Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Enflasyon Değil, Alım Gücü Düştü..!

Manşet 07.10.2024 10:24
A+ A-
Enflasyon Değil, Alım Gücü Düştü..!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan verilerde enflasyon aylık yüzde 2,97, yıllık ise yüzde 49,38 seviyesinde oldu. TÜİK, resmi enflasyon oranını kağıt üzerinde yüzde 50’nin altına çekmiş olsa da, bu düşüş tüketicinin cebine yansımadı. Alım gücü, TÜİK’in verilerine göre bile 10 bin 900 TL’ye geriledi.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına rağmen halk, pazardaki fiyatların düşmediğini, aksine daha da arttığını belirtiyor. Çarşıda ve pazarda yaşanan gerçek enflasyon oranları, resmi verilerle örtüşmüyor. Vatandaşlar, enflasyon oranlarının düşük gösterilmesine rağmen maaşlarının eridiğini ve temel gıda maddelerine erişimin her geçen gün zorlaştığını ifade ediyor.

TÜİK verilerine göre asgari ücretteki erime 6 bin 10 TL iken, İTO enflasyonuna göre bu rakam 7 bin 288 TL’yi buluyor. ENAG’ın hesaplamasına göre ise kayıp 9 bin 742 TL’ye ulaşıyor.

TÜİK, resmi enflasyon oranını kağıt üzerinde yüzde 50’nin altına çekmiş olsa da, bu düşüş tüketicinin cebine yansımadı. Alım gücü, TÜİK’in verilerine göre bile 10 bin 900 TL’ye geriledi.

Çarşıda ve pazarda enflasyonun düştüğünü hissetmek ise mümkün değil. TÜİK’in verilerine göre enflasyon aylık yüzde 2,97, yıllık ise yüzde 49,38 seviyesinde.

Çarşıda, pazarda alışveriş yapan vatandaşlar, enflasyonun düşmediğini, aksine fiyatların artmaya devam ettiğini belirtiyorlar. Vatandaşlar, TÜİK’in verileri ile günlük hayattaki fiyat artışları arasındaki büyük farkın altını çiziyor.

Asgari ücretteki erime ise farklı enflasyon hesaplamalarına göre değişiklik gösteriyor. TÜİK enflasyonuna göre asgari ücrette 6.110 TL’lik bir erime yaşanırken, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) enflasyon verilerine göre bu erime 7.288 TL’ye kadar çıkıyor. ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) ise bu farkın 9.742 TL olduğunu belirtiyor. Bu durum, asgari ücretle geçinenlerin alım gücünde ciddi bir kayıp yaşandığını ortaya koyuyor.

Özellikle temel gıda ürünlerinde fiyatlar hızla yükselirken, vatandaşlar, maaşlarının ve gelirlerinin bu artışa yetişemediğini söylüyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları kağıt üzerinde düşmüş gibi görünse de, bu düşüşün sokağa yansımadığı, tüketiciler tarafından net bir şekilde ifade ediliyor.

Vatandaşlar, pazardaki fiyatlarla TÜİK’in verileri arasında büyük fark olduğunu dile getiriyor. “Enflasyonun düştüğünü söyleseler de biz bunu pazarda göremiyoruz. Fiyatlar her gün artmaya devam ediyor. Maaşlarımız yetmiyor,” diyen birçok kişi, alım güçlerinin hızla düştüğünden yakınıyor.

Resmi enflasyon verileri ile gerçek hayattaki enflasyon arasındaki bu fark, vatandaşın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Özellikle enflasyonla mücadele politikalarının sokaktaki fiyatlara ne zaman yansıyacağı ise merak konusu.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri düşüşte olsa da, bu düşüşün pazarda ve marketteki fiyatlara yansımaması, halkın cebinde hissedilen enflasyonun hala yüksek olduğunu gösteriyor. Alım gücündeki erime, asgari ücretle çalışan kesim başta olmak üzere geniş bir kitleyi zorluyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rektör Fatih Kırışık, TİKA Başkanı Serkan Kayalar’ı Ziyaret Etti

Karabük 07.10.2024 10:27
A+ A-
Rektör Fatih Kırışık, TİKA Başkanı Serkan Kayalar’ı Ziyaret Etti

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar’ı makamında ziyaret etti.

Görüşmede, Karabük Üniversitesi’nin uluslararası alandaki projeleri ve iş birlikleri üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.

Rektör Kırışık, KBÜ’nün  gerçekleştirdiği uluslararası iş birliği projelerinden bahsederek, bu projelerin hem akademik hem de sosyo-kültürel alandaki etkilerini anlattı.

Kırışık, Üniversite’nin yürütmekte olduğu projelerin, global ölçekte Türkiye’nin tanınırlığını artırma hedefine de önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Prof. Dr. Fatih Kırışık “Farklı alanlarda yaptığımız iş birlikleri ile hem üniversitemizin hem de ülkemizin uluslararası düzeyde konumunu güçlendirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

TİKA Başkanı Serkan Kayalar ise Karabük Üniversitesi’nin uluslararası alanda yaptığı bu çalışmaların çok anlamlı ve çok kıymetli olduğunu dile getirdi.

Kayalar, ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getirerek Rektör Kırışık’a teşekkür etti.

 

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500