blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Eylül, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çorum’da bir tarih gün yüzüne çıkıyor: Selçuklu’nun Hattuşa’sı

Çorum’da yürütülen Kalehisar kazı çalışmaları ile ilgili konuşan Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli yerleşim merkezinden olan Kalehisar’ın Hititlerin başkenti Hattuşa gibi önemli bir merkez olduğunu açıkladı.
Çorum’da önemli bir Anadolu Selçuklu kenti gün yüzüne çıkartılıyor. Kalehisar’da tarihin yeniden ayağa kaldırılması, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar devam ediyor. Devam eden kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Kalehisar Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, tarihi kentin bilinmeyenlerine ilişkin İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Yapılan kazı çalışmalarının Anadolu Selçuklu arkeolojisi için önemli bir çalışma olduğunu kaydeden Şahin, bölgenin Hattuşa gibi önemli bir merkez olduğunu kaydetti.

"İlk çalışmalar 1992 yılına gidiyor"
Kalehisar’da 1965-1966 yıllarında sanat tarihinin önde gelen hocalarından Prof. Dr. Oktay Aslanapa tarafından İstanbul Üniversitesi adına çalışmalar yapıldığını belirten Doç. Dr. Şahin, “Prof. Dr. Oktay Aslanapa medrese, kervansaray, hamam, seramik ve çini fırınlar üzerinde ilk çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar dikkat çekiyor. Bu çalışmalar ayrıntılı olmasa dahi bize Kalehisar’ın ne kadar önemli bir merkez olduğunu ortaya koydu. 60 yıl sonra buranın tekrar gündeme gelmesi gerekiyordu. Aslında ilk çalışmalar 1992 yılına gidiyor. Benim tez çalışmam Anadolu Selçuklu camileriydi. 1992 yılında çalışma yaparken Kalehisar’a da gelim. O tarihten beri burayı gözlemliyorum. Anadolu’da Kalehisar, Karahisar adında isimlendirilen çok sayıda yerleşim yerleri var. Bunun başında Afyonkarahisar, Şebinkarahisar gibi yerleşim yerleri geliyor” dedi.

“Hititler için Hattuşa nasıl bir öneme sahipse Anadolu Selçuklular için de Kalehisar aynı öneme sahip"
Bu yerleşim yerleri içerisinde Kalehisar’ın özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan Şahin, “Her şeyden önce burası bir Anadolu Selçuklu kenti özelliği taşıyor. Kale var, kalede surlar var, medrese var, kervansaray var, hamam var. Bu yapıların varlığı bize buranın kent olduğunu gösteriyor. Bunlar bizim bildiğimiz, ayakta olan yapılar. Bir de bilmediğimiz yapılar var. Burada biz çalışmalar yaptık. Burada yapılan çalışmalar sonucunda yapılar olduğunu belirledik. Bu yapılar bile buranın ne kadar zengin olduğu gösterdi. Hititler için Hattuşa nasıl bir öneme sahipse Anadolu Selçuklular için de Kalehisar aynı öneme sahip. Devamında Osmanlı kenti olduğunu düşündüğümüz bir yer burası. Bu nedenle burası bu anlamda bilineni ve bilinmeyenleriyle büyük bir kent” diye konuştu.

“Kalehisar’da kazı çalışmaları 100 yıl sürebilir”
Kalehisar’da kazı çalışmalarının 100 yıl sürebileceğini anlatan Şahin, “2019 yılından 2021 yılına kadar Kalehisar’da yüzey araştırması yaptık. Bu yüzey araştırmasında bütün yapıları belgeledik. Roleve planlarını çizdik. Her şeyiyle belgeledik. Burada saha çalışmaları yaptık. Bu alanda ne var ne yok hepsini tespit ettik. Kalehisar mimarisi ve seramikleriyle gerçekten çok zengin bir yer. Burası bir seramik üretim merkezi. Yüzeyde kırık parça halinde de olsa zengin seramik parçaları topladık. Bunlar özellikle Anadolu Selçuklu Devletinin yeşil sırlı tek renkli ve kazıma tekniğinde yapılan seramik örnekleri. Çini örnekleri var. Bunlar genelde günlük yaşamda kullanılan gereçler. Eğer imkanlarımız el verir ve devamlılık sağlanırsa burada en az 100 yıl kazı çalışmaları sürer. Burası Çorum’daki 5’inci kazı. Yüzyılın üzerinde Hattuşa’da kazılar devam ediyor. Alacahöyük’te 1935 yılından beri kazılar devam ediyor. Eskiyapar ve Şapinuva ören yerlerinde 30-40 yıldır sürüyor. Biz işin başındayız. Ama çok yol aldık. Burada kitabe özelliği taşıyan belgeler çıkabilir” şeklinde konuştu.

Karabük TSO’dan Tepki Çeken Açıklama!
blank
Ramazan Öztürk tarafından
19 Aralık, 2024 16:59 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük TSO’dan Tepki Çeken Açıklama!

Gazetemizde daha önce defalarca gündeme getirdiğimiz Safranbolu Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Binası’nın Karabük'te merkezde bir kampüs alanı olhaberlere Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz sessiz kalmıştı. Çapraz’ın Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Altuntepe'nin bu okulun kampüs alanına taşınması ile ilgili verilen karara karşı çıkan açıklamasına destek vermesi tepki çekti.

Safranbolu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun Üniversite kampüs alanına yeniden taşınmasının gündeme gelmesinin ardından Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Altuntepe'nin okulun Safranbolu'dan taşınmaması için Üniversite Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'a yönelik eleştirilerde bulunması ve bu eleştirilere de Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz'ın destek vermesi, şehirde huzurluğa neden olurken, bir çok kesim Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz'ın destek açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak yorumladı. Fatih Çapraz'ın Karabük'teki Üyeleri yerine Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası üyelerini düşünmesinin kabul edilir bir tarafı olmadığını ifade eden vatandaşlar, "Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, bunun yerine Safranbolu'da kısıtlı ve zor şartlarda eğitim veren bu okula yeni bir bina kazandırılması için mücadele etse daha yerinde olur" şeklinde görüş beyan ettiler.

Daha önce Gazetemizde de defalarca gündeme getirdiğimiz Safranbolu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu binasının Yenişehir'deki Vatan Hastanesinden boşalan ve atıl durumda kalan yere ya da Bayırmahallede haddehanelerin taşınmasından sonra boşalan yerlerden bir tanesine yapılması konusundaki haberlerimize ne şehir eşrafından, ne siyasilerden ne de adı geçen mahalle muhtarlarından herhangi bir destek açıklaması gelmemişti. Halbuki bu okul adı geçen yerlerden bir tanesine yapılmış olsa hem şehir merkezi canlanır, hem de şehir esnafı bu işten karlı çıkardı. Haberlerimizden sonra görüştüğümüz AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'a bu konuda destek verdiğini belirterek, bununla ilgili gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etmişti.

Şu anda Safranbolu'da Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Safranbolu Turizm Fakültesi, Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi, Safranbolu Şefik Dizdar Meslek Yüksekokulu ve kampüs alanına taşınacak olan Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu bulunuyor. Bu okullarda 10 bini aşkın da öğrenci eğitim öğretim görüyor. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu binası olmadığı için parçalı bir şekilde 4 bine yakın öğrencisi ile bu okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine devam ediyor. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bu okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine devam ettiği için de bu fakültelere yeni bölümler açılamıyor. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu kampüs alanına taşındığı zaman bu okuldan boşalan alanlara yeni bölümler açılacak ve öğrenci sayısı yine artacak. Ayrıca bu okulda okuyan öğrenciler alanlarını ilgilendiren laboratuvar ve diğer alanlar için halihazırda Üniversite kampüsüne giderken, yaptıkları yol masrafları ise ayrı bir konu. Şu anki koşullarda öğrencilerin eğitim olanaklarını iyileştirmek yerine bireysel çıkarları ön planda tutan çıkışları eleştiren vatandaşlar, bu kararı öğrencilerin menfaatine uygun bir adım olarak değerlendiriyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.