Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
22 Ağustos, 2024 20:30
blank
İhlas Haber A.

Prof. Dr. Küçük, “Teknolojik olarak dünyada İHA kullanarak yangınları gözetleyen iki ülkeden birisiyiz”

A+ A-

Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi 2” başlıklı proje çerçevesinde öğrencilere bilgiler veren Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Türkiye’nin dünyada İHA kullanarak yangınları gözetleyen iki ülkeden birisi olduğunu belirterek, ormanlık alanda çıkan yangına 12 dakikada müdahale edildiğini ve bu müdahale süresiyle Türkiye’nin Avrupa’da ilk sırada yer aldığını söyledi.
Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında desteklenen “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi 2” başlıklı proje çerçevesinde atölye çalışmaları ve saha gezileri devam ediyor. Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Öğretim Görevlisi Berkan Güngör’ün projenin yürütücülüğünü yaptığı projede atölye çalışmalarında iklim değişikliğinin bilimsel temelleri, çevresel etkiler ve sürdürülebilirlik konuları ele alınıyor. Projeyi Kastamonu Üniversitesi ve TÜBİTAK dışında 3 üniversite, 4 kamu kurumu ve 1 özel kuruluşta destekliyor. Projede 4 uzman, 14 eğitmen, 7 rehber ve 1 sağlık personeli yer alıyor.
İklim değişikliği, çevre bilinci ve doğa eğitimi konularının işlendiği proje çerçevesinde katılımcılar, Kastamonu Üniversitesi yerleşkesinde fidan dikimi gerçekleştirdi. Fidan dikimi öncesinde Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük tarafından katılımcılara, orman yangınlarına karşı alınabilecek tedbirler, yangına müdahale ve yanan alanların nasıl rehabilite edildiğine yönelik bilgiler verildi.

“Türkiye, Avrupa’da orman yangınlarına karşı müdahalede bir numaradır”
Türkiye’nin orman yangınlarına karşı müdahalede Avrupa’da ilk sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Küçük, “Türkiye, Avrupa’da orman yangınlarına karşı müdahalede bir numaradır. Ne İtalya, ne Fransa, ne Almanya, ne Portekiz, ne de İspanya, Türkiye ile yarışacak durumda değiller. Gidip yerinde gördük, yapılan çalışmaları inceledik. Ülkemizde toplam 23 milyon hektarlık ormanlık alan bulunuyor. Bunun 12 milyon hektarlık alanı yangınlara karşı risk oluşturuyor. Biz bu alanlarda sadece yangından sonra mı müdahaleyi başlatıyoruz, asla. Türkiye’de ormanlarda 776 gözetleme kulesi ile 24 saat esasına dayalı olarak kesintisiz gözetleme yapılıyor. Buradan kuş uçuşu baktığımız zaman 15 kilometre uzaklıktaki bir dumanı dahi kameralar anında algılıyor. Bunu insan göremese bile kameralar görüyor ve anında algılayarak Ankara’ya iletiliyor. Yangın yönetim sisteminde o yangın noktasına en yakın ekipler görülüyor ve müdahale için talimat veriliyor. Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelede ilk müdahaleyi en hızlı yapan Avrupa’daki birinci ülkedir. Dünyada da ikinci ülkedir. O kadar hızlı müdahalede bulunuyoruz. Teknolojik olarak dünyada İHA kullanarak yangınları gözetleyen iki ülkeden birisiyiz. İnsan kaynağı, yangın gözetleme kuleleri, helikopterler, uçaklar, arazözler, İHA teknolojisi, yangın yönetim sistemi ve yazılımı hatta yangın davranış simülasyonu sistemini de kullanan bir yapı ile beraber hem teknolojik olarak hem ekipman olarak hem de kurumsal kapasitede insan kaynağı olarak orman yangınlarıyla mücadelede çok güçlü organizasyon yapısına sahip bir ülkeyiz. Önemli olan yangının çıkmasını engellemek, çıkan yangına en hızlı bir şekilde müdahale etmek. Yangın çıktıktan sonrada tekrar yanan alanların eski haline getirilmesini sağlamak. Türkiye, orman varlığını arttıran dünyada nadir ülkelerden bir tanesidir. Erozyon ile mücadelede dünyada ilk 5 ülke içerisinde yer alıyor. Orman alanını arttıran dünyada sayılı ülkeler arasında yer alıyor” dedi.
Doğal kaynakların verimli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Küçük, “İklim, iklim değişikliği, çevre, ağaçlandırma, yangınlar günümüzün esas problemleri oluyor. Yarın su olacak, gıda olacak. Bu noktada sürdürülebilir yönetim ve doğal kaynakların verimli bir şekilde yönetilmesi, gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir fonksiyonla aktarılması son derece ehemmiyetlidir. Bunları yapacak olan bizler ve sizlersiniz yani toplum yapacak. Bu farkındalık ne kadar üst düzeyde olursa bu elimizdeki doğal mirasın, sahip olduğumuz kaynakların zenginliklerinin gelecek kuşaklara aktarılması o kadar sağlıklı olacaktır” diye konuştu.

“Amacımız, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen öğrencimize iklim değişikliği hakkında bilinç kazandırmak”
Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Öğretim Görevlisi Berkan Güngör ise, “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi 2 projemizde yegane amacımız Türkiye’nin dört bir tarafından Kastamonu’ya gelen 30 lisans ve lisansüstü öğrencimize iklim değişikliği hakkında bilinç kazandırmak. Bunun için çeşitli teorik ve uygulamalı atölye çalışmalarımız bulunuyor. Şu anda fidan dikimi etkinliğinde bulunuyoruz. Projemiz çerçevesinde iklim değişikliğini sınıflarda yönetim boyutuyla, yerel yönetimler boyutuyla, turizm boyutuyla ya da Türkiye’ye etkileri boyutuyla teorik olarak arkadaşlarımızla birlikte konuştuk ve tartıştık. Bunun yanı sıra, Taşköprü’de 2020 yılında çıkan yangın sonrasında rehabilite edilen sahayı ziyaret ettik. Yangının etkilerini yerinde inceledik. Daha sonra rehabilite çalışmalarını yerinde gördük. Bu ziyaretimize Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz eşlik ettiler. Şimdi de fidan dikimi etkinliği yapıyoruz. Arkadaşlarımız fidan dikiyorlar. Projemiz güçlü bir proje, çünkü Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde olan projemizin arkasında ciddi kurumlar bulunuyor. Bu kurumların başında sağ olsunlar bugün bizlere eşlik eden Orman Genel Müdürlüğümüz ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğümüz bulunuyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Gölköy Fidan İşletme Şefi Esra Sarıalioğlu tarafından katılımcılara fidan dikimi hakkında bilgiler verildi. Gölköy Fidan İşletme Şefi Sarıalioğlu, yılda 44 bin civarında fidan üretimi yaptıklarını belirterek, ürettikleri bu fidanları da toprakla buluşturduklarını ya da farklı illere gönderdiklerini söyledi. Sarıalioğlu, yıl içerisinde yapılan çeşitli etkinliklerde de vatandaşlara ücretsiz bir şekilde fidan dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirterek, herkesi fidan dikmeye davet etti.
Gölköy Fidan İşletme Şefi Esra Sarıalioğlu’nın fidanın nasıl dikilmesi konusunda bilgi vermesinin ardından katılımcılar, daha önceden hazırlanan fidanları toprakla buluşturdu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

08 Kasım, 2024 10:49

Akay, Karabük Sanayinin Gelişimi İçin Yatırım Talebinde Bulundu

Akay, Karabük Sanayinin Gelişimi İçin Yatırım Talebinde Bulundu
A+ A-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçesi üzerine konuştu.

Komisyon toplantısında konuşan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a Karabük Sanayisi’nde yaşanan sorunları dile getirdi, ilçelerin taleplerini aktardı, sanayinin gelişimi için yatırım talebinde bulundu.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ İÇİN KARABÜK’E AKTARILAN PARAYI ARTIRIN

Komisyon toplantısında Karabük’ün sanayi taleplerini Bakan Kacır’a ileten Milletvekili Akay, “Seçim bölgem Karabük'e 15 yıl içerisinde 85 milyon TL civarında sanayi ve teknoloji alanıyla ilgili transfer olmuş. Karabük gibi ağır sanayi hamlesinin başlatıldığı bir yerde, demir çelik sanayi açısından önemli olan bir yerde bu tutar çok az bir pay. Bunun artırılmasını talep ediyoruz.” dedi.

 Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Sanayi Tesisleri’nin hızla faaliyete geçmesi için bütçe talep eden Akay, "Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi yıllardır bekliyordu, son yıl hamle yapıldı, şu an altyapıyla ilgili olarak çalışmalar devam ediyor. Onun için de teşekkür ediyoruz ama bu çalışmaların da bir an önce bitip oradaki sanayi tesislerinin de faaliyete geçmesi bölgemiz açısından önemli. Onun için, burada sizden destek bekliyoruz" diye konuştu.

YENİCE'NİN ORMAN ÜRÜNLERİ OSB, EFLANİ'NİN MERMER OSB TALEBİ VAR

Milletvekili Akay, "Karabük'ün de yüzde 71'i ormanlık alan, Yenice ilçemiz de Türkiye'nin en büyük blok ormanlarına sahip bölgesi. Yenice İlçemiz’de ihtisas ağaç ürünleri, orman ürünleri organize sanayi bölgesi yatırımına ihtiyaç var, bunu bekliyoruz. Eflani'de mermer ürünleriyle ilgili ihtisas organize sanayi bölgesine ihtiyaç var." dedi.

"Yirmi yıl önce açılan Karabük Organize Sanayi Bölgesi'nin atık su arıtma tesisi hala mevcut değil" diyen Akay, "Burayla ilgili ödenek istiyoruz, bu arıtma tesisinin yapılmasıyla ilgili, özellikle talep ediyoruz" dedi. Gerede Çayı’ndaki kirliliğin sona ermesi için Bakanlığın gerekli ödenekleri artırmasını isteyen Akay, "Gerede Çayı ilgili sorunlar size de mutlaka gelmiştir. Ankara'nın içme suyunun da bir kısmı oradan sağlanıyor, karşılanıyor. Oradaki bazı organize sanayi firmalarının da kirli sularını bu çaya akıttığını biliyoruz ve çok ciddi yerden bu dere akarak Karadeniz'le buluşuyor. Oradaki gerekli arıtma tesislerinin de fabrikalara yapılması, sadece onların üstünde değil, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili destek vermesi, ödenek aktarması ve bu olayın da çözülmesi çevre açısından önemli.” şeklinde konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Tuncer Eczanesi
Tuncer Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Sağlık Sokak No:27/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-2997

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455