Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Kasım, 2023 04:12 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kilosu 250 bin liradan satılan safranda rekolte düşük bekleniyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 250 bin lirayı bulan safranda rekolte bu yıl mevsimin kurak geçmesi nedeniyle düşük olması bekleniyor.
"Dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan, Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisi boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunuyor. Ağustos ayında ekimi yapılan safran bitkisi Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor. Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safranda rekoltenin mevsimin kurak geçmesi nedeniyle düşük olması bekleniyor.
İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan üretici İsmail Yılmaz, bu yıl hava sıcaklıklarının fazla olması dolayısıyla safran hasadına 12 gün geç başladıklarını belirterek, “Bugünlerde sezonun ve çiçeklenmenin en hızlı zamanı. İnşallah bir 15 Kasım’a kadar falan devam edeceğini umuyoruz. Ondan sonra da herhalde artık çiçeklenme son bulur” dedi.
Yılmaz, kuraklık nedeniyle safranda rekoltenin geçen yıla göre daha düşük olacağını tahmin ettiğini söyledi.
Bu yıl 15 dönüm alanda safran ekimi yaptığını ifade eden Yılmaz, “İnşallah tabii bir aksilik olmazsa bir 10 kilogram civarında ürün hasat etmeyi planlıyoruz. Tabii geçen yıl 27 dönüm civarında bir alanda üretim yapıyorduk. Sahayı dinlenmeye aldık, soğanları bir başka yere transfer yaptık. Onun için bu sene daha az hasat edeceğiz” diye konuştu.
“Safran hasadı döneminde Safranbolu’ya yurt içinden ve yurt dışından turlar ya da VIP misafirler çok geliyor” diyen Yılmaz, şunları kaydetti:
“Tarlada çiçeği görmek veya satın almak için. Merak edenler var. Fotoğrafçılar, doğacılar var. Sahada bu çiçeği taze koklamak isteyenler var. Oldukça misafirlerimiz kalabalık.”
Yurtdışından çok ziyaretçinin geldiğini aktaran Yılmaz, "Bunun yanında bir Arap ülkelerinden Kuveyt’ten işte Dubai’den, Katar’dan gelenlerimiz de var” ifadelerine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
01 Haziran, 2025 14:34 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nin mimari Hamit Çepni hayatını kaybetti

Karabük Üniversitesi’nin kurulmasına öncülük eden, eğitim ve sosyal hayata katkılarıyla tanınan hayırsever iş insanı Hamit Çepni, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Üniversitenin kuruluş sürecinde önemli rol üstlenen ve Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni’nin babası olan Hamit Çepni, bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Merhumun cenazesi, 2 Haziran 2025 Pazartesi günü öğle namazına müteakip memleketi Trabzon’un Sürmene ilçesindeki Eski Cami’de kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

REKTÖR KIRIŞIK’TAN TAZİYE MESAJI

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, yayımladığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Karabük Üniversitesi’nin kurulmasına öncülük eden ve üniversitemizin gelişimine büyük katkılar sağlayan değerli iş insanı Hamit Çepni’nin vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Karabük Üniversitesi ailesi olarak, merhuma Allah’tan rahmet; başta üniversitemizin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni olmak üzere, Çepni ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

HAMİT ÇEPNİ KİMDİR?

1933 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinde doğan Hamit Çepni, genç yaşta Karabük’e yerleşerek iş hayatına atıldı. Başarılı iş kariyerinin yanı sıra sosyal dayanışma ve eğitime verdiği önemle tanınan Çepni; TED Karabük Koleji Vakfı, Karabük İktisadi Kalkınma Vakfı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif görevler üstlendi. Çeşitli dönemlerde vergi rekortmeni olan Çepni, çalışkanlığı ve vizyonerliğiyle Karabük halkının takdirini kazandı.

Karabük Üniversitesi, şehrin ve üniversitenin gelişiminde önemli izler bırakan Hamit Çepni’ye Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve tüm Karabük halkına başsağlığı diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin