Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Kooperatif, Kadınların Emeğine Sahip Çıkıyor

Manşet Yayın: 30.08.2023 12:31
Kooperatif, Kadınların Emeğine Sahip Çıkıyor

Kadınların emeklerine destek olmak ve pazardaki yerlerini korumak amacıyla kooperatif kurarak üretime geçti. Karabük Uğraşan Kadın Üretim İşletme Kooperatifi (KABUK), 2021 yılında kadın girişimci Melahat Bayram ve altı kadının bir araya gelmesiyle kuruldu. Kooperatifleşme ile köylerde üretilen organik ve yöresel ürünler, tek elden tüketicilerle buluşturulmaya başlandı.

KOOPERATİF MARKALAŞMA YOLUNDA

Kooperatif Müdürü Gülhan Kökemli, çalışmaları hakkında gazetemize şu açıklamalarda bulundu: “Kooperatifimizin kurucuları arasında birbirinden kıymetli yedi kadın bir araya gelmiştir. İki yıl önce ortak bir sermaye ile uğraşan kadınlar kooperatifini kurdular. Karabük ili içerisinde ilçe ilçe, köy köy gezerek aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla bahçe ve tarlalarda yetiştirilen organik ürünleri tek elden satılması için bir araya getirdiler. Buradaki ürünler tescil belgeleri alınarak markalaşma yolunda ilerliyor. Kooperatifin öncelikli hedefi, köylerde yaşayan kadınların emeğini değerli kılmak ve onların ürettikleri ürünlerin daha geniş bir pazara ulaşmasını sağlamaktır. Köylerde yaşayan kadınlar, geleneksel tarım ve el sanatı gibi alanlarda emek harcamaktadır. Ancak bu emek genellikle ekonomik açıdan yetersiz değerlendirilmektedir. Bu durumu değiştirmek ve kadınların çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulan kooperatif, bu emeğe sahip çıkmayı ve kadınların pazardaki haklarını korumayı hedeflemektedir. Kadınların ürettikleri ürünleri daha geniş bir pazara sunmak için ilk olarak markalaşma ve tescil işlerini yürütüyoruz. Özellikle yöremize ait siyez buğdayından elde ürünler, reçeller, unutulmaya yüz tutmuş çullu börek, peruhi, tahinli kurabiyeler, kızılcık şerbeti ve turşu gibi çok sayıda lezzetli ev yapımı ürünler satışa sunulmaktadır. Son olarak da safranlı reçel yapımı ile farklı bir ürün oluşturduk.”

KADINLAR İÇİN YENİ BİR FIRSAT

Kökemli, kadınların aynı zamanda eğitim aldıklarını da şu sözlerle belirtti: “Ürünlerin kalitesini ve standartlarını arttırmak amacıyla eğitimler düzenlenmektedir. Konusunda uzman eğitimcilerden sertifikalar alınmaktadır. Modern üretim teknikleri ile geleneksel üretimleri birleştirilmektedir. Üreticiler bir araya gelerek ortak pazarlama faaliyetleri yürütülerek, kolektif güçlerini daha iyi pazarlamalarına imkân taşımaktadır. Ürünlerin özel etiketleme, sertifikasyon süreçleriyle markalaşacağız. Tüketiciler kooperatifimizden köylere gidip ulaşmakta zorlandıkları ürünleri burada bulabilecek ve bu ürünleri satın alarak kadınların emeklerine bizim aracılığımız ile destek sağlayabilecektir. Faaliyetlerimizle kadınların yeteneklerini ortaya çıkaracak, onlara ekonomik imkân sağlayarak yaşam standartlarını yükselteceğiz. Kadınlarımızın ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkılarda bulunabileceğiz.”

Kooperatif etiketi taşıyan ürünler, Safranbolu Belediye Başkanlığı’na ait “Halkın Bakkalı”nda bulunan raflarda sergilenecek. Yakın zamanda komşu bölgelerde satışları başlayacak. Karabük yöresine ait unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş yiyecek ve içeceklerin önce yurt içinde sonra yurt dışında tanıtılacağı, buradaki pazarlarda yer alacağı bildirildi. (Esra Oğuzkağan Özkan)

 


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Samsun’da polis boğulmalara karşı sahillerde uyarıda bulunuyor

Gündem Yayın: 30.06.2024 20:37
İhlas Haber Ajansı

Samsun’da polis boğulmalara karşı sahilde denize girenlere uyarıda bulundu. Samsun Valliği ise dalga boyunun 2 metreyi bulacağı dikkat çekilerek denize girilmemesi konusunda yazılı açıklamada bulundu.
Samsun’da sıcak yaz günlerinde boğulma vakaların artması üzerine bugün şiddetli rüzgarında etkisiyle dalga boyunun 2 metreyi bulması polisi harekete geçirdi. Samsun Emniyet Müdürlüğü ekipleri denizden ve sahilden vatandaşları uyardı. Atakum İlçe Emniyet Müdürlüğü Resmi Ekipler Amirliği polisleri de Adnan Menderes Sahilinde denize giren vatandaşları ekip otolarından dikkatli olmaları konusunda anons ederken, ekipler sahilde yüzenlerin de yanlarına gidip uyardı.
Samsun Valiliği’nden ise yazılı açıklamada bulunuldu. Valilikten yapılan açıklamada,” Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığından alınan verilere göre; İlimiz sahilinin tamamında bugün dalga yüksekliğinin 2 metreyi bulabileceği, bu durumun çeken akıntıyı artırıcı yönde etki yapacağı beklendiğinden, muhtemel boğulma vakalarının önüne geçebilmek adına denize girilmemesi önemle duyurulur” denildi.
(MAY-