Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
31 Mayıs, 2024 12:15
blank
İhlas Haber A.

‘Her yıl yaklaşık 8 milyon kişi, sigara ve tütün ürününe bağlı hastalıklardan ölüyor’

A+ A-

Sigara kullanımının milyonlarca insanın hayatını tehdit ettiğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türüne, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp hastalıkları, felç ve çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açar. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, her yıl yaklaşık 8 milyon kişi sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımına bağlı hastalıklardan ölmektedir” dedi.
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, Dünya Tütüne Hayır Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.

“Pasif içicilik tehlikeli”
Sigaranın neden olduğu hastalıklara değinen Prof. Dr. Köksal, “Sigara kullanımı başta olmak üzere tütün ürünleri, dünya genelinde en önlenebilir ölüm nedenlerinden biridir ve milyonlarca insanın hayatını tehdit etmektedir. Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türüne, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp hastalıkları, felç ve çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açar. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, her yıl yaklaşık 8 milyon kişi sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımına bağlı hastalıklardan ölmektedir. Bu ölümlerin yaklaşık 1,2 milyonu, sigara içmeyen ancak pasif içicilik nedeniyle tütün dumanına maruz kalan insanlardır” diye konuştu.

“Sigara kanserin başlıca nedenlerinden”
Ülkemizde de sigara kullanımının oldukça fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Köksal, “Ülkemizde, sigara kullanımının oldukça yaygın olduğu ülkelerden biridir ve bu durum halk sağlığı üzerinde büyük bir yük oluşturmaktadır. Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklardan ölmektedir. Sigara, Türkiye’de kalp-damar hastalıkları, kanser ve solunum yolu hastalıklarının başlıca nedenlerinden biridir. Ayrıca, tütün kullanımına bağlı hastalıkların tedavi maliyetleri ve iş gücü kayıpları da ülke ekonomisi üzerinde ciddi bir yük oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

“Tütün ürünlerinin satışına ve reklamına yönelik sıkı düzenlemeler uygulanmalıdır”
Sigara içen bireylerin ve çevrelerindeki pasif içicilerin, tütün kullanımının olumsuz sağlık etkilerinden doğrudan etkilendiğini belirten Prof. Dr. Köksal, “Özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar gibi hassas gruplar, pasif içiciliğin zararlı etkilerine karşı daha savunmasızdır. Sigaranın zararlarından korunmak için kapsamlı bir yaklaşım benimsenmelidir. Kamu bilincini artırmak için düzenli eğitim kampanyaları düzenlenmeli, sigara bırakma destek hizmetleri yaygınlaştırılmalı ve tütün ürünlerinin satışına ve reklamına yönelik sıkı düzenlemeler uygulanmalıdır. Ayrıca, sigara içmenin yasak olduğu alanların genişletilmesi, yasak alanların denetiminin arttırılması ve sürdürülmesi tütün kullanımını azaltmada etkili stratejiler arasındadır” ifadelerini kullandı.

“Profesyonel yardım alınabilir”
Tütün ürünlerinden kaçınmak için bireysel ve toplumsal düzeyde çeşitli önlemler alınabileceğini dile getiren Prof. Dr. Köksal, “Bireyler, sigarayı bırakmak için profesyonel yardım alabilir ve nikotin yerine koyma tedavisi gibi yöntemleri deneyebilir. Toplumda ise, gençlerin sigaraya başlamasını önlemek amacıyla eğitim programları ve farkındalık kampanyaları yürütülmelidir. Ayrıca, sağlık kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, sigara bırakma sürecinde destek sağlamak için kaynaklar sunmalı ve sigara içmeyen bir yaşam tarzını teşvik etmelidir. Bu şekilde, tütünsüz bir yaşamın sağlığa ve genel yaşam kalitesine olan katkıları daha geniş kitlelere ulaştırılabilir” dedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

24 Kasım, 2024 19:03

Madenciler Karabük’ten Destek Bekliyor

Madenciler Karabük’ten Destek Bekliyor
A+ A-

Ankara’nın Çayırhan Beldesi’ndeki maden ocakları ve termik santralın varlık satışı ile özelleştirilmek istenmesi karşısında işçiler direnişe başladılar. Direnişle ilgili olarak Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şubesi Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Ersin Ovaz, Karabüklülere “direnişe destek” çağrısında bulundu.

Ovaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ankara’nın Çayırhan Mahallesinde Nallıhan ve Beypazarı İlçesinde Karabüklü olup burada yaşamı sürdüren 1000’e yakın Karabüklü bulunmakta ve bu bölgede bulunan Maden İşletmelerinde ve Termik Santralde yaklaşık olarak toplamda 2500 kişi Karabüklü ise 250
kişi çalışmaktadır. Maden sahaları ve termik santral varlık satışı ile satılmaktadır. Sendikalar ve yetkililer tarafından yapılan görüşmeler sonucunda hiç bir olumlu sonuç alınamamıştır. 19.11.2024 tarihinde yaklaşık olarak 500 madenci arkadaşımız kendilerini madene yani yer altına kilitleyerek eylem başlatmıştır. Yine santral de. Çalışan arkadaşlarımızda oturma eylemi başlatmışlardır. Bu haklı hak arama mücadelemizde sizlerin, değerli Karabüklerin desteğini bekliyoruz.”

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455