Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
09 Kasım, 2024 12:15
blank
İhlas Haber A.

Odun Pazarı kaldırılıyor, esnafa tebligat gönderildi

Odun Pazarı kaldırılıyor, esnafa tebligat gönderildi
A+ A-

Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, artık miadını dolduran ve çevreye uyum sağlayamayan Odun Pazarı’nın kaldırılarak şehrin merkezindeki 5 bin metrekarelik arsaya başka bir proje yapacaklarını söyledi.
Odun Pazarı, yıllardır İlkadım’ın Yaşardoğu ve Kışla Mahallelerinde vatandaşa hizmet veriyor. Doğalgaz kullanımının olmadığı bir dönemde oldukça işlevsel olan pazar, doğalgazın hayata geçmesi ve pazarın şehir merkezinin içinde kalması nedeniyle hem ihtiyaç hem de çevre kirliliği açısından miadını doldurdu. Başkan İhsan Kurnaz, Odun Pazarı’ndaki esnafa tebligatın yapıldığını ve kısa zamanda pazarın boşaltılacağını ifade etti.

“Esnafa tebligat yapıldı, Pazar boşaltılacak”
5 bin metrekarelik pazarın kısa süre sonra boşaltılacağını açıklayan Başkan Kurnaz, “Şu anda Odun Pazarı ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Orası hem şehrin ortasında kaldı hem de çevre kirliliği oluşturmaya başladı. Yaşardoğu ve Kışla Mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımızın da orayla ilgili büyük sıkıntıları var. Onlar da oranın kaldırılmasını istiyorlar. Hem o talebi karşılamak hem de 5 bin metrekare civarındaki arsayla ilgili bizim de tasarrufumuz olacak. Bir yatırım yapacağız. Oradaki esnafa tebligatları yaptık. Buraları boşalmalarını istedik. Önümüzdeki dönemde Odun Pazarı’nın olduğu yerde belediye olarak bir proje yapacağız” dedi.
Esnafın kendi bulduğu yerde ticaretine devam edebileceğini belirten Kurnaz, “Oradaki esnafa bir yer göstermiyoruz. Odun, eskiden hane halkının bir ihtiyacıydı. Artık Samsun doğalgazına kavuştu. Oradaki vatandaşlarımız da uygun gördükleri yerde ticaretine devam edebilirler. Biz onlara bir yer temini yapmayacağız. Kendilerinin bir yer temin ederek oraya taşınmalarını sağlayacağız” diye konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

09 Kasım, 2024 12:22
blank
İhlas Haber A.

Palamut ve hamsi arasındaki ihracat rakamları şaşırttı

A+ A-

Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu ile son yılların en bereketli palamut avı olurken, bu bolluk ihracat rakamlarına pek fazla yansımadı. Ülkemizden bu sezon Eylül-Ekim aylarında iki ülkeye yapılan palamut ihracatından sadece 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlanırken, aynı dönemde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından ise 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi sağlandı.

En fazla hamsi ihracatı 4 milyon 502 bin 792 dolar ile Fransa ilk sırayı alırken, Belçika 3 milyon 736 bin 313 dolar ile ikinci, Birleşik Devletler ise bir milyon 191 bin 935 dolar ile üçüncü sırayı aldı. Ülkemizden, Fransa, Belçika, Birleşik Devletler, Almanya, Birleşik Krallık, Ukrayna, İspanya, Hollanda, KKTC, İtalya, Romanya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Azerbaycan, İsviçre, Yunanistan, Irak, Dubai, Kenya’ya yapılan hamsi ihracatından toplam 2 milyon 288 bin 154 kilogram karşılığı 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen yılın aynı döneminde ise 25 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon bin 862 kilogram karşılığı 11 milyon 168 bin 499 dolar döviz elde girdisi sağlanmıştı.
Bu yılın Eylül- Ekim aylarında ülkemizden iki ülkeye yapılan palamut ihracatından ise 15 bin 556 dolar döviz sağlanırken geçen yılın aynı döneminde yine iki ülkeye yapılan palamut ihracatından 2 bin 730 dolar döviz girdisi sağlanmıştı.
2024 yılı Eylül-Ekim aylarında KKTC’ye 6 bin 418 kilogram, Türkmenistan’a bin 490 kilogram, toplamda 7 bin 908 kilogram palamut karşılığı 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlandı.
Hamsi daha çok tercih ediliyor
Balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, yurt dışında genellikle hamsinin daha çok tercih edildiğini kaydederek, “Yıllık 10 milyon doların üzerinde hamsi ticareti mevcut. Palamut yurt içinde daha çok talep gördüğü için dış ülkelere pek gitmiyor. İhracata genelde hamsi daha çok tercih ediliyor. Hamsi dünyanın her tarafında sevilen bir balık. Karadeniz deyince akla ilk gelen hamsi, dolayısıyla vatandaş hamsiyi benimsemiş. Onun için hamsi ihracatı daha çok oluyor. Her yıl 10-15 milyon doların üzerinde döviz girdisi oluyor. Avrupa’ya dahi hamsi buradan gidiyor” dedi.
Dünya hamsiyi daha çak tanıyor
Balıkçı esnafların Emin Avcı ise yurt dışında palamudun pek tanınmadığını ifade ederek, “Bildiğim kadarıyla yılda hamsiden 10 milyon doların üzerinde döviz girdisi var. Palamutu yurt dışında pek tanımıyorlar ama hamsiyi daha çok tanıdıkları için ihracatı daha fazla. Bütün ülkeler bizim hamsiyi tanıyor dolayısıyla ihracatı fazla oluyor. Palamutta oluyor ama hamsi kadar olmuyor. Yerli hamsimiz de yavaş yavaş çıkmaya başladı ancak biraz fiyatlı. İnşallah bu sezonda hamsi olacak gibi” diye konuştu.
Balıkçı esnaflarından Çetin Kavzoğlu, hamsinin dünyanın her tarafında rağbet gördüğünü belirterek “Palamut, hamsi göçmen bir balık. Dünyada hamsiye daha çok rağbet vardır. Palamutu dünyada sadece iki ülke yer. Birisi Türkiye diğeri ise Yunanistan. Hamsiye rağbet dünyanın her tarafında var. Hamsinin dünyaya tanıtımı daha fazla olduğundan ihracatı da fazla” dedi.
Öte yandan Trabzon’dan Eylül-Ekim döneminde hamsi ihracatından 185 bin 617 dolar döviz girdisi sağlanırken geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 287 bin 427 dolar olarak gerçekleştirilmişti.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:4 Karabük

Telefon

(370) 412-7273

Yaşam Eczanesi
Yaşam Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi Sağlık Sokak No:21 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-6059

Gözde Eczanesi
Gözde Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi Doruk Sokak No:2/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3383