Karabük Üniversitesinde 2023-2024 Akademik yılı açılış töreni yapıldı. 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda yapılan törene,
Vali Mustafa Yavuz Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Fatih Kırışık, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Keskin, Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Jandarma Komutan Vekili Ercan Özkan, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Akademisyenler, Öğretim Üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Karabük Üniversitesi’nin tanıtım filmi ile devam etti.
Törende konuşan Vali Mustafa Yavuz, 2023-2024 akdemik yılının hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Kültür, turizm, eğitim ve sanayi merkezi olarak büyümeye devam eden şehrimizin kalbinde atan Karabük Üniversitesi, tüm akademik birimleriyle sayısı 48.000’e yaklaşan bir öğrenci kitlesine eşsiz öğrenme deneyimleri sunmaktadır" dedi.
Karabük Üniversitesinin kendi alanlarında öncü 13 akademisyeni sayesinde “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanı” Listesine adını yazdırarak ülkemizin gurur kaynağı olduğunu hatırlatan Vali Yavuz, "Tüm bu başarılar, Karabük Üniversitesi'nin eğitimdeki kalite anlayışını yansıtmaktadır. Bu nedenle, 2023/2024 akademik yılında da, Üniversitemizin ulusal ve uluslararası alandaki başarılarını sürdüreceğinden şüphem yoktur.
İlimizdeki zengin orman varlığı ve biyolojik çeşitlilik, ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından Kardemir, şehrimize çok yakın bir konumda bulunan Filyos Endüstri Bölgesi, 3500 dönüm üzerine kuruluş çalışmaları devam eden Eskipazar OSB, 3000 yıllık kadim geçmişi ile bölgemizin tarihi, arkeolojik ve kültürel mirası, bilginin merkezi olan Üniversitemizin önemini arttırmakta ve sayılan tüm bu alanlar, Üniversitemizle çalışma potansiyelini arttırmaktadır.
Karabük’ün hem temel eğitimde hem ortaöğretimde hem de yükseköğretimde ciddi bir potansiyeli olduğu hepinizin malumudur. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi için Valiliğimiz koordinesinde “Eğitim Kenti Karabük” Projesini hayata geçirerek çalışmaları başlattık. Bu proje ile akademik başarıdan, öğretmen eğitimine, öğretmen eğitiminden sportif, kültürel, sosyal faaliyetlerin arttırılmasına kadar pek çok alanda çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu projeye, Üniversitemizin katkıları bizim için çok kıymetlidir.
Açık yüreklilikle şunu söyleyebilirim ki, Karabük bir “Üniversite Şehri” olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu nedenle; yerel yönetimlerimiz, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, kısaca ilimizdeki tüm aktörler, Şehrimizin bu yolculuğunu iyi analiz ederek çalışmalarını bu yönde yapmalıdır.
İlimizdeki tüm kurum ve kuruluşlar “Öğrenci Dostu” bir hizmet anlayışı ile hareket ederek, bu anlayışa yönelik çalışmalar yapmalı ve daha önce başlayan çalışmalara yenilerini eklemelidir. Karabük Valisi ve Karabük Valiliği olarak bu çalışmaların takipçisi olacağımı ifade etmek isterim” dedi.
Konuşmasında öğrencilere seslenen Vali Mustafa Yavuz” Karabük Üniversitesi'ne hepiniz hoş geldiniz. Bu şehir, hem eğitim hem de yaşam açısından size birçok fırsatı beraberinde sunacaktır. Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleriyle zengin bir yaşam deneyimi sunan şehrimizde, üniversite öğrencileri için geniş bir yurt imkânı bulunmaktadır.
Asıl ve ek yerleştirme sonucunda, yaklaşık 5.000 öğrencimizin yurt başvurusu neticelenmiş; başvuru yapan öğrencilerimizin tamamı Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarına yerleştirilmiştir. Bugün, bu hedefe ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşamaktayız.
Üniversite şehirlerindeki en önemli konuların başında şehrin huzur ve güvenliği gelmektedir. Bir şehrin huzur ve güvenliği ne kadar üst seviyede ise, o şehrin “üniversite şehri” olma yolculuğu da o kadar hızlı gelişir.
Bu şehirde, eğitiminizin tadını çıkarırken, huzur ve güvenliğiniz için, her türlü tedbirlerin alındığını ve Devletimizin tüm gücüyle her daim yanınızda olduğunu bilmenizi isterim" dedi.
“KARABÜK SADECE ÜNİVERSİTE OKUDUĞUNUZ BİR ŞEHİR DEĞİLDİR”
Vali Yavuz; "Karabük, büyüleyici doğası, eşsiz tarihi, güçlü sanayisi, zengin kültürel varlıklarıyla da sizlere pek çok alanda farklı dünyalar sunmaktadır. Bu nedenle sizlerden bu şehrin üniversitesinde okurken, şehri de tanımak için zaman ayırmanızı istiyorum. Bu sayede, yaklaşık 48.000 öğrencimizin ilimizin kültür elçileri olacağına inancım tamdır" dedi.
Konuşmasının sön bölümünde Öğretim Üyeleri ve Akademisyenlere seslenen Vali Yavuz “Sizler, bu üniversitenin temel taşlarısınız. Azimli çalışmalarınız ve araştırmalarınız üniversitemizin bilimsel bilgi üretimindeki başarısının temelini oluşturmaktadır.
Sizlerden beklentimiz, öğrencilerimize sadece bilgi aktarmakla kalmayıp, onları geleceğe hazırlayacak donanımları da kazandırmanızdır. Üniversitemizin çok değerli akademik kadrosunun ve sevgili öğrencilerimizin bazı konulara dikkatini çekmek istiyorum.
Dünyamızda yaşanan; iklim değişikliği, afetler, salgın hastalıklar, dijitalleşme gibi konu ve sorunların ilimize de etkilerinin öncelikli gündemimiz olması gerektiği kanaatindeyim. %72’si ormanlarla kaplı, sanayinin beşiği bu şehirde Karabük Üniversitesinin öncülük ve rehberliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Üniversitemizin kılavuz olma görevini de layıkıyla yerine getireceğine inancım tamdır.
Yeni akademik yılda, Üniversitemizde, şehrimizde ve ülkemizde “Türkiye Yüzyılı” vizyonuna damga vuracak başarı hikâyeleri yazmak sizlere çok yakışacak" diye konuştu.
Törende KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir 100. Yılda Türkiye Vizyonu’na yönelik ders verdi.
“PROTOTİP GELİŞTİRMEDE MOTOR VE TRANSMİSYON VEREN ÜLKE O SAFHADA VERMEDİ”
Demir, bir katılımcının ALTAY Tankının seri üretime geçememesinin nedenini sorması üzerine şunları söyledi:
“Yani ALTAY tankı prototip olarak üretildi. Testleri geçti. Seri üretim aşamasına geldiğimizde ise geliştirme yapan şirketten seri üretim teklifi istedik. Fiyat bizim hesaplarımıza göre çok pahalı geldi. Bir daha teklif istedik, fiyat biraz düşük ama yine pahalı. Açık ihaleye çıktık. Diğer 3 tekliflerde ve geliştiren şirketin verdiği tekliften 600 milyon euro daha düşük teklifle ihaleyi başka bir şirkete verdik. Sonra prototip geliştirme safhasında güç paketi dediğimiz motor ve transmisyon veren ülke o safhada vermedi. Şimdi vermeyince siz bütün prototipinizi, bütün sisteminizi bir güç paketi etrafında geliştirmişsiniz ve güç paketiniz yok. Seri üretime nasıl geçeceksiniz ve daha da ilginci bu ülke vermem demiyor, ‘müsaadeler işlemde’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanımız o ülkenin Başbakanı ve bir fiil görüşmede birkaç kere gündeme getirmesine rağmen ‘Çalışıyoruz benim yetkim de değil’ cevaplarıyla karşılaştı. Bu durumda tankınızı nasıl yapacaksınız? İş başa düştü. Kendi motor ve transmisyonuzu geliştireceksiniz. Motor bir nebze daha kısa zamanda yapılabilir ama transmisyonu dünyada sadece 2 ülke yani 2 firma yapabiliyor.”
“ALGI ÜZERİNDEN SAVUNMA SANAYİ’Yİ DÖVMEYE, SUÇLAMAYA KALKTILAR”
Seri üretime geçilmemesine yönelik yapılan eleştirilerle ilgili de konuşan Demir, “Bu arada algı olarak Altay Tankı ne için gecikti denildi. Ya kardeşim hırsızın hiç mi suçu yok? Yani bunu vermeyen ülkeye, genelde bu eleştiriyi yapanların ben bir tanesini bile o ülkeye ‘Bir dakika kardeşim biz bir Türkiye olarak bütünüz. İktidar-muhalefet fark etmez. Siz bu kötülüğü, NATO müttefiki olduğumuz halde bu art niyeti nasıl yaparsınız’ demedi. O algı üzerinden Savunma Sanayi’yi dövmeye, suçlamaya kalktılar. Bu adil değil. Şimdi ne oldu? Güç paketimiz belli bir aşamaya geldi. Ara çözüm olarak da Kore'den güç paketi meselesi gündem aldık. Onunla tankımızı koşturduk. İlk seri üretimler onunla başlayacak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından öğretim üyelerine Akademik Teşvik Ödülleri Başarı Belgeleri teslim edildi. (Yusuf Korkmaz)
https://youtube.com/live/m5c0mFJdUFU?feature=share