Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Mart, 2024 10:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

UNESCO kenti Safranbolu 25 sakin şehirden biri oldu

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesi sakin şehirler (Cittaslow) ağına dahil olduğu belgeyi teslim aldı.

Dünyada en iyi korunan ilk 20 kent arasında gösterilen, tarihi han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanı sıra geleneksel konaklarıyla öne çıkan Safranbolu ilçesi için 4 Mart 2023’te Cittaslow hareketine dahil olmak için yapılan başvuru geçtiğimiz günlerde kabul edilmişti. SafranboluBelediyesi tarafından sürdürülebilir yaşam ve yerel kültürün korunması için yürütülen çalışmaların ardındanSafranbolu'ya, Belçika'nın Damme kentindeki Uluslararası Cittaslow Komitesi toplantısında Cittaslow'a katılım belgesi teslim edildi. Böylece Cittaslow'a dahil olan 25 kentten biri Safranbolu olmuş oldu. blank Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, "Bu belgenin Safranbolu'ya hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Geçtiğimiz günlerde Belçika'nın Damme kentinde Safranbolu'ya belgesi takdim edildi. Cittaslow kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkması ve küreselleşmeyle birbirine benzeyen kentlerin olmaması adına kurulmuş böyle bir amacı olan yapı. Özellikle de şunun altını çizmek istiyorum. Safranbolu UNESCO Dünya Miras Listesinde. Şimdi bu ünvanının yanına bir de Cittaslow ağına dahil olarak bu ünvana sahip olmuş oldu. Safranbolu kendi kültürüne sahip çıkan, kent ölçeğinde korunan Türkiye'deki tek kent. Bu ünvanı da dahil edilmeyi de en çok hak eden kentlerden biriydi" dedi. 1.5 yıl sürdürülen çalışmalar neticesinde tarihi ilçeye bu ünvanı kazandırdıklarını ifade eden Köse, "Değişen ve gelişen dünya düzeninde Safranbolu'nun ve Safranbolu gibi tarihi kimliği olan kentlerin var olan yerel kimliğine sahip çıkması çok kıymetli. Değişmemesi çok kıymetli ve aynı şekilde gelecek nesillere aktarılması çok kıymetli. Biz UNESCO ve Cittaslow'un şartlarını yerine getirerek kendimizi hem geleceğe hazırlıyoruz hem de var olan kimliğimize sahip çıkıyoruz" diye konuştu. blank "Sakin şehir ünvanıyla özellikle pandemi sonrasında daha dingin, rahat, huzurlu kentlerin tercih edilmesi sebebiyle turizme çok büyük katkısı olacak" diyen Köse, "Özellikle de Avrupa kentlerinden 33 Avrupa kentinin dahil olduğu bu ağda, Safranbolu'nun da bulunması turizmin olumlu yönde gelişmesi ve katma değerini yükseltmesi anlamına gelmektedir. Bunu önümüzdeki günlerde yaşayarak hep birlikte göreceğiz" ifadelerini kullandı. blank
blank
Haber Merkezi tarafından
11 Nisan, 2025 10:19 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Op. Dr. Kadir Mercan Excımer Lazer Göz Tedavisini Anlattı

Medikar Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kadir Mercan, Excimer Lazer Göz Tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Gözlük ve lens kullanımına kalıcı bir çözüm sunan bu tedavi, doğru hasta seçimi ve gelişmiş teknoloji ile yüksek başarı oranı sağlıyor.

Lazer tedavisinin kalıcı olduğunu belirten Dr. Mercan, lazer tedavisi olan bireylerin ilerleyen yaşlarda uzak gözlük takmasına gerek kalmadığını, yalnızca 40 yaş sonrasında tüm bireylerde olduğu gibi yakın gözlüğü ihtiyacı olabileceğini vurguladı.

Hastaların lazer operasyonu sonrasında hızla günlük yaşantılarına dönebildiğini ifade eden Dr. Mercan, işlem sonrasında uygulanan tekniğe göre ilk gün hafif ağrıların olabileceğini ancak bunun kısa sürede geçtiğini belirtti. Tedavi sonrası kuru göz, ışık hassasiyeti gibi yan etkilerin sık görüldüğünü ama bunların çoğunlukla geçici olduğunun altını çizdi.

1. Lazer tedavisi kalıcı bir çözüm mü? Hastalar zamanla tekrar görme bozukluğu yaşayabilir mi?

1. Lazer tedavisi kalıcı bir çözümdür. Eğer bir yıl içinde gözlük numaranız artmadıysa tekrarlama ihtimali neredeyse yoktur.

2. Lazer tedavisi olan bir kişi ilerleyen yaşlarda tekrar gözlük takmak zorunda kalabilir mi?

2. Hayır, lazer tedavisi olan bir kişi ilerleyen yaşlarda tekrar gözlük takmak zorunda kalmaz. Lazer tedavisi kalıcı bir çözüm sağlar. Tabi, 40 yaşından sonra herkeste olduğu gibi yakın gözlüğü kullanılabilir. Ancak sürekli gözlük takma zorunluluğu bulunmamaktadır.

3. Lazer tedavisinden sonra hastalar günlük hayatlarına ne kadar sürede dönebilir? İş, spor veya araç kullanımı gibi aktiviteler için belirli bir bekleme süresi var mı?

3. Operasyondan sonra üçüncü gün hastalar normal hayatlarına döner, fakat biz hastalarımıza her ihtimale karşı bu hassas dönemde on gün istirahat öneriyoruz.

4. Bu tedaviden sonra kuru göz, ışık hassasiyeti veya başka yan etkiler görülme ihtimali var mı?

4. Operasyon sonrası kuru göz, ışık hassasiyeti gibi etkiler hemen her hastada görülebilmektedir. Ancak çoğu geçici etkiler olmakla birlikte bir ila üç ay içinde tamamen kaybolmaktadır.

5. Lazer ameliyatı sırasında hastalar herhangi bir acı hisseder mi? İşlem sonrasında ağrı veya rahatsızlık hissi ne kadar sürer?

5. Operasyon esnasında hastalar hiçbir ağrı hissetmez. Sonrasında ise yapılan yönteme göre ağrı hissedebilir. Örneğin; LASIK tekniğinden sora ağrı olmaz, fakat NOTOUCH tekniğinden sora ilk gün ağrı hissedilebilir. Çoğunlukla da bu ağrı 24 saat sonunda kaybolur.

6. Lazer tedavisinden sonra iyileşme süreci nasıl ilerliyor? Tam iyileşme süresi ne kadar sürer ve hastalar nelere dikkat etmelidir?

6. Operasyondan üç gün sonra hastalar genellikle tam görüşlerine kavuşur. Fakat tabi ki ışık saçılmaları gibi netliği etkileyen faktörlerin tamamen kaybolması ortalama üç ayı bulabilmektedir.

Gözlüksüz ve lenssiz net bir görüş isteyenler için Excimer Lazer Göz Tedavisi operasyonları, Karabük’te her geçen gün daha fazla tercih ediliyor. Gelişen teknoloji ve uzman hekimlerin tecrübesiyle birlikte, bu yöntem hem güvenli hem de yaşam kalitesini artıran kalıcı bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.