Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ekim, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kokarca istilasına karşı samuray arısı üretimi 10 katına çıkarıldı

Samsun’daki Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda üretilen 207 bin samuray arısı, istilacı kahverengi kokarca böceğinin popülasyonunu baskı altına almak amacıyla 34 şehirde doğaya salındı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde 2023 yılında üretilen 20 bin ’trissolcus japonicus’ (samuray arısı) sayısı 2024 yılında 207 bine çıktı. Şu ana kadar 34 ilde doğaya bırakılan samuray arıları birçok meyve ve sebzeye zarar veren kahverengi kokarcanın popülasyonu ile mücadele ediyor.
Samsun’daki Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda kahverengi kokarca ile mücadele yöntemleri üzerine çalışılmaya devam ediliyor. 2023 yılında bu laboratuvarlarda üretilen 20 bin samuray arısı Rize ve Artvin illerinde doğaya salınmıştı. 2024 yılında kahverengi kokarcanın popülasyonun artması çalışmaları da hızlandırdı. Enstitü tarafından üretilen 207 bin samuray arısı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri hariç diğer bölgelerdeki 34 şehirde doğaya salındı.

"Samuray arılarının 3 yıl içinde doğada sayılarının artmasını bekliyoruz"
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Eşref Yavuz, "Kahverengi kokarca, ekim ayı başları itibariyle ev, depo, odunluk gibi kapalı alanlarda diyapoz dönemini geçirmektedir. İlkbaharda ise hava sıcaklarının yükselmesiyle beraber bulunduğu kışlak ortamlardan çıkarak beslenmeye ve çiftleşmeye başlamaktadır. Kahverengi kokarca ile mücadelede entegre mücadelenin tüm unsurlarını kullanmak oldukça önemlidir. Bu unsurlar biyoteknik, kimyasal, mekanik ve biyolojik mücadeledir. Mekanik mücadelede kışlaklara yönelen böceğin evlerde toplanıp imha edilmesi büyük önem arz etmektedir. Kimyasal mücadelede açık alanlarda, tarla, bahçe gibi alanlarda bitki koruma ürünleri kullanılabilir. Biyolojik mücadelede ise samuray arısını kullanmaktayız. İlk olarak samuray arısı 2022 yılında İtalya’dan ülkemize getirildi. 2023 yılında Artvin ve Rize’de 20 bin adet doğaya bırakıldı. 2024 yılı içerisinde 34 şehirde yaklaşık 207 bin samuray arısı doğaya bırakılarak biyolojik mücadeleye devam etmekteyiz. Yaklaşık 3 yıl içinde samuray arılarının doğada gözle görülebilir şekilde artmasını bekliyoruz. Samuray arısı doğada kahverengi kokarcanın yumurtalarını bularak bu yumurtaları içerisine kendi yumurtalarını bırakıyor. Bu şekilde kahverengi kokarca böceğinin popülasyonunu baskı altına alıyor" dedi.
Fındık, kivi, Trabzon hurması, turunçgil, elma, armut, şeftali, böğürtlen, üzüm, mısır, fasulye, biber, domates, kabak, hıyar gibi birçok sebze ve meyve gibi 300’den fazla bitkide zarar yapabilen istilacı bir tür olan kahverengi kokarcanın popülasyonunu azaltmak için çalışmalar devam ediyor.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Köy evine giren ayıya yaptığı sitemle ilgi çeken Muzaffer Kavut o anları anlattı

Trabzon’un Araklı ilçesinde kış uykusundan uyanan ayıların karınlarını doyurmak için köy konutlarına dadanması ile birlikte meskenlerdeki hasarları inceleyen Boğalı köyü istekli köy korucusu Muzaffer Kavut, çektiği imajlarda ayıya sitemi ile izleyenleri güldürdü. Kavut, yaşadığı o anları anlattı.
Boğalı köyünün istekli köy korucusu Muzaffer Kavut gece köylerine ayının gelmesinin akabinde büyük dehşet yaşadıklarını belirterek gün ağarmasının arından köy konutlarını dolaşarak ayının verdiği hasarı cep telefonu ile kayda aldığını söyledi. Kavut, yaşadığı o anlar ile ilgili olarak "Gece sese uyandım. Baktım ayı pencereden çıkıyordu. O esnada korkmadım desem palavra olur, bir şey yapamadım, gittiğinden emin olunca kapıları ve pencereleri kapattım. Sabah olunca köyü kolaçan etmek üzere dolaşmaya çıktım. Baktım ki vatandaşın meskenine girmiş, meskeni talan etmiş. Ben de gördüğüm görüntü karşısında diyecek bir şey bulamadım. Biraz esprisi bir görüntü çektim. Konutun içine baya ziyan vermiş. Diğer ziyan verdiği yok canı sağ olsun. Ben şikayetçi değilim ondan. Yeniden gelsin lakin ziyan ziyan vermesin" dedi.
Öte yandan Boğalı köyünde ayının verdiği ziyanla ilgili Muzaffer Kavut’un "Bizim koca oğlan cam pencere indirmiş. La baba oğlu ne ettin kattın burayı birbirine. İnsan üzere girip de çıksan ne olurdu? Hey... burada çayı demlemişsin fakat kapları yıkamamışsın. Sobayı yakmışsın, buzdolabını parçalamışsın. Meskende kumanya bırakmanın ziyanları..." tabirlerini içeren cep telefonu kaydı toplumsal medyaya büyük ilgi gördü.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.