Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Covid 19’un yeni yaryantı ile ilgili Koranavirüs Bilim Heyeti üyesinden rahatlatan açıklama

Sağlık Yayın: 23.08.2023 20:24
İhlas Haber Ajansı
Covid 19’un yeni yaryantı ile ilgili Koranavirüs Bilim Heyeti üyesinden rahatlatan açıklama

İngiltere’de ortaya çıkan Covid-19’un yeni varyantı EG.5 (Eris) virüsü dünyada kimi ülkelerde yayılmaya ve paniğe neden olmaya başlarken, Koranavirüs Bilim Heyeti üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kovid-19 pandemisinin bittiğini fakat virüsün yok olmadığını belirterek “Eskiden olduğu üzere yasaklar kısıtlamalar, geri dönecek diye bir kaygımız olmasın. Bunların tekrar 2020’de 2021’de olduğu üzere bir kaosa dönüşme mümkünlüğü şu an için kelam konusu değil” dedi.

Virüs bizimle bir arada yaşamayı öğrendi

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, geçirdiğimiz pandemi mühletince Korana virüsün çok sayıda mutasyon geçirdiğine dikkat çekti. Özlü, “Covid-19 pandemisi bitti ancak virüs yok olmadı virüs yaşamaya bulaşmaya devam ediyor. Hala Covid hastaları görülüyor. Geçirdiğimiz bu müddet içerisinde virüs çok mutasyonlar geçirdi, değişik varyantlar oluştu ve virüs bizimle yaşamayı öğrendi. Bizi ağır hasta etmeden bizi öldürmeden virüs bizimle bir arada yaşamayı öğrendi. Biz de virüsle birlikte yaşamayı öğrendik. Zira ya hastalığı geçirerek ya da virüse karşı aşılanarak bağışıklılığımızı sağlamış olduk. Münasebetiyle artık eskisi üzere ağır bir hastalık tablosu ölümcül bir hastalık tablosu çok gözükmüyor çok az olarak görülüyor. Pandemi devirlerindeki dikkatimiz şu anda yok zira olağan sıradan döngüsel bir hastalık haline gelmiş durumda. Teneffüs yolu virüsleri her sene Eylül aylarında yükselmeye başlarlar. Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat üzere artar Mart-Nisan üzere de tekrar azalır. Bu türlü döngüsel bir süreç var. Covid-19 başka virüsleri üzere soğuk algınlığı virüsleri üzere bu döngüde devam edecekmiş üzere duruyor” diye konuştu.

“EG.5 varyantının daha ağır bir hastalık daha ölümcül bir hastalık yaptığına dair bilgi sahibi değiliz”

EG.5 varyantının daha ağır bir hastalık, daha ölümcül bir hastalık yaptığına dair bilgi sahibi olmadıklarını kaydeden Özlü, “Şu an itibariyle dünyada hadise sayıları ve vefat sayıları epeyce düşük. Son vakitlerde birtakım ülkelerde yeni varyanta bağlı olarak olay sayılarında artışlar ya da hastane yatışlarda artışlar rapor edilmeye başlandı. Lakin şimdi biz yeni varyantın da EG.5 varyantının da daha ağır bir hastalık daha ölümcül bir hastalık yaptığına dair bilgi sahibi değiliz. Mevcut Kovid-19 hastaları ortasında bu varyantın saptana bilirliği artıyor yani daha sık görülmeye başlandı. Bu da virüsün değişimle birlikte bir avantaj yakaladığını gösteriyor. Tahminen bir ölçü bağışlılıktan kendini kurtarıyor bilhassa hücreye yapışma özelliği arttığını görüyoruz. O açıdan şu anda Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) de bu virüsü izleme altında tutuyor, nezaret altında tutuyor. Artık şu anda pek çok ülke DSÖ’ye Covid-19’la ilgili sistemli data göndermiyor. O bakımdan olay sayıları vefat sayıları pandemideki üzere sağlıklı değil. Onun için dikkatli olmakta yarar var” formunda konuştu.

“2020, 2021’de olduğu üzere bir kaosa dönüşme mümkünlüğü şu an için kelam konusu değil”

Yeni varyantın 2020-2021 yıllarındaki üzere bir kaosa dönüşme mümkünlüğünün bulunmadığını söz eden Özlü, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Son vakitlerde Avrupa’da da, Amerika’da da olayların değerli bir kısmını bu yeni varyantın oluşturduğunu görüyoruz. İngiltere’de, İsrail’de yeni bir varyant daha ortaya çıktı yani bunlar daima oluyor olacak lakin bunların tekrar evvelden 2020’de 2021’de olduğu üzere bir kaosa dönüşme mümkünlüğü şu an için kelam konusu değil. Bu türlü bir dehşet bu türlü bir panik yok onun için evvelce olduğu üzere yasaklar kısıtlamalar, geri dönecek diye bir kokumuz olmasın. Dikkatli olmakta yarar var. Bilhassa yaşlı kronik hastalığı olanların yalnızca Covid-19 için değil fakat öteki teneffüs yoluyla bulaşan virüsler için de kendilerini müdafaaları lazım. Bilhassa, güz ve kış aylarında salgınların artacağını dikkate alarak topluma çok karışmamak hijyene dikkat etmek pak hava solumak kalabalıklara girmemek maskeyi gerekli ortamlarda kullanmak üzere önlemler her vakit için risk kümesi bireylere önerilir. Şu anda yeni varyantla ilgili kaygılar yahut tasalar şu an için yersiz bu türlü bir durum şu anda gözükmüyor. Fakat izlenmesi gereken bir süreç var, esasen yalnızca bu değil diğer varyantlar da var şu anda izlem altında takip ediliyor. Virüsün daha ölümcül daha ağır bir hastalık yapan bir forma dönüştüğünü gösteren rastgele bir bilgi bulgu yok.”


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rize’de AFAD ekiplerinden tatbikat

Gündem Yayın: 02.07.2024 16:52
İhlas Haber Ajansı

Rize’de arama ve kurtarma ekipleri tarafından gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirildi.

Rize’de bugün Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde 23 Afet grubunun katılımı ile tatbikat gerçekleştirildi. Rize’de daha önce gerçekleşen meteorolojik afetler örnek alınarak heyelan ve sel odaklı bir senaryo tatbikatı hazırlandı. Hazırlanan tatbikata kamu kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 8’i dalgıç, 6’sı gemi adamı, 30’u su üstü kurtarma personeli olmak üzere toplam 250 personel, 20 araç ve 4 bot katıldı. Gerçekleştirilen tatbikat senaryosunda Askoroz mevkiinde 3 kişinin bulunduğu bir araç sel sularına kapılarak köprüden aşağıya düştü. Meydana gelen olayın üzerine 1 vatandaş araç üzerinde mahsur kalırken, 2 vatandaş ise sel sularına kapılıp gözden kayboldu. Kurtarma ekiplerince araç üzerinde mahsur kalan vatandaş kurtarılırken, sel sularına kapılan 2 vatandaş ise su üstü ve dalgıç ekiplerince aranarak ölü olarak çıkarıldı. Bu tatbikat, kendi kendine yetebilirliğin ölçülmesi, koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı hedeflenerek gerçekleştirildi.

“Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek”

Yapılan tatbikatlar sayesinde afetlerde daha önceden hazırlık yapabilmek olduğunu belirten Rize AFAD Müdürü Mehmet Salih Avcı, “Tatbikattaki asıl amacımız yaşanabilecek herhangi bir acil durum ve beklenmedik bir durumda yaptığımız planların hazırlıklarını gözden geçirmektir. Biz bu sayede hem sahada hem de masa başında bugün bir hazırlık yaptık. Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek. Kurum ve STK’larımızın koordinasyonunu nasıl sağlayabiliriz. Eksiklerimiz nelerdir. Bunları planladık. Ayrıca bizim masa başında da 23 tane çalışma grubumuz var. Altyapı hasarlarından, sosyal yardımlardan, barınma gibi birçok hazırlık AFAD merkezimizde gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek”

Masa başı tatbikatların yanı sıra saha tatbikatların da gerçekleştirildiğini ifade eden Rize AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdür Vekili Önder Taş, “Yılın bu zamanında genellikle sarı ve turuncu kodlu uyarılar veriliyor. Biz bu uyarılar çerçevesinde ilin çeşitli noktalarına afet başlamadan önceden öncelik ekip olarak gönderiyoruz. Bugün senaryo gereği 5 sektöre bir tatbikat yazdık. Çamlıhemşin’de bir turistin mahsur kaldığını. Aynı zamanda Ardeşen ve Çayeli’ne iki tane ekip göndermiştik. Orada da bir balıkçı vatandaşımız mahsur kaldı. 30 kişilik bir ekiple birlikte yapılan çalışmalar neticesinde kurtarıldı. Masa başından ziyade saha tatbikatında da biz burayı seçtik. Sel sularına kapılan bir araç burada dereye düştü. Biz gelen ihbarın üzerine de bir vatandaşın üzerinde olduğu ve 2 vatandaşın da sel sularına kapıldığı bilgisi alındı. Hemen çalışmalara başlandı. Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek. Biz tabi cansız beden de çıkarttığımız oluyor” şeklinde konuştu.