Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ekim, 2023 00:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 1

Safran Festivali etkinlikleri tamamlandı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yapılan 7. Safran Festivali etkinliklerinin son gününde "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler" bahçesi gezilerek elde edilen ürünler tanıtıldı.
Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı ve Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği ortaklığında düzenlenen festival çerçevesinde Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Beştepeler mevkiinde oluşturulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bahçesinde elde edilen doğal ürünler tanıtıldı. Safran’dan kekiğe birçok doğal ürünün yetiştirildiği bahçede düzenlenen törene Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Belediye Başkanı Elif Köse, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinlikte konuşan Faruk Bayraktaroğlu, 1999 yılında Avrupa çevresinde belirlenen 100’ü aşkın sıcak noktadan 9’unun Türkiye’de olduğunu ikisinin ise Yenice ormanları ve Küre dağları olduğunu belirterek, bu alanların gen kaynakları ve biyolojik çeşitleri bakımından zengin olduğunu söyledi.
Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı ise, Safranbolu’nun dünyada örneğine az rastlanan kıymetli maddi ve manevi değerleri ihtiva eden özgün bir şehir olduğunu söyledi.
Her bir canlının anavatanı olduğu gibi safranın anavatanının da Safranbolu olduğunu belirten Yazıcı, “Safran dünyanın en kıymetli baharatlarından bir tanesidir. Biz bu değeri bu güzelliğe gerek festivallerle gerekse kamu kuruluşları ve bireysel üreticilerin katkılarıyla anlamlandırabildiğimiz kadar anlamlandırarak görev yaptığımız sürece katabildiğimiz kadar değer katacağız. Safran bitkisi sadece doğadaki güzellikleri ve sofradaki aşa kattığı lezzeti ile değil, aynı zamanda endüstriyel bir bitki. Bize düşen görev zaman içerisinde bu anlamlı ve değerli bitkiyi ilçemiz geneline yayarak, üreticilerimizi teşvik ederek ileri taşıyoruz ve taşıyacağız. Hak ettiği değeri bulmasa da günden güne yapılan projelerle dekar başına yapılan üretimler atmaktadır” dedi.
Etkinlik kapsamında Karabük’ün Safranbolu, Eflani, Eskipazar ve Yenice ilçelerinde üretilen doğal ve aromatik ürünlerden elde edilen ürünlerin yer aldığı stantları gezenler daha sonra 2.5 kilometre uzunluğunda Safran doğa yürüyüşü yaptı.

blank
Haber Merkezi tarafından
08 Nisan, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Senatosu, Üniversitenin Yükselen Başarı Grafiğini Değerlendirdi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Nisan ayı Senato Toplantısı’nda Karabük Üniversitesinin akademik ve bilimsel başarıları ile 2025 hedefleri ele alındı. Rektör Kırışık, üniversitenin başarısının her geçen gün ivme kazandığını vurguladı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Nisan ayı senato toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Prof. Dr. Elif Çepni ile Genel Sekreter Lütfü Köm ve diğer senato üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin son dönemde akademik, bilimsel ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları değerlendirdi. Rektör Kırışık, "Karabük Üniversitesi olarak; nitelikli eğitim, üst düzey araştırma kapasitesi, uluslararası ilişkiler ve toplumla bütünleşme misyonuyla Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alma hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Üniversitemizin yarınlarını, bugünden inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, özellikle YÖK raporlarında ilk 20 üniversite arasında yer alma başarısı, TÜBİTAK 1001 ve Erasmus+ projelerindeki artış ve nitelikli dergi indekslerindeki yayın görünürlüğü gibi göstergelerin, Karabük Üniversitesinin yükselen başarı grafiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Senato üyeleriyle paylaşılan aylık sunumda araştırma ve geliştirme projeleri, ulusal ve uluslararası akademik iş birlikleri, bilim merkezli yaklaşım, dijitalleşme stratejileri, yeşil kampüs uygulamaları ve uluslararasılaşma gibi konular ön plana çıktı.

Ayrıca, üniversitenin 2024 yılı YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporları’nda üst sıralarda yer alması, TÜBİTAK projelerindeki artış ve sanayi iş birliklerindeki gelişmeler detaylı şekilde ele alındı.
Toplantının devamında senato üyeleri, Karabük Üniversitesinin gelecek hedeflerine ilişkin görüş, öneri ve katkılarını paylaştı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.