Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
17 Ekim, 2024 09:56

Güneş Panellerinde Kirlilikten Kaynaklanan Üretim Kayıpları Temizleme Robotu ile Giderilecek

Güneş Panellerinde Kirlilikten Kaynaklanan Üretim Kayıpları Temizleme Robotu ile Giderilecek
A+ A-

Karabük Üniversitesi akademisyenleri, kampüs içerisindeki güneş enerji panellerindeki kirlilikten kaynaklanan üretim kayıplarını engellemek için yerli imkanlarla temizleme robotu üretti.

Karabük Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “Temiz, Erişilebilir ve Güvenli Enerji” alanında “uzmanlaşan üniversite” olarak seçilmesinin ardından bu alandaki akademik çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Akademisyenler tarafından üniversite kampüsünde bulunan çatı tipi güneş enerji santralinin panellerinin temizliği için tamamen yerli imkanlarla bir panel temizleme robotu üretildi. Elektrik, elektronik ve mekanik tasarımı, yazılımı ve imalatı Karabük Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selim Öncü, Doç. Dr. Mustafa Karagöz ve Öğr. Gör. Burak Çiftçi tarafından gerçekleştirilen güneş paneli temizleme robotu, saatte yaklaşık 170 kWp temizleme kapasitesine sahip ve çift veya tek fırça çalışma seçenekleri ile kullanılabiliyor.
Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Mustafa Karagöz, "Robotun elektronik devre ve mekanik tasarımı, kontrol yazılımı ve imalatı tamamen ekibimize aittir. Tasarlayıp ürettiğimiz temizleme robotu, üniversitemiz çatılarında bulunan PV panellerin temizliğinde profesyonelce kullanılmıştır” dedi.
Karagöz, robotun performansı ve yapılan testler hakkında da şu bilgileri verdi:
“Saatte yaklaşık 170 kWp temizleme kapasitesine sahip olan robotumuz, tek ya da çift fırçayla temizleme seçenekleri ile kullanılabilmektedir. Farklı tip panellerde yapılan temizleme çalışmalarında robotun 15 dereceye kadar kayma yapmadan ıslak zeminde, cam yüzeyde temizliği gerçekleştirdiğini gördük. Yaptığımız testlerde Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi çatısında bulunan kirli panellerin temizlenmesiyle üretim performansı artırılmıştır."

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

17 Ekim, 2024 21:00

Karabük’te bilim şenliği başladı

Karabük’te bilim şenliği başladı
A+ A-

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri çerçevesinde düzenlenen Emeğin Başkenti Bilimle Buluşuyor-3 Bilim Şenliğinin açılışı yapıldı.
Karabük Belediyesi Bilim ve İnovasyon Merkezi'nin ev sahipliğinde, TÜBİTAK destekli Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karabük Belediyesi tarafından organize edilen Emeğin Başkenti Bilimle Buluşuyor-3 Bilim Şenliği, bugün düzenlenen törenle başladı.
Programa Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, protokol konuşmaları ile devam etti. Programda açış ve selamlama konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş yaptı.
Vali Yardımcısı Şahin ve Başkan Çetinkaya şenliğinin açılışının hayırlı olmasını diledi.
Konuşmanın ardından protokol üyeleri Bilim ve İnovasyon Merkezi'ni gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bilim ve teknolojiye meraklı gençleri ve aileleri buluşturmayı amaçlayan bilim şenliğinde 3 gün boyunca toplam 127 bilimsel etkinlik düzenlenecek. Şenliğin ilk gününde 43 atölye, ikinci ve üçüncü günlerinde ise 42'şer atölye çalışması yapılacak.

blank
blank
blank
blank

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500