Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
İsmail AKCA
İsmail AKCA
Yayınlanma: 17 Ekim 2023
A+ A-

SİYASİ AROMALI SAFRAN FESTİVALİ..!

Bu yıl yedincisi düzenlenen “Safran Festivali”nin ana unsuru safranın çiçek açmaması nedeniyle hasadı da gerçekleştirilemedi.

Hasadının iptal olduğu, festival programının ise devam edeceği ilk gün itibarıyla duyuruldu. Festival, Safranbolu’da pastırma yazının yaşandığı, 13-14-15 Ekim tarihlerinde gerçekleşti.  Hava sıcaklığı, festivale katılan herkesin yüzünü güldürdü, ancak küresel ısınma nedeniyle safran çiçeği nazlandı ve yüzünü göstermedi.

Festivalin ilk günü, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı’nın konuşma yapmaması ardından Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi’nde yaşananlar vatandaşların dikkatini çekti. Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi’ndeki sergi önce açıldı, ardından hemen kapatıldı. Bir süre sonra yeniden açıldı. Vatandaşlar, yaşananları anlamadıklarını ve siyasi bir gerginlik olarak düşündüklerini şu sözlerle ifade etti: “Tarihi çarşıdaki sergi mekânı Cıngıllıoğlu, yaklaşık 40 m²’lik bir alana sahip, yani avuç içi kadar bir mekân uygun bir tercih değildi. Festival tarihinin safranın çiçek açtığı ve hasadının başladığı bir zaman aralığında belirlenmesi gerekir. Bir yerel yöneticinin, mülki amiriyle aralarında ne olursa olsun böylesine özel programları aksatmamaları önemlidir. Sergi mekânı da kortej yürüyüş güzergahı gibi doğru tercih edilmemişti. Festivalin ilk sergisi açıldı, ardından hemen kapandı. Hiç bir şey anlamadık. Protokolde birtakım olumsuzluklar, siyasi çekişmeler olduğunu fark ettik. Siyasi aromalı bir festival geçirdik.”

“Safrani Renkler El Sanatları” sergisi açılır açılmaz kapanan ilk Safranbolu sergisi oldu. Bu yıl “Safran Hasadı Festivali” hasadı olmayan ilk festival olarak, güneş tutulması siyasi tutulmaları da beraberinde getirdi.

Böylece festival tarihine şu sorular düşüldü.

“Festivalin ilk günü Kaymakam Şaban Arda Yazıcı neden konuşma yapmadı?

Sergi salonu açılıp, ardından neden kapatıldı?

Festivalin son günü Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse neden konuşma yapmadı?

Güneş tutulması siyasi tutulmaları da beraberinde mi getirdi?”

Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı ve Belediye Başkanı Elif Köse arasındaki gerginlik Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinin ardından bu yıl yedincisi düzenlenen “Safran Festivali”ne adeta damga vurdu.

Safranbolu’nun Kaymakamı ve Belediye Başkanı arasında yaşanan “EGO” savaşı Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına da sirayet edecek mi?

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yazarın diğer yazıları