Selçuk Bayraktar: “Benim için en kıymetli nişan geliştirilen uçakların kendi topraklarımızın azat edilmesinde kullanılması oldu”

Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Kasım, 2023 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, RTEÜ’de düzenlenen programda yaptığı konuşmada “Benim için en kıymetli nişan geliştirilen uçakların kendi topraklarımızın azat edilmesinde kullanılması oldu” ifadelerini kullandı.
Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde (RTEÜ) düzenlenen kendi adına düzenlenen ‘Gençlik buluşması’ programına katıldı. Üniversite Kongre, Kültür Ve Yaşam Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Bayraktar, “Türkiye savunma sanayisinde yüzde 85 oranında yurtdışına bağımlıydı. İnsansız hava araçları Dünya’da da pek bilinen şeyler değildi. İHA dediğimizde kimsenin bildiği bir kavram değildi. Yani bugün ki kadar yaygın değildi. Savunma Sanayi ‘En ufağından başlayarak biz insansız hava araçlarını milli bir şekilde geliştireceğiz’ dedi. Bizde çalışmalarımızı yapmıştık. Normalde bu sistemler hep yurt dışından tedarik edilir. Dediler ki ‘Ya gövdesi yada uçuş bilgisayarı milli olacak’. Bunu da bir tek milli olarak yapan bir firma vardı. Diğerleri gövdesini yapmış ama uçuş sistemlerini dışarıdan getirmiş. Dışarıdan getirenlerin daha başarılı olacağı bekleniyordu ancak çok enteresan bir şey oldu. Dışarıdan getirenler taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği gibi hiç biri uçamadılar. Bir tek milli ve özgün olan uçak uçabildi, başarılı oldu. 10 yılda dünyanın kendi sınıfında en iyi uçaklarını yaptık. Bayraktar TB2 Dünya’da kendi sınıfında kendi rakibinden 5 kat daha fazla biliniyor. Bunun yanında bütün insansız hava araçları buradan ihracatla elde edilen gelirlerle öz kaynaklarımızla geliştirilmiş oldu. Bunlar pek benzeri görülmüş örnekler değil. Benim için en kıymetli nişan bu uçakların kendi topraklarımızın azat edilmesinde kullanılması oldu. Mühendisler olarak bize en büyük gurur nişanesi oldu” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Rize-Artvin Havalimanı’na zorlu hava şartlarında uçak inişleri için yeni sistem

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize-Artvin Havalimanı’nda kuvvetli hava kaidelerinde uçaklara iniş kolaylığı sağlayacak olan ikinci aletli iniş sisteminin (ILS) kurulumunu tamamladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, "Uçuş kontrollerini 19 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirdiğimiz sistem, tüm testleri muvaffakiyetle geçti. Haziran ayında havacılık bilgi yayınına dahil edilmesinin akabinde faal olarak kullanılacak" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deniz dolgusu üzerine inşa edilen ve hizmete açıldığı 14 Mayıs 2022 tarihinden bu yana bölgeye kıymetli katkı sağlayan Rize-Artvin Havalimanı’nda teknik altyapının daha da güçlendirildiğini açıkladı. Uraloğlu, Rize-Artvin Havalimanı’nın bulut tavanının alçak, sis ve ağır yağışın sık görüldüğü bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, "Zorlu hava şartlarında uçaklara iniş kolaylığı sağlayacak olan ikinci ILS sisteminin kurulumunu tamamladık. Uçuş denetimlerini 19 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirdiğimiz sistem, tüm testleri muvaffakiyetle geçti. Haziran ayı içinde havacılık bilgi yayınına da (AIP) dahil etmemizin akabinde etkin olarak kullanılacak" sözlerini kullandı.

ILS ile pilota istikamet ve süzülüş sınırı bilgisi verilecek
Sistemin bilhassa görüş faktörlerinin makûs olduğu hava kurallarında uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik aygıtlarla emniyetli iniş yapmasını sağladığını belirten Bakan Uraloğlu, ILS ile pilota istikamet ve süzülüş sınırı bilgisinin verildiğini söz etti. Uraloğlu, "Rize-Artvin Havalimanı coğrafik pozisyonu gereği bulut tavanının düşük olduğu, sis ve ağır yağış alan bir bölgede olması sebebiyle bahse bahis sistem uçak inişlerinde büyük yarar sağlayacaktır" diye konuştu.
Uraloğlu, CAT II aydınlatma sisteminin de suram ve testlerinin muvaffakiyetle tamamlandığını hatırlatarak, "CAT II aydınlatma sistemi hâlihazırda aktif durumda. Bu sistem, bilhassa görüşün kısıtlı olduğu hava şartlarında iniş emniyetini artırıyor" açıklamasında bulundu.

3 yılda yaklaşık 3 milyon yolcu kullandı
Bakan Uraloğlu, Rize-Artvin Havalimanı’nın Türkiye’nin deniz üzerine inşa edilen ikinci, dünyanın ise beşinci havalimanı olma özelliğini taşıdığını belirtti. Sahip olduğu altyapı, ulaşım kabiliyeti ve mimari kimliği ile bölge halkına, turizme ve ticarete uzun yıllar hizmet edecek değerli bir proje olduğunu da tabir eden Uraloğlu, "2024 yılında 1 milyon 97 bin 828 kişinin kullandığı havalimanımız, açıldığı günden bugüne kadar toplamda yaklaşık 3 milyon yolcuya hizmet verdi" açıklamasında bulundu.
Rize Pazar’da 100 milyon ton deniz dolgusu üzerine inşa edilen havalimanının 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde piste ve 7 uçak kapasiteli aprona sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Havalimanımız, çay bardağı temalı Hava Trafik Denetim Kulesi, terminal binasındaki Çay Müzesi ve Karadeniz mimarisiyle yalnızca bir ulaşım noktası değil, tıpkı vakitte bölgenin sembol yapılarından biridir" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.