Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mart, 2024 04:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

ZBEÜ’de “Dünya Obezite Günü” farkındalık etkinliği düzenlendi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Tıp Fakültesinde İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı ile Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı birlikteliğinde “Dünya Obezite Günü” farkındalık etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hande Aydemir, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Güneş Çakmak, Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, akademisyenler, öğrenciler ve idari çalışanlar katıldı. Etkinlikte Tıp Fakültesi Dekanlık Dönem I amfisi önünde obezite farkındalığı için gönüllülerin kan basıncı ölçümü, boy ölçümü, ağırlık ölçümü, vücut yağ analizleri ve tip 2 diyabet risk tespiti yapıldı. Devamında “Obezite/Yağ Dokusu ve Obezitede Medikal Tedavi Paneli” gerçekleştirildi.
Panelin açılışında konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hande Aydemir disiplinler arası ve akredite eğitim programı çerçevesinde dikey entegrasyonu sağlayan “Obezite Farkındalık Etkinliği”nde emeği geçenlere teşekkür etti.
Başkanlığını Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu ve Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak’ın yaptığı oturumun ilk kısmında Bayraktaroğlu; obezitenin tanımı, patolojisi, Türkiye’de ve dünyadaki güncel durumu, kliniği hakkında bilgi verdi. Ardından Prof. Dr. Figen Barut tarafından yağ dokusu ve çeşitleri hakkında sunum yapıldı. Panelin son bölümünde ise Dr. Öğr. Üyesi Sakin Tekin obezitede güncel medikal tedavi hakkında sunum gerçekleştirdi.
Etkinliğin kapanışında Prof. Dr. Hande Aydemir, panelistlere etkinliğe katkıları için teşekkür belgelerini takdim ederek emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, pahalar eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde misyon alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sırf bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla tabir edebilirim ki bu yarışın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla zati kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan kıymetli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara taban hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl marifetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Müsabakaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, pahalar eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme etaplarında 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi vazife almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje müsabakalarının temel hedefi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl marifetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin maksadı değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En değerli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, yarışın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin misyon alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.