Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
31 Ekim, 2024 20:15
blank
İhlas Haber A.

Kokarca istilasına karşı samuray arısı üretimi 10 katına çıkarıldı

Kokarca istilasına karşı samuray arısı üretimi 10 katına çıkarıldı
A+ A-

Samsun’daki Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda üretilen 207 bin samuray arısı, istilacı kahverengi kokarca böceğinin popülasyonunu baskı altına almak amacıyla 34 şehirde doğaya salındı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde 2023 yılında üretilen 20 bin ’trissolcus japonicus’ (samuray arısı) sayısı 2024 yılında 207 bine çıktı. Şu ana kadar 34 ilde doğaya bırakılan samuray arıları birçok meyve ve sebzeye zarar veren kahverengi kokarcanın popülasyonu ile mücadele ediyor.
Samsun’daki Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda kahverengi kokarca ile mücadele yöntemleri üzerine çalışılmaya devam ediliyor. 2023 yılında bu laboratuvarlarda üretilen 20 bin samuray arısı Rize ve Artvin illerinde doğaya salınmıştı. 2024 yılında kahverengi kokarcanın popülasyonun artması çalışmaları da hızlandırdı. Enstitü tarafından üretilen 207 bin samuray arısı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri hariç diğer bölgelerdeki 34 şehirde doğaya salındı.

"Samuray arılarının 3 yıl içinde doğada sayılarının artmasını bekliyoruz"
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Eşref Yavuz, "Kahverengi kokarca, ekim ayı başları itibariyle ev, depo, odunluk gibi kapalı alanlarda diyapoz dönemini geçirmektedir. İlkbaharda ise hava sıcaklarının yükselmesiyle beraber bulunduğu kışlak ortamlardan çıkarak beslenmeye ve çiftleşmeye başlamaktadır. Kahverengi kokarca ile mücadelede entegre mücadelenin tüm unsurlarını kullanmak oldukça önemlidir. Bu unsurlar biyoteknik, kimyasal, mekanik ve biyolojik mücadeledir. Mekanik mücadelede kışlaklara yönelen böceğin evlerde toplanıp imha edilmesi büyük önem arz etmektedir. Kimyasal mücadelede açık alanlarda, tarla, bahçe gibi alanlarda bitki koruma ürünleri kullanılabilir. Biyolojik mücadelede ise samuray arısını kullanmaktayız. İlk olarak samuray arısı 2022 yılında İtalya’dan ülkemize getirildi. 2023 yılında Artvin ve Rize’de 20 bin adet doğaya bırakıldı. 2024 yılı içerisinde 34 şehirde yaklaşık 207 bin samuray arısı doğaya bırakılarak biyolojik mücadeleye devam etmekteyiz. Yaklaşık 3 yıl içinde samuray arılarının doğada gözle görülebilir şekilde artmasını bekliyoruz. Samuray arısı doğada kahverengi kokarcanın yumurtalarını bularak bu yumurtaları içerisine kendi yumurtalarını bırakıyor. Bu şekilde kahverengi kokarca böceğinin popülasyonunu baskı altına alıyor" dedi.
Fındık, kivi, Trabzon hurması, turunçgil, elma, armut, şeftali, böğürtlen, üzüm, mısır, fasulye, biber, domates, kabak, hıyar gibi birçok sebze ve meyve gibi 300’den fazla bitkide zarar yapabilen istilacı bir tür olan kahverengi kokarcanın popülasyonunu azaltmak için çalışmalar devam ediyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

21 Kasım, 2024 14:14

Eflani’de Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri Toplantısı Yapıldı

Eflani’de Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri Toplantısı Yapıldı
A+ A-

Eflani İlçesinde kış mevsiminin getirebileceği olumsuzluklara karşı alınacak önlemler ve koordinasyonun sağlanması amacıyla toplantı düzenlendi.

İlçe Kaymakamı Ömer Bulut’un Başkanlık yaptığı toplantıya Belediye Başkanı Hüsnü Akın ile ilgili kurum amirleri katıldı.

Toplantıda, ilçede kış öncesi ve kış boyunca yaşanabilecek sorunların önüne geçmek için alınacak tedbirler masaya yatırıldı. Özellikle trafik akışının güvenli bir şekilde sağlanması, eğitim - öğretim faaliyetlerinin kesintisiz sürmesi ve sağlık hizmetlerinde aksama yaşanmaması adına yapılması gereken çalışmalar detaylı bir şekilde ele alındı.

Kaymakam Ömer Bulut, toplantıda yaptığı konuşmada, önceki yıllarda yaşanan olayların analiz edildiğini ve bu doğrultuda önlemlerin belirlendiğini ifade etti.

Toplantıda, kar yağışı ve buzlanma nedeniyle risk oluşturabilecek ulaşım güzergahları, altyapı tesisleri ve yerleşim alanları gibi hassas noktaların tespit edilerek özel tedbirlerin uygulanacağı belirtildi.

Kurumlar arası iş birliğinin önemine de dikkat çekilen toplantıda; kar küreme ve tuzlama çalışmalarından araçların kış lastiği kullanımına kadar birçok konuda bilgilendirmelerde bulunuldu.  Ayrıca, vatandaşlara da kış koşullarında trafik güvenliği için uyarılarda bulunulacağı açıklandı. Toplantının sonunda, ilgili kurumlar arasında koordinasyonun artırılması ve alınan kararların titizlikle uygulanması kararlaştırıldı.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455