Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Akay: “Kurbanlık fiyatı 2 yılda yüzde 566 arttı”

Manşet Yayın: 10.06.2024 12:18
Akay: “Kurbanlık fiyatı 2 yılda yüzde 566 arttı”

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, “2022’de 15 bin lira olan büyükbaş hayvan fiyatı bu yıl 100 bin lirayı aştı. Sadece 2 yılda kurbanlık hayvan fiyatlarına yüzde 566 oranında zam geldi” dedi.

İthalata dayalı hayvancılık politikalarının çöküşü, yaklaşan Kurban Bayramı ile ortaya çıktı. Et fiyatlarını düşürmek için yapılan canlı hayvan ithalatının, kasaplarda satılan karkas et fiyatları ve kurbanlık hayvan fiyatlarında meydana getirdiği artış gün yüzüne çıktı.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın yaptığı çalışma, karkas et fiyatının 6 yılda 10 kat yani yüzde 1038 oranında artığını ortaya çıkartırken, kurbanlık hayvan fiyatlarının ise yüzde 566 oranında arttığını ortaya çıkardı.

 KARKAS ETİN FİYATI 6 YILDA 10 KAT ARTTI

Ulusal Et Konseyi ile Türkiye Ziraat Odalarından derlenen verilere göre ortaya konan veriler hayvancılık politikalarındaki çöküşü ortaya koydu.

İktidarın ithalat temelli politikaları yüzünden tarım sektöründe büyük çöküş yaşandığını ve kasaplarda satılan karkas et fiyatının 6 yılda 10 kat arttığını, AKP’nin vatandaşın sofrasından çaldığını ifade eden CHP Milletvekili  Akay, “Yem fiyatlarındaki artış ve yetiştiricilerin

maliyetlerinin artması, çiftçilerin süt hayvanlarını kesime göndermesine sebep oldu.Bu durum ülkemizdeki canlı hayvan varlığının azalmasına, et fiyatlarının da artmasına neden oldu. Hayvan ithatı hayvancılığın sorunlarına çözüm olmadığı gibi hayvancılık sektöründe kara bir delik açtı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’inden alınan verilere göre, 2018 yılında kilogramı 29lira olan karkas et fiyatı haziran itibariyle 328 liraya yükseldi.6 yılda karkas etin fiyatı 10 kat arttı, yani karkas ete 6 yılda yüzde 1038 oranında zam geldi.” dedi.

 KURBANLIK HAYVAN FİYATLARI 2 YILDA YÜZDE 566 ARTTI

Kırımızı et fiyatlarında meydana gelen olağanüstü artış yüzünden vatandaşların dini vecibesini dahi yerine getiremez hale geldiğini aktaran Milletvekili Akay, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvancılıkta büyüyen kriz, kurbanlık fiyatlarının üç haneli rakamlara ulaşmasına neden oldu. Türkiye Ziraat Odalarından derlediğimiz verilere göre, 2022 yılında ortalama 15 bin lira olan büyükbaş hayvan fiyatı bu yıl 100 bin lirayı aşmış durumda. Sadece 2 yılda kurbanlık hayvan fiyatlarına yüzde 566 oranında zam geldiğini tespit ettik. Oluşan kurbanlık fiyatları yüzünden insanlar dini vecibelerini dahi yerine getiremez duruma geldi. Kırmızı eti bayramdan bayrama gören vatandaş bu yıl onu dahi göremeyecek.” şeklinde konuştu.

 


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarihi hamamın bulunduğu inşaat kazısında hummalı çalışma

Kültür Sanat Yayın: 08.07.2024 20:52
İhlas Haber Ajansı

Bolu’da inşaat alanındaki temel kazma çalışmaları sırasında tarihi hamamın bulunduğu 3. derece sit alanında hummalı çalışma yürütülüyor. Bolu’nun tarihine yönelik araştırmalar yapan Ufuk Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut” dedi.

Akpınar Mahallesi’nde bir firma, 90 adet 1+1 daire yapmak için Mumcuoğlu Sokak’taki boş arazide temel kazma işlemi başlattı. Yetkili firma, 3. derece sit alanında bulunan boş arazide zemin etüt çalışması yürüttü. Yapılan çalışmalarda toprağın altında tarihi kalıntılara rastlandı. Firma yetkilileri tarafından durum Bolu Müze Müdürlüğü’ne bildirildi. Kazı alanına Müze Müdürlüğü personelleri gönderildi. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerin ardından bina yapım çalışması durduruldu. Toprağın altında kalan tarihi kalıntıların Roma dönemine ait hamam olduğu düşünülüyor. El oyması seramik eserlerinde bulunduğu kazıda çalışmalar devam ediyor.

“Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı”

Amatör tarih araştırmacısı Ufuk Ak, “Burada yapılan temel kazı çalışmalarında eski Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı. Kazının başında gözetmenlerimiz de var, Bolu Müzeler Müdürlüğünden iki arkadaşımız var. Onların dediklerine göre, burada hamam kalıntısı gözüküyor. Aynı zamanda Hisar Tepesi dediğimiz yerde Roma dönemine ait tapınak da mevcut ve sol tarafında tiyatro kalıntısı, kuzeydoğu cephesinde de bir kilise kalıntısı olduğu biliniyor. Güneyinde de stadyum kalıntısı mevcut ama onun dörtte üçü kaybolmuş zamanla ve dörtte biri kalmış” dedi.

“Bolu’nun kültür turizmi açısından çok büyük değeri var”

Bolu’nun eski bir tarihe sahip olduğunu aktaran Ufuk Ak, “Roma’nın en büyük hükümdarları arasında yer alan Hadrianus döneminde Bolu, ’Claudiopolis’ olarak adlandırılmış. Aslında Bolu’nun kültür turizmi açısından da çok büyük değeri var ama ne yazık ki bunu çok ön plana çıkaramıyoruz” diye konuştu.

“Sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut”

Bugün bulunan tarihi hamamın çevresinde sıcak su kanallarının da görüldüğünü vurgulayan Ak, “Dikkatlice kazılıyor. Ateşte pişirilmiş tuğlalar ve taşlarla örülmüş sıcak suların içeride gezebileceği kanallar da mevcut. İnşaat çalışmalarına kazı yapıldıktan sonra devam edilecek. Değerli parçalar da Müzeler Müdürlüğüne teslim edilecek” ifadelerini kullandı.