Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Akay: “6 Yılda 3 Milyar Dolar Yabancı Çiftçinin Cebine Girdi”

Günlük 14.06.2023 14:09
A+ A-
Akay: “6 Yılda 3 Milyar Dolar Yabancı Çiftçinin Cebine Girdi”

İthalata dayalı hayvancılık politikalarının çöküşü yaklaşan Kurban Bayramı’yla gün yüzüne çıktı. Fiyatları düşürmek için yapılan canlı hayvan ithalatı fiyatların artmasına neden olurken kasaplarda satılan karkas et fiyatlarına 6 yılda yüzde 808 artış meydana geldi. Sadece bu yıl kurbanlık hayvan fiyatlarında  yüzde 150 oranında artış meydana geldi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Karabük Milletvekili Cevdet Akay, iktidarın tarım ve hayvancılıkta sürdürebilir politikalar üretmemesi neticesinde et fiyatlarında fahiş artışlar meydana geldiğini ifade etti.

3 MİLYAR 301 MİLYON DOLAR TÜRK ÇİFTÇİSİNİN CEBİNE DEĞİL YABANCI ÇİFTÇİNİN CEBİNE GİRDİ

Son 6 yılda yapılan canlı hayvan ithalatlarıyla 3 milyar 301 milyon doların Türk çiftçisinin yerine yabancı çiftçinin cebine girdiğini ifade eden ve bu  duruma tepki gösteren  Milletvekili Akay, “Sürdürülebilir politikalar üretmeyen iktidar üreticiyi de yetiştiriciyi de bataklığa saplamış durumda. Kırmızı et fiyatlarındaki artışa paralel olarak hayvancılık tarafında ithalata da hız verildi. TÜİK’in verilerine göre; 2017 yılında 1 milyar 212 milyon, 2018 yılında 1 milyar 768 milyon, 2019 yılında 701 milyon dolar, 2021 yılında 310 milyon dolar, 2022 yılında 181 milyon dolar, 2023 yılının ilk iki ayında ise 109 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı yapıldı.” dedi.

İktidarın çiftçinin yarasını iyileştirmek yerine yaraya sadece pansuman yaptığını söyleyen Akay, “Yanlış hayvancılık politikaları sonucu Türkiye’de hayvan varlığı azalıp, et fiyatları yükselince, uygulamaya konulan ithalat politikası sonucu son 6 yılda canlı hayvan ithalatı için 3 Milyar 301 milyon dolardan fazla yurt dışına gitmiş oldu. Yani ülkemizin 3 milyar dolardan daha fazla parası yabancı çiftçilerin cebine gitti. İktidar vatandaşın yarasına sadece pansuman yapıyor, yaranın iyileşmesi için bir çaba göstermiyor, olan yetiştiricimize ve vatandaşlarımıza oluyor” diye konuştu.

25 LİRA OLAN KARKAS ET FİYATI YÜZDE 808 ZAMLANARAK 227 LİRAYA YÜKSELDİ

Karkas et fiyatına altı yılda yüzde 808 oranında zam geldiğine dikkat çeken Milletvekili Akay, “Yem fiyatlarındaki fahiş artışlar, enflasyona bağlı olarak hayvansal üretimdeki maliyetlerin kat ve kat artması, süt hayvanlarının kesime gönderilmesi ülkemizdeki canlı hayvan varlığının azalmasına neden olurken, et ve süt fiyatlarını da yukarı yönlü çekti. Yapılan hayvan ithatı hayvancılığın sorunlarına çözüm olmadığı gibi hayvancılıkta kara bir delik açtığı açıkça ortada. Fiyatları dengelemek amacıyla yapılan ithalata rağmen et fiyatlarındaki artış sürüyor. Ulusal Kırmızı Et Konsey’inden alınan verilere göre 2017 yılında kilogram fiyatı 25 lira olan karkas et Haziran itibariyle 227 liraya yükseldi. Yani 6 yılda karkas ete yüzde 808 oranında zam geldi.” dedi.

KURBANLIK FİYATLARINDAKİ OLAĞANÜSTÜ ARTIŞ YÜZÜNDEN VATANDAŞ DİNİ VECİBESİNİ YERİNE GETİREMEZ OLDU

Tarım ve hayvancılık politikalarındaki çöküşün kırmızı et fiyatlarında olağanüstü yükselişe neden olduğunu bundan dolayı da vatandaşın dini vecibesini dahi yerine getiremez hale geldiğini dile getiren Akay, “Kurban Bayramı öncesinde büyük ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarında da kendisini gösterdi. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvancılıkta büyüyen kriz, kurbanlık fiyatlarının üç haneli rakamlara ulaşmasına neden oldu. Kurbanlık hayvan fiyatları canlı hayvan borsasında yüzde 150 arttı. Oluşan kurbanlık fiyatları yüzünden insanlar dini vecibelerini dahi yerine getiremez duruma geldi. Kırmızı eti bayramdan bayrama gören vatandaş bu yıl onu dahi göremeyecek.” şeklinde konuştu.(Nurettin Acar)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Palamudun tanesi 150 TL’den 80 TL’ye düştü

Ekonomi 05.10.2024 20:52
İhlas Haber Ajansı
A+ A-

SAMSUN (İHA) – Samsun’da geçen hafta tanesi 150 TL’den satılan kiloluk palamudun tanesi tekrar 80 TL’ye düştü.

1 Eylül’den itibaren hem balıkçıların hem de vatandaşların yüzünü güldüren palamut, tekrar Türkiye’ye döndü. Geçen hafta tanesi 150 TL’den satılan palamutlar yeniden 80 TL’ye satışa sunuluyor. Balıkçılar, Rusya’ya doğru göç eden balıkların tekrar Türkiye karasularına dönüş yaptığını belirtirken, iyice yağlanan palamudun bolca alınıp, dolaplara stoklanacak duruma geldiğini ifade ettiler.

Onurcan Köse, “Geçen hafta rotayı değiştiren palamut Türkiye karasularından uzaklaşmıştı. Bu hafta tekrar sularımızda palamutlar görüldü. Palamudu tane 80 TL, 4 tane alana ise 300 TL’den satıyoruz. Tekrardan bol miktarda palamut çıkıyor. Vatandaşlar da palamuda rağbet gösteriyor. En çok palamut satılıyor. Yavaş yavaş hamsi de kendini gösteriyor. O da iyi satılıyor. Fiyatlar da iyi gidiyor. Palamut 1 kilodan fazla geliyor. İyi yağlandığı için tam dolaba koyulmalık kıvama geldi. Vatandaşların bu palamutları alıp, dolaplarına koymaları lazım” dedi.

Fiyatlardan ve balıkların boyutundan memnun olduklarını dile getiren vatandaşlar da en çok palamut almayı tercih ettiklerini söylediler.

Balıkçı tezgahlarında ayrıca mezgit ile barbun kilo 50 TL, istavrit kilo 80 TL, levrek kilo 270 TL, çinakop kilo 200 ve hamsi de kilosu 150 TL’den satışa sunuluyor.

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500