Karabük Postası tarafından
09 Kasım, 2023 16:16 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yurt geneli için beklenen yağışlar geliyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Okan Bozyurt, yapılan son değerlendirmelere göre özlenen yağışlı havanın 10 Kasım’dan sonra geleceğini kaydederek, “Şuan elimizdeki tahminler bizi yanıltmazsa eğer 10 Kasım’dan sonra artık Türkiye’ye Batı’dan Akdeniz kökenli maritim hava kütleleri gelecek ve Türkiye artık mevsim normallerinin üstünde yağış almaya başlayacak gibi duruyor” dedi. Bozyurt, Afyonkarahisar ile birlikte yurt geneli için beklenen hava durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bozyurt, son yaşanan sıcaklıkların iklim kriziyle bağlantılı olduğunu ifade ederek, “Aşırı sıcak bir yaz dönemi geçirdik. Son yılların en sıcak yazıydı diyebilirim. Hemen arkasından gelen Eylül ayı ile birlikte hava sıcaklıkları birazcık düşse de daha sonra yeniden gelen sıcak hava dalgasıyla yeniden bir artışa geçti. Özellikle Ekim ayının ortasından bu yana hava sıcaklıkları mevsim normallerinin yaklaşık 4 ile 6 derece hatta bazı bölgelerde 8 derece üzerinde seyrediyor. Kasım ayının ilk haftasını bugün geride bırakmamıza rağmen hala hava sıcaklıkları gölgede. Afyonkarahisar başta olmak üzere pek çok merkezimizde 24- 25 derece iç kesimlerde sahillerde 27,28, 30 derecenin üzerinde seyrediyor. Bu durum pek alışılagelmiş bir durum değil. Bu aslında biraz iklim kriziyle de bağlantılı denilebilir” dedi. “Bu tablo önümüzdeki hafta değişecek gibi de duruyor” Beklenen yağışların 10 Kasımdan sonra gelebileceğini ifade eden Bozyurt açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Son yıllarda dünyada küresel ısınma giderek ivme kazanmaya başladı. Atmosferde birikmiş sera gazları başta karbondioksit olmak üzere sıcaklığı daha fazla tutmaya başladı ve dolayısıyla artık El Nino olayının da katılmasıyla beraber atmosfere daha fazla sıcaklık katılmaya başlandı. Okyanustan atmosfere geçen sıcaklık transferi var ve dolayısıyla küresel ortalama sıcaklık artık giderek artış yönünde ivme kazanmaya başladı. Bütün bunlar şimdi mevsimlere yansıyor. Bu durumda ekstrem hava olaylarını gündeme getirmeye başladı. Bu tablo önümüzdeki hafta değişecek gibi de duruyor. Artık Türkiye yağışlı bir sisteme giriyor. Şuan elimizdeki tahminler bizi yanıltmazsa eğer 10 Kasım’dan sonra artık Türkiye’ye Batı’dan Akdeniz kökenli maritime hava kütleleri gelecek ve Türkiye artık mevsim normallerinin üstünde yağış almaya başlayacak gibi duruyor.” (İHA)

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Nisan, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Uzungöl nisan ayında karla kaplandı

Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl nisan ayında yağan karla beyaza büründü, kartpostallık imajlar ortaya çıktı.
Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan yaz aylarında bölgeyi kaplayan çam ağaçları ve yemyeşil bitki örtüsü ile ilgi gören bin 90 rakımlı doğal hoşlukları ile ünlü Doğu Karadeniz’in turizm merkezi Uzungöl, nisan ayında yağan karla birlikte beyaza büründü.
Uzungöl’e gelen vatandaşlardan Yakup Karış, "Gördüğünüz üzere Uzungöl’de dört mevsimi tıpkı anda yaşayabiliyoruz. Hava pek soğuk lakin muazzam bir manzara var. Bir tarafta baharın gelmesiyle montlarımızı çıkarmışken öteki yandan da bir anda gelen kar ile tekrar montlarımızı giymiş olduk. Burada süper bir imaj var. Dağlarımız yeniden karlandı. Herkese buraya gelmelerini tavsiye ediyorum" dedi. Bir öteki ziyaretçi Engin Akyüz ise, "Sabah güne kar sürprizi ile uyandık. Sabah erken saatlerde yaklaşık 50 santimetreye kadar kar vardı. Gördüğümüzde çok şaşırmıştık. Lakin güneşin açmasıyla kar eridi. Uzungöl her mevsim olduğu üzere bu mevsimde de hoş. Dört mevsimi bir ortada yaşayabiliyoruz. Hakikaten görülmeye bedel bir görünüm var" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.