa da 24 saat esasına göre bir Başkan Yardımcısı, bir Müdür ve bir de görevlimiz 24 saat görev yapmaktadır. İlgili Müdür arkadaşımız ve Başkan Yardımcımız 24 saat esasına göre kendilerine gelen şikâyet ve talepleri ilgili birimlere ulaştıracaklardır ve konunun çözümü için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır. Bununla birlikte Su İşleri Birimimiz de bayramda herhangi bir aksaklık yaşanmaması için gerekli tedbirleri almış bulunmakta. Özellikle suların kesilmemesi için doğabilecek tüm aksaklıkları giderdiler. Su İşleri Ekiplerimiz de 24 saat görev başında olacaklar. İstendiği takdirde su tankerleri ile talep doğrultusunda su takviyesi de yapılacaktır” diye konuştu.

Yorumlar

  1. turgut eryilmaz

    her sey güzelde en önemli eksigin temiz vede hijyenli tuvalet oldugunu hala mi kavrayamamislar.????dogru dürüst bir tane WC yok
    cokmu zor yada pahali öyle bir yer yapmak?
    hadi bizim insanimiz alisik öyle tür wc lere .. ama elin turisti degil
    günlük yasamayalim.. en önbemli seyi en basta yapmak lazim
    tabiki bu benim fikrim..saygilarimla…

Yeni yorumlara kapalı.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 13:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hadrianopolis’te 5. Yüzyıla Ait Askeri Strateji Oyun Taşları Bulundu

Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda, askeri stratejiye dayanan oyunlarda kullanıldığı düşünülen 5. yüzyıla ait kemik oyun taşları bulundu.
Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde yürütülen 2024 yılı kazı çalışmaları sona erdi. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başkanlığında SDJ-3 olarak adlandırılan bölgede yapılan çalışmalarda askeri stratejiye dayanan “Ludus Latrunculi” ve “Doudecim Scripta” oyunlarında kullanıldığı düşünülen iki adet kemik oyun taşı bulundu. 5. yüzyıla ait olduğu belirlenen objeler, Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde Roma İmparatorluğu’nun askeri varlığını uzun yıllar koruduğunu ortaya koyuyor.

“Askeri stratejiye dayanan oyunlar olduğunu görmekteyiz”
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen 2024 yılındaki kazı çalışmalarında önemli arkeolojik bulgulara ve buluntulara rastladıklarını belirtti. Bu buluntuların antik dönemdeki askeri strateji oyunlarına dair önemli ipuçları sunduğunu ifade eden Çelikbaş, “Bu kemik objeler mercimek şeklinde yuvarlak dairesel objeler. Üzerinde semboller var. Dört kollu bir sembol var, bir tanesinde ise sekiz kollu bir sembol ve bu kolların ucunda da kazıma teknikle yapılmış noktalama işaretleri var. Bunlar aslında o taşların yani oyun taşlarının oynayan kişi tarafından stratejisini belirlemeye yardımcı olan semboller. Peki bu oyunlar nedir? Bu oyunlar antik dönemde ‘Ludus Latrunculi’ ve ‘Doudecim Scripta’ oyunları olarak bildiğimiz ve Roma’da sevilerek oynanan oyunlar. Bunlar genellikle kemik taşlarla oynanmaktadır. Aslında baktığımız zaman bu oyunların oynanma yöntemleri, içeriğine baktığımız zaman bunların askeri stratejiye dayanan oyunlar olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.

“Bu buluntular Hadrianopolis’te askeri varlığın uzun yıllar boyunca koruduğunu göstermektedir”
Ortaya çıkarılan objelerin milattan sonra 5. yüzyıla ait olduğunu belirten Çelikbaş, şunları söyledi:
“5. yüzyıl bizim için önemli. Çünkü Hadrianopolis’te M.S. 2 yüzyılda bir askeri karargahın varlığını zaten yapmış olduğumuz çalışmalarda tespit etmiştik. Bu ortaya çıkan küçük buluntular ise bu askeri varlığın uzun yıllar boyunca varlığını Hadrianopolis’te koruduğunu bize göstermektedir. Tabii bunu bir tek objeyle söylemek mümkün değil ama çeşitli askeri karargahın olduğunu gösteren objelerin varlığının ortaya çıkması ile bu askeri birliğin olduğunu söyleyebiliriz. Bu birliğin yaklaşık 200-300 yıl boyunca varlığını koruduğuna işaret ediyor.”

“Günümüzde de askeri stratejiye dayanan benzer oyunlar olduğunu söyleyebiliriz”
“Oyunlar dediğim gibi askeri stratejiye dayanan oyunlar” diyen Çelikbaş, “Oynayan kişilerin de büyük ihtimalle asker kökenli olması gerekiyor. Ve günümüzde de yine askeri stratejiye dayanan benzer oyunlar olduğunu söyleyebiliriz. Yani antik dönemde bu taşlarla oynanan oyunlar günümüzde oynanan oyunları kıyasladığımızda aslında benzer oyunları söyleyebiliriz. Nedir bunlar? Günümüzde oynanan ‘Dama’. Bu da bir strateji oyunudur. Yine ‘Amiral Battı’ mesela bu da bir stratejik oyundur. Dijital oyunlara baktığımızda mayın tarlası yine bir askeri strateji oyun olduğunu söyleyebiliriz. Bu oyunlar arasında dediğim gibi benzerlikler ve bağ kurulabilir. Antik dönemden günümüze isimleri değişse de aslında bu oyunların hepsinin askeri stratejiye dayandığını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.