Düğün sezonunun başlamasıyla kız isteme çiçeklerine talep arttı
Düğün sezonunun açılmasıyla işlerinin yoğunlaştığını söyleyen çiçekçi Fatih Kalyoncu, kız isteme çiçeklerinin talep gördüğünü belirtti.
Yaz aylarının gelmesiyle düğünler başladı. Sezonun açılmasıyla birlikte çiçekçiler de yoğun bir çalışma dönemine girdi. Kız isteme çiçeği ise en çok talep edilen ürünler arasında yerini aldı. Ağırlıklı olarak gül kullanılarak yapılan kız isteme çiçeklerinin fiyatı 600 liradan başlayıp 3 bin liraya kadar çıkıyor.
“Haftada en az 2-3 kişi kız isteme çiçeği yaptırmak için geliyor”
Çiçekçilik yapan Kalyoncu, çeşit çeşit kız isteme çiçeği yapıldığını belirtti. Müşterilerin bütçesine ve zevkine göre tasarım yapıldığını söyleyen Kalyoncu, “Genelde kız istemelerde kırmızı gül ağırlıklı çalışıyoruz, Maşallah anlamında 41 tane kırmızı gül kullanıyoruz. Ama gelinin sevdiği çiçek ve müşterinin bütçesi de önemli. 101 tane gül ile büyük buket yaptıranlar var. Bir de artık kıyafetlere göre çiçek seçenler var. Yaptırdıkları tasarımlara göre ya da kıyafet renklerime göre çiçek yaptırabiliyorlar. En küçük kız isteme çiçekleri 600 liradan başlıyor, 3 bin liraya kadar farklı çiçeklerimiz var. Son zamanlarda haftada en az 2-3 kişi kız isteme çiçeği yaptırmak için geliyor” ifadelerini kullandı. (İHA)
‘Mesane kanseri riski 50 yaşından büyüklerde daha fazla’
Mesane kanseri hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kıvanç Cavıldak, "Mesane kanseri, mesanenin iç yüzeyini kaplayan hücrelerin denetimsiz büyüyerek tümör oluşturmasıyla ortaya çıkan bir kanser cinsidir. Mesane kanserinin en yaygın belirtisi, ekseriyetle ağrısız hissedilen idrarda kan (hematüri) görülmesi durumudur. Mesane kanseri, ekseriyetle 50 yaş üstü bireylerde daha sık görülür ve erkeklerde bayanlara oranla yaklaşık 3-4 kat daha yaygındır" dedi.
Liv Hospital Samsun Üroloji Kliniği’nden Opr. Dr. Kıvanç Cavıldak, Mesane Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle bilgilendirmede bulundu. Mesane kanserinin ne olduğundan bahseden Opr. Dr. Cavıldak, "Mesane kanseri, mesanenin iç yüzeyini kaplayan hücrelerin denetimsiz halde büyüyerek tümör 0oluşturmasıyla ortaya çıkan bir kanser cinsidir. En yaygın tipi, mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerden gelişen ‘ürotelyal karsinom’dur" diye konuştu.
"Erkeklerde daha yaygındır"
Mesane kanserinin kimlerde daha fazla görüldüğüne değinen Opr. Dr. Cavıldak, "Mesane kanseri, çoklukla 50 yaş üstü bireylerde daha sık görülür ve erkeklerde bayanlara oranla yaklaşık 3-4 kat daha yaygındır. Sigara içenler, kimyasal unsurlara (örneğin boya, kauçuk, dokumacılık ve petrol endüstrinde kullanılan maddeler) uzun mühlet maruz kalanlar ve kronik mesane enfeksiyonları geçiren bireylerde risk daha yüksektir. Ayrıyeten, ailede mesane kanseri hikayesi olanlar ve radyoterapi üzere tedavilere maruz kalan bireylerde de hastalık gelişme ihtimali artmaktadır" formunda konuştu.
"Sık idrara çıkma belirtiler arasındadır"
Belirtiler hakkında bilgi veren Opr. Dr. Cavıldak, şunları söyledi:
"Mesane kanserinin en yaygın belirtisi çoklukla ağrısız hissedilen idrarda kan (hematüri) görülmesi durumudur. Bunun dışında sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma yahut ağrı, idrar yapmada zorlanma yahut zayıf idrar akışı üzere belirtiler de görülebilir. Hastalık ilerledikçe alt karın bölgesinde yahut belde ağrı, kilo kaybı ve iştahsızlık üzere şikâyetler ortaya çıkabilir. Erken teşhis, tedavi sürecinde büyük ehemmiyet taşır."
"Hastalığın evresine nazaran tedavi planı değişebilir"
Tedavi yollarına değinen Opr. Dr. Cavıldak, "Tedavi hastalığın evresine, tümörün tipine ve yayılım durumuna nazaran değişiklik gösterir. Erken evrede teşhis edilen kanserlerde, tümörün cerrahi formüllerle çıkarılması (TUR-mesane) uygulanabilir ve birtakım durumlarda kemoterapi ya da immünoterapi (BCG tedavisi) ile desteklenebilir. İleri evrelerde ise mesanenin büsbütün çıkarılması (radikal sistektomi), kemoterapi ve radyoterapi üzere yollara başvurulur" formunda açıklamasını sonlandırdı.