Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

‘Saçkıran’ belirtilerine dikkat

Sağlık Yayın: 02.09.2023 00:00
İhlas Haber Ajansı
‘Saçkıran’ belirtilerine dikkat

Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız; saçlarda, kaş, kirpik ve sakalda bozuk para halinde açıklık oluşmasının ve tırnaklarda nokta formunda çukurcular, çabuk kırılma, incelme ve beyaz çizgilenme meydana gelmesinin saçkıranın habercisi olduğunu söyledi.

Alopesi olarak bilinen saçkıran hastalığı en bilinen saç dökülmesi hastalığı. Uzmanlar, yuvarlak ya da oval halde, deri değişikliği olmadan saç, kirpik, sakal yahut beden kıllarında yama biçiminde kayıp olması durumunu saçkıran olarak nitelendiriyor. Medicana Sıhhat Kümesi hekimlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, saçkıranın neden olduğu sorusuna, “Saçkıran otoimmün (özbağışıklık) bir hastalıktır. Otoimmün hastalıklarda kişinin kendi bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri bir yabancı istilacı olarak görür ve yapılara karlı antikor üretir. Saç kıran hastalığında da bağışıklık sistemi kıl folliküllerini (yumurta hücresini koruyan yapı) bu formda yabancı gördüğü için bu yapılara ziyan verir. Kıl follikülleri saçın büyümesini sağlayan yapılardır. Bunlar bedenin yaptığı antikorlar ile tahrip olarak dökülür. Saçkıran genel olarak otoimmün hastalık olarak bilinen vitiligo (beyaz lekeli deri hastalığı), atopik dermatit (egzema), birtakım tiroid hastalıkları ile birlikte olabilir yahut ailesine bu otoimmün hastalıklar bulunabilir” dedi.

“Saç, sakal ve kaşlarda para büyüklüğünde bozuk para halinde açıklık saçkıranın belirtisi”

Saçkıranın teşhis ve belirtilerinden bahseden Uzm. Dr. Asiye Yıldız, “Saçkıran; olağan popülasyonda yüzde 2-3 oranında görülür. Otoimmün hastalığı olan bireylerde ve ailesinde saç kıran olanlarda bu oran yüzde 20’lere varabilir. Sıklıkla çocuk ve 40 yaş altı bireylerde görülür. Saç kıran 3-5 gün üzere kısa bir müddette fark edilebilir hale gelebilir. Saçlarda, kaş, kirpik ve sakalda para halinde açıklık hastalığın birinci belirtisidir. Nadiren saçların kılların döküldüğü bölgede kaşıntı yanma üzere şikayetler olabilir. Saç kıran ile birlikte nadiren tırnaklar da etkilenebilir. Tırnaklarda nokta biçiminde çukurcular, çabuk kırılma, incelme ve beyaz çizgilenme görülür. Saç kırana genel olarak göz ile muayene ve dermoskopik (derinin mikroskobik incelemesi) muayene ile teşhis konulabilir. Birtakım skar (iz) bırakan hastalıklar, saçlı deri mantarı üzere hastalıklar ile karışabilir. Bu nedenle dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Teşhis için kan sayımı, ferritin, B12 vitamini. Tiroit işlev testleri, otoantikorlar ve kan şekeri üzere testler yapılabilir. Gerektiğinde saçlı deriden biyopsi alınarak kıymetlendirme de yapılabilir” diye konuştu.

“Tüm saçların kaybına kadar ilerleyebilir”

Hastalığın çeşitleri ve tedavi uygulamalarından da bahseden Dr. Asiye Yıldız, “Saçkıranın birçok tipi var. ’Alopesi areata’ teşhisinde tek ya da birkaç lezyon olabilir. ’Alopesi totalis’ teşhisinde tüm saçlı deri etkilenir, tüm saçlar kaybedilebilir. ’Diffüzalopesi totalis’ teşhisinde tüm saçlı deri etkilenir, saçlar incelir ve seyrelir ancak tam açıklık olmamıştır. ’Alopesi offiazi’ teşhisinde saçlar periferde bant halinde dökülmüştür. ’Alopesi üniversalis’ denen tipte ise saçlar ile birlikte kaş, kirpik sakal ve tüm kıllar dökülmüştür. Saçkıran tedavisinde dökülen saçların süratle çıkmasını ve dökülmenin durması amaçlanır. Etkilenen bölgeye lokal olarak uygun kremlerin uygulanması birinci seçenektir. Kremlere yanıt alınamamış ise yahut tutulum şiddetli ise saçların, kılların dökülen bölgesine kortikosteroid iğne yapılması (ILS), PRP, mezoterapi üzere özel ilaçların enjeksiyonu tedaviye eklenebilir. Tekrar de karşılık alınamamış ise kortikosteroid haplar, siklosporin üzere otoimmun hastalıklarda kullanılabilen immunsüpresif (bağışıklık sisteminin aktivitesini engelleyen ilaçlar) tedaviler de kullanılabilir. Saçkıran hastalığının nasıl bir seyir göstereceği bireyden bireye değişiklik gösterir. Birtakım bireylerde etkilenen bölgede olağan saçlar çok çabuk yine çıkabildiği halde birtakım bireylerde çok geç karşılık alınabilir yahut hiç kıl çıkışı olmayıp tüm saçların kaybına ilerleyebilir. Hastalığın çok erken yaşta ortaya çıkması, tırnak tutulumunun olması, ailede saçkıran hastalığının olması, kişinin öteki bir otoimmun hastalığının olması üzere eşlik eden durumlar saçkıranın daha ilerleyici olabileceğine işaret eder” biçiminde konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çaldığı telefonu vermek istemeyince soyunmaya başladı

Gündem Yayın: 08.09.2024 00:52
İhlas Haber Ajansı

Karabük’te bir telefoncuya giden kadının hem kendi telefonunu zorla satmaya çalıştığı hem de vitrinden çaldığı telefonu vermek istemeyince soyunduğu anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay, Kemal Güneş Caddesinde meydana geldi. İsmi öğrenilemeyen bir kadın, telefon mağazasına girip telefonunu satmak istedi. İş yeri sahibi telefonu satın alamayacağını belirterek, kadının talebini reddetti. Defalarca telefonunu uzatarak satmak isteyen kadın bir süre sonra dükkanda taşkınlık yaparak, diğer müşterilerin araya girmesine rağmen yöneldiği cam vitrinde bulunan bir telefonu alarak dışarıya çıktı. İş yeri sahibi kadının çaldığı telefonu fark edip geri almaya çalıştı. O sırada mağaza sahibi, çalınan telefonu geri almaya çalışırken kadının bir anda soyunmasıyla neye uğradığını şaşırdı. O anlar iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan iş yeri sahibi Habib Nazari, “Kapatırken müşteri geldi bana. Müşteri geldi alışveriş yaptık. Alışveriş bittikten sonra tam kapatacaktım, o sırada kadının biri geldi. Birden telefonu fırlattı almamı istedi. Ben de baktım biraz anormal davranıyor ve alamayacağımı söyleyerek başka yere sormasını söyledim. ‘Sen alacaksın’ dedi. 2-3 kere ısrarla fırlattı telefonu. Bir kere de tam düşerken tuttum telefonu. Sonra küfür etmeye başladı. ‘Telefonu alacaksın, bana para ver’ dedi” ifadelerine yer verdi.

“Camdan bir tane telefon çaldı”

O sırada diğer müşterilerinin de dükkanın önünde olduğundan bahseden Nazari, “Sonra onlar çıkarken tam olayın sıkıntı olacağını anlayınca geri döndüler. Geri dönünce de bunu çıkartmaya çalıştılar. Kadın çıkmayıp kendini cama sürtmeye başladı. Yumruk attığı camdan bir tane telefon çaldı. Telefonu aldıktan sonra işte görür görmez ‘Telefonu ver’ dedim. ‘Ben almadım telefonu’ diyerek dışarı çıktı. Dışarı çıkınca da önceki kadın müşterime söyledim. Onlar da telefonu aldığını gördü” dedi.

“Birden soyunmaya başladı”

Daha sonra köşeye geçen şüpheli kadının telefonu almadığını iddia ederek poşeti açtığını ifade eden Nazari, “Sonra biz telefonu ver diye ısrar ederken soyunmaya başladı birden. Öyle yapınca da bizler neye uğradığımızı şaşırdık. Sırtımızı döndük. Müşteri sayesinde telefonu alabildim. Kepeği indirince ben de caddeye çıktım. Cadde de giderken bu sefer de peşimden biber gazıyla dolaşıyor. Sonra baktım olayı zapt edemeyeceğim karakola gittim. Karakolda olayı anlattım. Sonra kadını çağırdılar, konuşmaya başladılar ve beni de gönderdiler” diye konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455