blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ekim, 2024 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karadeniz sahil yolundaki heyelan kameraya yansıdı

Artvin’in Hopa ilçesinde sağanak yağış sonrası heyelan meydana geldi. Heyelan anını cep telefonuyla kaydeden vatandaş yaşananları anlattı. Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, heyelan nedeniyle hayatı olumsuz etkileyen bir durum olmadığını söyledi.
Artvin’de Hopa Sugören limanında sağanak yağış sonrası Karadeniz sahil yolu üzerinde heyelan meydana geldi. Yamaçtan kopan toprak ve kaya parçaları karayoluna düştü. Bazı araçlar ise heyelandan son anda kurtuldu.
Heyelan sırasında limanda teknesinde bulunan Celal Özkan, yaşananları saniye saniye cep telefonu ile kayıt etti. Bir firmada kaptanlık yapan Celal Özkan yaşananları anlatarak "Limanda oturuyordum. Aşırı yağıştan dolayı ses gelince. Heyelan olduğunu gördük. Karayolundan sürekli araçlar geçiş halindeydi. Bölgemizde aşırı yağışlardan dolayı sorun oluyor. O anda telefonu aldım çekim yapmaya başladım. Tam o sırada bir ağaç devrildi heyelanla koparak yola düştü. O sırada geçen bir araç saniyelerle kurtuldu" dedi.
Artvin Valisi Dr. Turan Ergün heyelan sonrası yaptığı açıklamada, “Hayatı olumsuz etkileyen bir durum yok. Bazı lagarların yükselmesiyle ilgili su yükselmeleri mevcut. Trafikte bir aksama yok. Hopa- Sarp arasında yamaçtan bir kütle düşmüş. Ekiplerin çalışması devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nde iklim değişikliliğin etkileri konululdu.

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, iklim değişikliğinin tesirleriyle ilgili kıymetli bilgiler verdi.
Kastamonu Üniversitesi tarafından Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı "İklime Dirençli ve Suya Hassas Kent Vizyonu" konferansı, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ve kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansta konuşan Prof. Dr. Öztürk, Türkiye’de bulunan farklı su havzalarında gelecek yıllarda yaşanacak su gerilimi hakkında bilgi verdi. Ülkenin güneyinde bulunan Akdeniz, Ege ve Güneydoğu havzalarındaki suyun ve su kaynaklarının 2040 yılına kadar yaklaşık yüzde 30 oranında azalacağına dikkat çeken Öztürk, iklim ve su kullanımının bu oranı etkileyeceğini tabir etti. Karadeniz’de bulunana su havzalarının yağışlı iklimi nedeniyle daha ulu olduğunun bu oranın yüzde 15-20 oranında olacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, yaşanacak su geriliminin gelecekte su idaresinin değerli olacağına dikkat çekti. Kastamonu bölgesinde 4 yıl üst üste kuraklık yaşandığını söz eden Prof. Dr. Öztürk, iklim değişikliği nedeniyle gelecek yıllarda önemli bir sorun olabileceğine dikkat çekti.
Geleceğin kentlerini şekillendirecek stratejilerin bilimsel bir perspektifle ele alındığını tabir eden Prof. Dr. Öztürk, İstanbul’un su planına yönelik açıklamalarda bulundu. İstanbul’daki su kaynaklardaki buharlaşmanın güneye nazaran az olduğuna işaret eden Öztürk, başta İstanbul olmak üzere nüfusa nazaran ağır kentlerde çok su kullanımı nedeniyle azalan su kaynaklarının yönetimli kullanılması gerektiğinin altını çizdi. İstanbul’un yanı sıra pek çok kentte su idaresinin kıymetli olduğunu vurgulayan Öztürk, global ölçekte yaşanan iklim krizi ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği üzere hayati mevzuların, artık yalnızca etraf mühendislerinin değil, tüm insanlığın ortak gündemi olduğunu söyledi.
İklime dirençli suya hassas şehircilik anlayışının benimsenmesi ve buna yönelik yatırımların yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, yağmur sularının biriktirilmesi ve bu suların kent gereksiniminin karşılanmasında kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Konferans sonunda Rektör Topal tarafından Öztürk’e armağan takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.