Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Samsun’da Kültür Yolu Festivali coşkusu

Kültür Sanat Yayın: 12.06.2024 12:45
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Samsun’da Kültür Yolu Festivali coşkusu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Samsun’da düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, dördüncü günde de sanat ve kültürle dolu bir programla geçti.

Saathane Meydanı’nda gerçekleşen “3 Hisar” konseri ve “Dursun Ali Aydın’ın Şiir Dinletisi” Samsunlular tarafından büyük ilgi gördü. Samsun Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Türk Besteciler ve Şarkıları’’ konseri ve Bafra Musiki Cemiyeti tarafından icra edilen ‘’Sanat Müziği Dinletisi’’ dinleyicilerine müzik ziyafeti yaşattı. “Kızılırmak Yedi Renk Konseri’’ Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde, “Cemal Safi Anısına” konseri ise Samsun Atatürk Kültür Merkezi Zehra Yıldız Sahnesi’nde dinleyiciyle buluştu. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Aydın Gün Sahnesi’nde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘’Gidion’un Düğümü’’ sanatseverlerle buluştu.

Samsun Müzesi; uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” sergisine, Samsun Müzesi’nde ayrıca ‘’Besmele-i Şerif Hat Sergisi’’, ‘’Karakalem Sergisi’’, “1919 Samsun’’ sergileri ziyaretçileriyle buluşuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El-Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” sergisine. ‘’Azerbaycan’dan Kareler ve Festivaller’’ ve ‘’Kentler ve Güzellikler Fotoğraf Sergisi-4 Düzce-Giresun-Ordu-Samsun-Trabzon’’ sergilerine ev sahipliği yapıyor. Samsun Kent Müzesi’nde ise ‘’Türk İslam Tarihine Yön Veren Mektuplar’’ sergisi ziyaretçilerini ağırlıyor.

Samsun Çok Amaçlı Salon’da dijital sanatın yenilikçi yönlerini ve çeşitliliğini vurgulayan “Eskizden Piksele “Anatolia Edition’’ dijital sanat sergisi farklı disiplinlerden eserleri bir araya getirerek, sanatın geniş kapsamını ve çeşitliliğini sanatseverlere sunuyor. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Galeri’sinde “Anadolu ve Zümrüd’ü Anka (Deri Rölyef Sergisi)’’, Tütün İskelesi’nde ‘’Sanatın En Kırılgan Hali’’, Panaroma Samsun Dijital Gösterim Merkezi’nde ‘’Samsun’dan Cumhuriyet’e Yüzde Yüz’’, İlk Adım Belediyesi Türk İslam Sanatları Merkezi’nde “Geleneksel Sanatlar Işığında Samsun (Tezhip, Hat, Minyatür, Ebru)’’ sergileri ziyaretçileriyle buluşuyor.

Ayrıca, festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve Türkiye’nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı, “Atatürk Kültür Yolunda” adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Cumhuriyet Meydanı’nda ziyaretçilerle buluşuyor. Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye’nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Atatürk’ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zekâ destekli dijital sanatla yeniden hayat buluyor.

Doğupark’ta kurulan “Çocuk Köyü” gün boyunca birbirinden renkli aktivitelere, atölye çalışmalarına, sahne gösterilerine, tiyatrolara ev sahipliği yaptı. Birçok etkinliğin yer aldığı Doğupark “Çocuk Köyü”nde Samsun Müzesi Arkeopark Alanı’nda gerçekleşen Çocuklara Arkeolojiyi Sevdirmek etkinliğinin yanı sıra Teleskoplar ile Gökyüzünün Keşfi, Planetaryum: Uzayın Keşfi, Çocuklar için Bilim Atölyeleri, Gökyüzü Gözlem Sergisi, Gökyüzü Gözlem Bilgi Yarışması da çocuklarla buluştu. Doğupark Çocuk Köyü’nde sahnelenen “Bremen Mızıkacıları” çocuk tiyatrosu ile de çocuklar eğlenceli saatler geçirdi. Gazi İl Halk Kütüphanesi Çocuk Bölümü’nde ise Müzikli Kitap Okuma ve İmza Günü Yazar Taha Baydar’ın katılımıyla gerçekleşti.

Samsun Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşen atölye çalışmaları da meraklıların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Galeri’de “Aslıhan Turna ile Açık Alevde Cam Şekillendirme’’, Tütün İskelesi’nde “Bir İlmek de Sen At (Kilim Dokuma Atölyesi)’’ ve “Yaşayan Mirasın Ustaları Geleneksel El Sanatları Atölyeleri ve Yaşayan Mirasın Ustaları Geleneksel El Sanatları Çocuk Atölye Etkinlikleri”, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Kültür Sanat Merkezi’nde “Mozaiklerle Atatürk” atölye çalışmaları gerçekleşti.

Ayrıca Gazi Müzesi, Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesi ile Panorama Samsun Dijital Gösterim Merkezi müzeleri festival katılımcıları tarafından ziyaret edildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yenice’de Sel Tehdidine Karşı Önlemler Alınıyor

Manşet Yayın: 27.09.2024 11:30
A+ A-
Yenice’de Sel Tehdidine Karşı Önlemler Alınıyor

Yenice İlçesi’nde, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Kadıoğlu Deresi Yukarı Havza Sel Kontrolü Uygulama Projesi ile bölgedeki taşkın riskine karşı önemli bir adım atılıyor. Proje kapsamında, 737 hektarlık bir alan doğrudan korunacak olup, yan havzaların da dahil edilmesiyle toplamda 1.500 hektar alanın sel taşkınlarına karşı korunması hedefleniyor.

Yenice İlçesi’nde, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Kadıoğlu Deresi Yukarı Havza Sel Kontrolü Uygulama Projesi ile taşkınların önüne geçilecek.  Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, proje sahasında incelemelerde bulundu. İncelemelere Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Deniz, Etüt Proje Baş Mühendisi, Yenice İşletme Müdürü ve yüklenici firma yetkilileri de katıldı.

SEL TEHDİDİNE KARŞI ÖNLEMLER ALINIYOR

Bölge Müdürü Bayraktaroğlu, Dereköy ve Şirinköy sakinleri ile bir araya gelerek, sel kontrol çalışmalarını ve projenin detaylarını vatandaşlarla paylaştı. Proje kapsamında Yenice ilçesi ve çevresinde yapılacak çalışmalarla sellerin büyük ölçüde önleneceği belirtildi. Bartın ve Zonguldak illerinde de benzer projelerin başarıyla hayata geçirildiğini ifade eden Bayraktaroğlu, Karabük’te de benzer bir başarıyı hedeflediklerini vurguladı.

PROJEDE 1.500 HEKTAR ALAN KORUMA ALTINA ALINACAK

Bayraktaroğlu, proje kapsamında 737 hektarlık bir alanın doğrudan, yan havzalarla birlikte toplam 1.500 hektarın ise dolaylı olarak korunacağını belirtti. Proje, yan derelere yapılan 11 harçlı ıslah sekisi ve 6 adet kutu gabion eşik tesisiyle, akan suyun hızını azaltarak, sel ve taşkın riskini en aza indirmeyi hedefliyor. Bu yapılar sayesinde sel olaylarının yoğun yaşandığı bölgelerde, suyun akış hızı kontrol altına alınacak ve rüsubat miktarı azaltılacak.

TOPRAK KAYIPLARI VE HEYELANLAR ÖNLENİYOR

Proje kapsamında yapılan çalışmalarla özellikle yerleşim alanları, tarım arazileri ve yolların korunmasının amaçlandığını belirten Bayraktaroğlu, heyelanların neden olduğu toprak kayıplarının da önüne geçileceğini ifade etti. Yan derelerde meydana gelen taban oyulmaları nedeniyle oluşan sel ve taşkın olaylarının, bu projeyle engellenmesi hedefleniyor.

Bayraktaroğlu, “Sel kontrolü projesiyle bölgede yaşanan afetlerin tekrarlanmasının önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Toprağını koruyamayan, ormanını ve vatanını da koruyamaz. Sel sularına verecek bir avuç bile toprağımız yok” diyerek, projenin önemine vurgu yaptı.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455