Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Yurt geneli için beklenen yağışlar geliyor

Manşet 09.11.2023 16:16
A+ A-
Yurt geneli için beklenen yağışlar geliyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Okan Bozyurt, yapılan son değerlendirmelere göre özlenen yağışlı havanın 10 Kasım’dan sonra geleceğini kaydederek, “Şuan elimizdeki tahminler bizi yanıltmazsa eğer 10 Kasım’dan sonra artık Türkiye’ye Batı’dan Akdeniz kökenli maritim hava kütleleri gelecek ve Türkiye artık mevsim normallerinin üstünde yağış almaya başlayacak gibi duruyor” dedi.
Bozyurt, Afyonkarahisar ile birlikte yurt geneli için beklenen hava durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bozyurt, son yaşanan sıcaklıkların iklim kriziyle bağlantılı olduğunu ifade ederek, “Aşırı sıcak bir yaz dönemi geçirdik. Son yılların en sıcak yazıydı diyebilirim. Hemen arkasından gelen Eylül ayı ile birlikte hava sıcaklıkları birazcık düşse de daha sonra yeniden gelen sıcak hava dalgasıyla yeniden bir artışa geçti. Özellikle Ekim ayının ortasından bu yana hava sıcaklıkları mevsim normallerinin yaklaşık 4 ile 6 derece hatta bazı bölgelerde 8 derece üzerinde seyrediyor. Kasım ayının ilk haftasını bugün geride bırakmamıza rağmen hala hava sıcaklıkları gölgede. Afyonkarahisar başta olmak üzere pek çok merkezimizde 24- 25 derece iç kesimlerde sahillerde 27,28, 30 derecenin üzerinde seyrediyor. Bu durum pek alışılagelmiş bir durum değil. Bu aslında biraz iklim kriziyle de bağlantılı denilebilir” dedi.

“Bu tablo önümüzdeki hafta değişecek gibi de duruyor”

Beklenen yağışların 10 Kasımdan sonra gelebileceğini ifade eden Bozyurt açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda dünyada küresel ısınma giderek ivme kazanmaya başladı. Atmosferde birikmiş sera gazları başta karbondioksit olmak üzere sıcaklığı daha fazla tutmaya başladı ve dolayısıyla artık El Nino olayının da katılmasıyla beraber atmosfere daha fazla sıcaklık katılmaya başlandı. Okyanustan atmosfere geçen sıcaklık transferi var ve dolayısıyla küresel ortalama sıcaklık artık giderek artış yönünde ivme kazanmaya başladı. Bütün bunlar şimdi mevsimlere yansıyor. Bu durumda ekstrem hava olaylarını gündeme getirmeye başladı. Bu tablo önümüzdeki hafta değişecek gibi de duruyor. Artık Türkiye yağışlı bir sisteme giriyor. Şuan elimizdeki tahminler bizi yanıltmazsa eğer 10 Kasım’dan sonra artık Türkiye’ye Batı’dan Akdeniz kökenli maritime hava kütleleri gelecek ve Türkiye artık mevsim normallerinin üstünde yağış almaya başlayacak gibi duruyor.” (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Palamudun tanesi 150 TL’den 80 TL’ye düştü

Ekonomi 05.10.2024 20:52
İhlas Haber Ajansı
A+ A-

SAMSUN (İHA) – Samsun’da geçen hafta tanesi 150 TL’den satılan kiloluk palamudun tanesi tekrar 80 TL’ye düştü.

1 Eylül’den itibaren hem balıkçıların hem de vatandaşların yüzünü güldüren palamut, tekrar Türkiye’ye döndü. Geçen hafta tanesi 150 TL’den satılan palamutlar yeniden 80 TL’ye satışa sunuluyor. Balıkçılar, Rusya’ya doğru göç eden balıkların tekrar Türkiye karasularına dönüş yaptığını belirtirken, iyice yağlanan palamudun bolca alınıp, dolaplara stoklanacak duruma geldiğini ifade ettiler.

Onurcan Köse, “Geçen hafta rotayı değiştiren palamut Türkiye karasularından uzaklaşmıştı. Bu hafta tekrar sularımızda palamutlar görüldü. Palamudu tane 80 TL, 4 tane alana ise 300 TL’den satıyoruz. Tekrardan bol miktarda palamut çıkıyor. Vatandaşlar da palamuda rağbet gösteriyor. En çok palamut satılıyor. Yavaş yavaş hamsi de kendini gösteriyor. O da iyi satılıyor. Fiyatlar da iyi gidiyor. Palamut 1 kilodan fazla geliyor. İyi yağlandığı için tam dolaba koyulmalık kıvama geldi. Vatandaşların bu palamutları alıp, dolaplarına koymaları lazım” dedi.

Fiyatlardan ve balıkların boyutundan memnun olduklarını dile getiren vatandaşlar da en çok palamut almayı tercih ettiklerini söylediler.

Balıkçı tezgahlarında ayrıca mezgit ile barbun kilo 50 TL, istavrit kilo 80 TL, levrek kilo 270 TL, çinakop kilo 200 ve hamsi de kilosu 150 TL’den satışa sunuluyor.

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500