Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Ocak, 2024 16:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

O kemençenin sultanı

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Emine Vamin Çolak, babasından öğrendiği şekilde 20 yıldır kemençe çalıyor. Çolak, bölgenin tek kadın kemençe sanatçısı olma özelliği taşıyor.
İlçeye bağlı Aksüt köyünden olan Çolak, babası bölgenin ünlü düğüncüsü ve kemençe sanatçısı Veysel Vamin’den öğrendiği kemençeyi evlendikten sonra da çalmaya devam ediyor.
10 çocuklu ailesinde kemençe çalan 4 kardeşten birisi olan Çolak’ın oğlu da dedesi, dayıları ve annesini örnek alarak küçük yaşta kemençe çalmaya başladı. Herhangi bir nota bilgisi olmadan babasından öğrendiği gibi kemençeyi çalıp atma türkü söyleyen Çolak, önceki yıllarda bazı şenlik ve düğünlerde de sahne aldı. Torul ilçe merkezine taşınıp çocukları olduktan sonra ev ve çocuklarıyla ilgilenen Çolak, eşi ve çocuklarının talebi üzerine evinde kemençe çalmaya devam ediyor.
Kemençe çalmayı babasından öğrendiğini kaydeden Çolak, “Babam çalıyordu ondan öğrendim. Biz 10 kardeşiz. 4 kemençe sanatçısıyız. Evli ve 3 çocuk annesiyim. Oğlum da öğrenmeye çalışıyor. Herhangi nota bilgim yok, kendi çabalarımla öğrendim. Atma türkü de söyleyebiliyorum. Ben yaklaşık 20 yıldır çalıyorum” dedi.
Evlendikten sonra çocuklarla ilgilenince kemençeyle çok fazla ilgilenemediğini, yayla şenliklerinde ve düğünlerde de kemençe çaldığını hatırlatan Çolak, “Torul civarında kadın kemençe çalanı duymadım. İnsanlar duyunca önce şaşırıyor sonra çalmamı istiyorlar. Halk eğitimde kursa gittiğim zaman da çalmıştım. Eşim de çalmamdan memnun oluyor. Çalmama karışmaz. Evde otururken bazen istek yapar çalarım birlikte söyleriz” diye konuştu.

“Hem annemin hem de dayılarımın sanatçı olmasından dolayı bende merak saldım”
Oğlu Ali Kayra Çolak ise televizyonlarda, internette hep kemençe sanatçılarını izlediğini, annesini ve dayılarını da dinleyerek onlardan öğrenmeye başladığını belirterek, “Hem annemin hem de dayılarımın sanatçı olmasından dolayı bende merak saldım ve öğrenmeye çalışıyorum. Bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum, sahne almak istiyorum” ifadelerini kullandı.

"Arada eşimden istek parça istiyorum; çalıyor"
Eşinin kemençe çaldığını evlendikten sonra öğrenen eşi Erkan Çolak da “Ben memnun oluyorum. Arada istek parça istiyorum çalıyor, stres atıyoruz. Moralimiz bozuk olduğu zaman biraz moral depoluyoruz. Çocuğum da annesi ve dayısından öğrendiği için heveslenip çalıyor. Ben de destek olmaya çalışıyorum onlara” şeklinde konuştu.

“Çocuklarımla gurur duyuyorum”
Annesi Fikriye Vamin ise kızıyla birlikte çocuklarının 4’ünün kemençe sanatçısı olduğunu hatırlatarak “Çocuklarımla gurur duyuyorum. Onlar kemençeyi babalarından öğrendi. Kemençeci Veysel Vamin’in çocukları onlar. 40 yıl kemençecilik, düğüncülük yaptı bu bölgede. Ebeveynler çocuklarının müziğe yönelmesine destek versinler” dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kuzeyin lojistik ve ticaret merkezi ‘Samsun’

Samsun’un 10 yıllık gelişim vizyonu kapsamında, kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak yük koridorlarının başlangıç noktası olması, konteyner nakliyeciliğinde kapasitenin yüzde 50 artırılması ve bölgesel ticaret hacminin iki katına çıkarılması hedefleniyor.
Kuzeyin ‘lojistik ve ticaret merkezi’ olma yolunda ilerleyen Samsun, bu amaç doğrultusunda Türkiye’nin lojistik ve ticaret geleceğinde kritik bir rol üstlenecek. Samsun Valiliği koordinesinde; Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Lojistik Merkezi (SLC), Havza Kaymakamlığı, Havza OSB, Kavak OSB, Samsun Bölge Liman Başkanlığı, Samsun Port, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü, STB, BTB BTO, Çarşamba Ticaret Odası (ÇTO), Samsun Üniversitesi (SAMÜ), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TÜBİTAK TUSSİDE, Lojistik Derneği ve TCDD Nakliyecilik A.Ş. iş birliğiyle yürütülen projeler dikkat çekiyor.
Lojistik ve ticaret merkezi olma yolunda emin adımlar atılan Samsun’da Havza OSB Modlar Ortası Park Alanı Projesi, Havza OSB Kuru Limanı Projesi, Samsun Lojistik 4.0 Master Planının Hazırlanması, Samsun Lojistik Merkezi Akıllı Depo Altyapısının Geliştirilmesi, Samsun Lojistik Merkezi Tamir Bakım Tamir Altyapısının Geliştirilmesi, Toybelen Soğuk Zincir Lojistik Takviye Noktalarının Geliştirilmesi, Yeni OSB Odağında Samsun Gelemen Lojistik Merkezinin İkiz Dönüşümü, Kent Batı Yakası / Doğu Yakası Lisanslı Depo Altyapısının Geliştirilmesi Projeleri ile Bafra Hububat Borsası ve Ticaret Kompleksi Projesi’nin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.