blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Eylül, 2023 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

‘Saçkıran’ belirtilerine dikkat

Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız; saçlarda, kaş, kirpik ve sakalda bozuk para halinde açıklık oluşmasının ve tırnaklarda nokta formunda çukurcular, çabuk kırılma, incelme ve beyaz çizgilenme meydana gelmesinin saçkıranın habercisi olduğunu söyledi.
Alopesi olarak bilinen saçkıran hastalığı en bilinen saç dökülmesi hastalığı. Uzmanlar, yuvarlak ya da oval halde, deri değişikliği olmadan saç, kirpik, sakal yahut beden kıllarında yama biçiminde kayıp olması durumunu saçkıran olarak nitelendiriyor. Medicana Sıhhat Kümesi hekimlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, saçkıranın neden olduğu sorusuna, “Saçkıran otoimmün (özbağışıklık) bir hastalıktır. Otoimmün hastalıklarda kişinin kendi bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri bir yabancı istilacı olarak görür ve yapılara karlı antikor üretir. Saç kıran hastalığında da bağışıklık sistemi kıl folliküllerini (yumurta hücresini koruyan yapı) bu formda yabancı gördüğü için bu yapılara ziyan verir. Kıl follikülleri saçın büyümesini sağlayan yapılardır. Bunlar bedenin yaptığı antikorlar ile tahrip olarak dökülür. Saçkıran genel olarak otoimmün hastalık olarak bilinen vitiligo (beyaz lekeli deri hastalığı), atopik dermatit (egzema), birtakım tiroid hastalıkları ile birlikte olabilir yahut ailesine bu otoimmün hastalıklar bulunabilir” dedi.

“Saç, sakal ve kaşlarda para büyüklüğünde bozuk para halinde açıklık saçkıranın belirtisi”
Saçkıranın teşhis ve belirtilerinden bahseden Uzm. Dr. Asiye Yıldız, “Saçkıran; olağan popülasyonda yüzde 2-3 oranında görülür. Otoimmün hastalığı olan bireylerde ve ailesinde saç kıran olanlarda bu oran yüzde 20’lere varabilir. Sıklıkla çocuk ve 40 yaş altı bireylerde görülür. Saç kıran 3-5 gün üzere kısa bir müddette fark edilebilir hale gelebilir. Saçlarda, kaş, kirpik ve sakalda para halinde açıklık hastalığın birinci belirtisidir. Nadiren saçların kılların döküldüğü bölgede kaşıntı yanma üzere şikayetler olabilir. Saç kıran ile birlikte nadiren tırnaklar da etkilenebilir. Tırnaklarda nokta biçiminde çukurcular, çabuk kırılma, incelme ve beyaz çizgilenme görülür. Saç kırana genel olarak göz ile muayene ve dermoskopik (derinin mikroskobik incelemesi) muayene ile teşhis konulabilir. Birtakım skar (iz) bırakan hastalıklar, saçlı deri mantarı üzere hastalıklar ile karışabilir. Bu nedenle dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Teşhis için kan sayımı, ferritin, B12 vitamini. Tiroit işlev testleri, otoantikorlar ve kan şekeri üzere testler yapılabilir. Gerektiğinde saçlı deriden biyopsi alınarak kıymetlendirme de yapılabilir” diye konuştu.

“Tüm saçların kaybına kadar ilerleyebilir”
Hastalığın çeşitleri ve tedavi uygulamalarından da bahseden Dr. Asiye Yıldız, “Saçkıranın birçok tipi var. ’Alopesi areata’ teşhisinde tek ya da birkaç lezyon olabilir. ’Alopesi totalis’ teşhisinde tüm saçlı deri etkilenir, tüm saçlar kaybedilebilir. ’Diffüzalopesi totalis’ teşhisinde tüm saçlı deri etkilenir, saçlar incelir ve seyrelir ancak tam açıklık olmamıştır. ’Alopesi offiazi’ teşhisinde saçlar periferde bant halinde dökülmüştür. ’Alopesi üniversalis’ denen tipte ise saçlar ile birlikte kaş, kirpik sakal ve tüm kıllar dökülmüştür. Saçkıran tedavisinde dökülen saçların süratle çıkmasını ve dökülmenin durması amaçlanır. Etkilenen bölgeye lokal olarak uygun kremlerin uygulanması birinci seçenektir. Kremlere yanıt alınamamış ise yahut tutulum şiddetli ise saçların, kılların dökülen bölgesine kortikosteroid iğne yapılması (ILS), PRP, mezoterapi üzere özel ilaçların enjeksiyonu tedaviye eklenebilir. Tekrar de karşılık alınamamış ise kortikosteroid haplar, siklosporin üzere otoimmun hastalıklarda kullanılabilen immunsüpresif (bağışıklık sisteminin aktivitesini engelleyen ilaçlar) tedaviler de kullanılabilir. Saçkıran hastalığının nasıl bir seyir göstereceği bireyden bireye değişiklik gösterir. Birtakım bireylerde etkilenen bölgede olağan saçlar çok çabuk yine çıkabildiği halde birtakım bireylerde çok geç karşılık alınabilir yahut hiç kıl çıkışı olmayıp tüm saçların kaybına ilerleyebilir. Hastalığın çok erken yaşta ortaya çıkması, tırnak tutulumunun olması, ailede saçkıran hastalığının olması, kişinin öteki bir otoimmun hastalığının olması üzere eşlik eden durumlar saçkıranın daha ilerleyici olabileceğine işaret eder” biçiminde konuştu.

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy Unutulmadı
blank
Berkay Doğan tarafından
25 Aralık, 2024 14:16 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy Unutulmadı

Milletimizin bağımsızlık ve kahramanlık destanını en güzel şekilde anlatan İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, Karabük’te düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı.

Karabük Kemal Güneş Caddesi’nde bir araya gelen Karabüklü milli sporcular ve Karabük Gençlik Merkezi gönüllü gençleri, Ersoy’un aziz hatırasını yad etmek amacıyla anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Caddede hep bir ağızdan okunan İstiklal Marşı’nın her bir dizesinde yankılanan vatan sevgisi, iman gücü ve birlik ruhu, etkinliğe katılanların yüreğinde bir kez daha hayat buldu. Mehmet Akif’in kaleme aldığı ve milletimizin bağımsızlık mücadelesinin simgesi haline gelen bu eşsiz marş, etkinlik boyunca büyük bir coşku ve gururla okundu.

Gençler, Kemal Güneş Caddesinde bir  araya gelerek, sadece İstiklal Marşı’nı okumadı, aynı zamanda onun derin anlamını ve milletimizin özgürlük mücadelesine olan bağlılığını da bir kez daha tüm dünyaya duyurdu. Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” duasını hatırlatarak,  onun  bıraktığı mirası onurla taşımaya devam edeceklerini söylediler. Bu anlamlı organizasyonda emeği geçen milli sporculara, gönüllü gençlere ve tüm katılımcılara teşekkür eden yetkililer "Ruhun şad olsun Mehmet Akif Ersoy; İstiklal Marşımız daima yüreğimizde yankılanmaya devam edecek" dediler.


Haber videosu için TIKLAYINIZ!

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.