Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
22 Ağustos, 2023 20:00
blank
İhlas Haber A.

Fındık bahçesine dadanan domuzlara Karadeniz adabı tahlil

A+ A-

Ordu’da Necdet Pala, Karadenizli zekasını kullanıp fındık bahçesine yerleştirdiği yaklaşık 50 adet led lamba, alarm sistemi ve çakar lambaların yardımıyla domuzları uzaklaştırıyor. Pala, bu sayede 5-6 yıldır gönül rahatlığı ile fındık topladığını belirtiyor.
Altınordu ilçesine bağlı Saraycık Mahallesi’nde yaşayan Necdet Pala, 20 dönüm fındık bahçesinin üst kısmında bulunan ormanlık alandan girerek mahsulüne ziyan veren domuzlardan bıktı. Geçen yıllarda dönemde bahçede geceleri nöbet tutan, aydınlatma sistemi yapan Pala, olumlu bir sonuç alamayınca 6 yıl evvel Karadenizli zekasını kullandı.
Fındık bahçesine yanıp sönen renkli led lambalar, çakar lambalar ve alarm sistemi kurmak isteyen Pala, elektrik ustasından takviye alarak fındık bahçesini farklı bir boyuta taşıdı. Bahçe içerisindeki 50 adet led lamba, bir adet alarm sistemi ve çakar lambalar bulunan Pala, 6 yıldır domuzların bahçeye ziyan vermediğini, Karadeniz zekasının işe yaradığını söyledi.

“Çok yol denedim lakin bunda deva buldum”
59 yaşındaki Necdet Pala, geçen yıllarda lambaları daima yanık bıraktığını, domuzların buna vakitle alıştığını ve yanıp sönünce uzaklaştığını söyledi. Pala, “Ben domuz için bu sistemi kurdum, çok yol denedim lakin bunda deva buldum. Sistemi ben tasarladım ve elektrikçi arkadaşa yaptırdım. Kabloları çektik ve sonrasında renkli lambaları bağladık. Sonrasında adaptör yaptırdım ve yanıp sönüyor. Bu halde domuz gelmiyor, yanıp sönmeseydi domuz yeniden geliyordu” diye konuştu.

“Sistem akşam çalışıyor, sabah kapanıyor”
Sistemi kendisinden diğerinde görmediğini söz eden Pala, yaklaşık 6 yıldır bu sistem ile domuzların bahçeden uzaklaştığını belirterek, “Domuzlardan diğer türlü kurtulma bahtım yoktu. Geçmişte radyo bıraktık, havai fişek attık ve çeşitli yollar denedik ancak vakitle domuz alışmıştı. Burada 50 tane led lamba var, hepsi düşük voltajla çalışıyor. Gece çalışan sistem sabah saatlerinde güneşin doğuşu ile kapanıyor” ifadeline yer verdi.

“Karadeniz zekası işe yaradı”
“Karadeniz zekası olarak ben bunu kendi niyetim ile yaptım ve bakmaya gelenler çok oldu” diyen Pala, “Hayrete düştüler ve beğendiler, bir de alarm sistemi var. O sistem de saat 20.00’de çalışmaya başlar, 15 dakika çalışır, 15 dakika bekler ve sabaha kadar çalışır. Gece bahçenin için yıldız gibi” dedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

18 Ekim, 2024 08:37
blank
İhlas Haber A.

Bayburt’un yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu, göçerlerin yaylalardan köylere göçü başladı

A+ A-

Meteorolojinin ani sıcaklık düşüşüyle birlikte kar uyarısında bulunduğu Bayburt’ta, yüksek kesimler yağan karla beyaz örtüye büründü. Hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğü yaylalarda göçerlerin koyun ve keçi sürüleriyle köylere geri göçü başladı.
Bayburt’un yüksek kesimlerindeki yaylalar, etkili olan kar yağışıyla beyaza büründü. Kentin yüksek rakımlı yaylaları, etkili olan kar yağışıyla birlikte kış mevsimini karşıladı. Özellikle Bayburt’un Aydıntepe ilçesi ile Trabzon’un Çaykara ilçesi arasında bulunan 2 bin 400 rakımlı Soğanlı Dağı eteklerindeki Dumlu, Kavlatan ve Günbuldu köyleri, yaylalar ve Bayburt-Erzurum arasındaki Kop Dağı beyaz örtüyle kaplandı. Yüksek kesimlerde kış adeta geri döndü. Yüksek kesimlere yağan karla birlikte il genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düştü.
Soğuk havanın etkisine giren kentin yüksek kesimlerindeki kar yağışının aralıklarla birkaç gün daha etkili olacağı tahmin ediliyor.
Bayburt’un yüksek kesimlerindeki yaylalar serin havası, soğuk su kaynakları ve verimli otlaklarıyla her yıl çok sayıda göçer aileyi misafir ediyor. Yaz aylarında hayvanlarını otlatmak için yaylalara çıkan göçerler, yılın yaklaşık 5 ayını 2 bin rakımlı yaylalarda geçiriyor. Genellikle bitki çeşitliliğinin zengin olduğu alanları tercih eden göçerler, doğayla iç içe bir yaşam sürerek hayvanlarının besin ihtiyaçlarını karşılıyor. Koyunlarını dağlarda otlatan göçerler, karın yağmasıyla birlikte köylere doğru geri dönüş göçüne başladılar.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500