Ramazan Öztürk tarafından
07 Ekim, 2024 10:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Enflasyon Değil, Alım Gücü Düştü..!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan verilerde enflasyon aylık yüzde 2,97, yıllık ise yüzde 49,38 seviyesinde oldu. TÜİK, resmi enflasyon oranını kağıt üzerinde yüzde 50'nin altına çekmiş olsa da, bu düşüş tüketicinin cebine yansımadı. Alım gücü, TÜİK'in verilerine göre bile 10 bin 900 TL'ye geriledi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına rağmen halk, pazardaki fiyatların düşmediğini, aksine daha da arttığını belirtiyor. Çarşıda ve pazarda yaşanan gerçek enflasyon oranları, resmi verilerle örtüşmüyor. Vatandaşlar, enflasyon oranlarının düşük gösterilmesine rağmen maaşlarının eridiğini ve temel gıda maddelerine erişimin her geçen gün zorlaştığını ifade ediyor. TÜİK verilerine göre asgari ücretteki erime 6 bin 10 TL iken, İTO enflasyonuna göre bu rakam 7 bin 288 TL'yi buluyor. ENAG'ın hesaplamasına göre ise kayıp 9 bin 742 TL'ye ulaşıyor. TÜİK, resmi enflasyon oranını kağıt üzerinde yüzde 50'nin altına çekmiş olsa da, bu düşüş tüketicinin cebine yansımadı. Alım gücü, TÜİK'in verilerine göre bile 10 bin 900 TL'ye geriledi. Çarşıda ve pazarda enflasyonun düştüğünü hissetmek ise mümkün değil. TÜİK'in verilerine göre enflasyon aylık yüzde 2,97, yıllık ise yüzde 49,38 seviyesinde. Çarşıda, pazarda alışveriş yapan vatandaşlar, enflasyonun düşmediğini, aksine fiyatların artmaya devam ettiğini belirtiyorlar. Vatandaşlar, TÜİK'in verileri ile günlük hayattaki fiyat artışları arasındaki büyük farkın altını çiziyor. Asgari ücretteki erime ise farklı enflasyon hesaplamalarına göre değişiklik gösteriyor. TÜİK enflasyonuna göre asgari ücrette 6.110 TL'lik bir erime yaşanırken, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) enflasyon verilerine göre bu erime 7.288 TL'ye kadar çıkıyor. ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) ise bu farkın 9.742 TL olduğunu belirtiyor. Bu durum, asgari ücretle geçinenlerin alım gücünde ciddi bir kayıp yaşandığını ortaya koyuyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde fiyatlar hızla yükselirken, vatandaşlar, maaşlarının ve gelirlerinin bu artışa yetişemediğini söylüyor. TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranları kağıt üzerinde düşmüş gibi görünse de, bu düşüşün sokağa yansımadığı, tüketiciler tarafından net bir şekilde ifade ediliyor. Vatandaşlar, pazardaki fiyatlarla TÜİK'in verileri arasında büyük fark olduğunu dile getiriyor. "Enflasyonun düştüğünü söyleseler de biz bunu pazarda göremiyoruz. Fiyatlar her gün artmaya devam ediyor. Maaşlarımız yetmiyor," diyen birçok kişi, alım güçlerinin hızla düştüğünden yakınıyor. Resmi enflasyon verileri ile gerçek hayattaki enflasyon arasındaki bu fark, vatandaşın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Özellikle enflasyonla mücadele politikalarının sokaktaki fiyatlara ne zaman yansıyacağı ise merak konusu. TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri düşüşte olsa da, bu düşüşün pazarda ve marketteki fiyatlara yansımaması, halkın cebinde hissedilen enflasyonun hala yüksek olduğunu gösteriyor. Alım gücündeki erime, asgari ücretle çalışan kesim başta olmak üzere geniş bir kitleyi zorluyor.
blank
Berkay Doğan tarafından
07 Nisan, 2025 13:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kara: “Sağlık, Toplumsal Bir Sorumluluktur”

Karabük İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, toplum sağlığının korunmasında erken teşhis, aile hekimlikleri ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekti.

Kara, aile hekimliklerinin yalnızca rutin muayenelerle sınırlı kalmadığını; aşılama, kronik hastalık takibi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve kanser taramaları gibi geniş kapsamlı hizmetler sunduğunu belirtti.

Aile hekimliklerinin toplum sağlığı açısından taşıdığı kritik role dikkat çeken  Kara, “Aile hekimliklerimiz yalnızca rutin muayeneler değil; aşılama, kronik hastalıkların yönetimi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Ayrıca kanser taramaları gibi erken teşhis odaklı hizmetler, bireylerin sağlıklarını korumak ve yaşam kalitesini artırmak açısından büyük bir önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Kara, kanser tarama programlarının özellikle meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri gibi ciddi hastalıkların erken teşhisinde hayati bir rol oynadığını belirterek, aile hekimlikleri aracılığıyla ücretsiz olarak sunulan bu hizmetlerden vatandaşların yararlanmaları gerektiğini vurguladı. Kara, “Erken teşhis, tedavi süreçlerinde başarı oranını artırmakla kalmıyor; aynı zamanda bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine olanak tanıyor” dedi.

Aile hekimliklerinde ayrıca diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların düzenli takibi, çocukluk çağı aşılarının uygulanması ve halk sağlığıyla ilgili bilgilendirme faaliyetlerinin yürütüldüğünü de belirtti. Bu hizmetlerin hem bireylerin hem de toplumun genel sağlık seviyesini yükseltmek için kritik önemde olduğunu ifade etti.

Kara, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Sağlık, bireysel olduğu kadar toplumsal bir sorumluluktur. Sağlıklı bireyler, güçlü toplumların temelini oluşturur. Bu anlayışla Karabük İl Sağlık Müdürlüğü olarak, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden en üst düzeyde faydalanabilmesi için durmaksızın çalışıyoruz. Tüm Karabüklüleri düzenli sağlık kontrollerine katılmaya, aile hekimliklerinden hizmet almaya ve toplum sağlığını güçlendirmek için bilinçli adımlar atmaya, Sağlıklı Hayat Merkezini ve KETEM'i ziyaret etmeye davet ediyorum."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.