blank
Karabük Postası tarafından
08 Mayıs, 2023 14:39 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Emsal fazla mesai kararı

Milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren bir karara imza atan Yargıtay, günlük 11 saati, gece ise 7,5 saati aşan çalışmaların haftalık fazla çalışma süresi (45 saat) doldurulmasa dahi fazla çalışma hükümlerine tabi olduğuna hükmetti.

İşten çıkarılan işçiler Çalışma Bölge Müdürlüğü’nün kapısını çaldı. Çalışma müfettişleri, iş yerindeki fazla mesai uygulamasına yönelik rapor hazırladı. Raporda günlük 11 saati aşan çalışmaların fazla mesaiye dahil edilmesi gerektiği vurgulandı. Şirket avukatları, raporun iptali talebiyle mahkemeye başvurdu. Davacı şirket avukatı; 6 haftalık çalışma süresi 259 saat çıkmasına rağmen fazla çalışma ücreti tahakkuk ettirilmediği tespitinin yanlış olduğunu öne sürdü. Santral bölümü işçilerinin 12,5 saat çalıştırıldığı tespitinin hatalı olduğunu, 2 saat ara dinlenmesi yanında 1,5 saat yemek molası ve yarım saat 2 molanın dikkate alınmadığını iddia etti. Müfettişler tarafından düzenlenen teftiş raporunun iptaline karar verilmesini talep etti. Davalı kurum avukatları ise raporların aksi ancak eşdeğer yazılı belge ile ispatlanabileceğinden teftiş raporunun iptalinin mümkün olmadığını savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme raporun iptaline hükmetti. Karar Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşındı. BAM, itirazların reddine hükmetti. Karar temyiz edilince devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı.

Emsal kararla birlikte, günlük 11 saati aşan çalışmada bulunan her işçi, haftalık saati aşmasa dahi fazla mesai ücreti alabilecek. Kararda; 4857 sayılı Kanun’un 41’inci maddesine göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayıldığı hatırlatıldı. Yönetmeliğe göre, 4857 sayılı Kanun’un 68’inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri, çalışma süresinden sayılmayacağı vurgulandı. Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Ara dinlenmeleri; iklim, mevsim, yöredeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak, 24 saat içinde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi dikkate alınarak düzenlenir. Bu düzenlemenin çalışma süresi yönünden önemi, maddede işçinin bir günde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi olduğundan söz edilmesidir. Günlük çalışma süresinin 11 saati aşamayacağı öngörülmüştür. Günlük 11 saati aşan çalışma yapılması hâlinde, uygulanacak yaptırımın ne olduğu da yine yönetmelikte düzenlenmiş olup bu hâlde 4857 sayılı Kanun’un 41, 42 ve 43’üncü maddeleri uygulanacaktır. Bu açıklamalara göre, günlük çalışma süresine ilişkin yasal düzenlemelerin emredici nitelikte olduğu kabul edilmelidir. İşçinin haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa dahi günlük 11 saati aşması hâlinde, bu çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir.

Müşahhas olayda iptali istenilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teftiş raporunda hastanede çalışan işçilerin fazla çalışmaları belirlenirken, çalışanların 01 Ocak 2015-01 Ekim 2016 tarihleri arası dönemdeki çalışma süreleri dikkate alınmıştır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, vardiyalı çalışan işçilerin ve santral görevlisi işçilerin, çalışma saatlerine göre gece ya da gündüz çalışmaları farkı yapılmaksızın ve 4857 sayılı Kanun’un 69’uncu maddesindeki değişikliğin yürürlüğe girdiği 04 Nisan 2015 tarihi dikkate alınmaksızın hesaplama yapıldığı anlaşılmıştır. Teftiş raporunda fazla çalışması tespit edilen işçilerin, dosyadaki puantaj kayıtları ve denetim sırasında dinlenen işçilerin beyanları dikkate alınarak çalışma saatleri belirlenmeli ve gece çalışması gündüz çalışması farkı yapılarak 04 Nisan 2015 tarihinden önce bu işçilerin haftalık fazla çalışma süresi 45 saati aşmasa dahi günlük 7,5 saati aşan gece çalışmalarının bulunup bulunmadığı araştırılmalıydı. Bu tarihten sonra ise haftalık fazla çalışma süresi 45 saati aşmasa dahi günlük 11 saati aşacak şekilde çalışıp çalışmadıkları tespit edilmeli ve sonucuna göre karar verilmelidir. Eksik incelemeyle karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.” (İHA)

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
07 Ocak, 2025 17:09 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ferhat Salt: “Hizmet Bizim İşimiz, CHP Algı Peşinde!”’

AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, CHP’nin Ovacık Devlet Hastanesi’yle ilgili açıklamalarına sert yanıt verdi.

Yapılan açıklamada, CHP’nin hizmet üretmek yerine algı yaratma siyaseti yaptığı vurgulandı. AK Parti’nin temel anlayışının eser ve hizmet siyaseti olduğunun altı çizilirken, CHP’nin sağlık alanında bugüne kadar hizmetten çok engelleyici bir tutum sergilediği ifade edildi.

AK Parti İl Başkanı Salt, açıklamasında Ovacık Devlet Hastanesi’nin ihale sürecinin tamamlandığı ve 2 Ocak 2025 tarihinde ihale sonuçlarının ilan edildiğini söyledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“CHP kanadının, Ovacık Devlet Hastanesi’yle ilgili yaptığı açıklamalar bir kez daha göstermiştir ki CHP’nin derdi hizmet değil, algı yaratmaktır. Bizler AK Parti olarak, sağlık hizmetlerini milletimizin ayağına götürmek için gece gündüz çalışırken, CHP’nin yapamadığını “etkili muhalefet” olarak sunması, milletimizin aklıyla alay etmektir.
AK Parti’nin temel anlayışı, eser ve hizmet siyasetiyle milletimize dokunmaktır. CHP’nin bugüne kadar sağlık alanında bırakın hizmet getirmeyi, projeleri durdurma ve engelleme çabalarıyla dolu bir geçmişi vardır.


CHP’nin siyaseti sadece laf üretmeye dayanır. Hizmet üretmek bizim işimizdir. CHP İl Başkanı’nın Milletvekili Cevdet Akay’ın sözde muhalefetliği ile sözünü ettiği Ovacık İlçesi Devlet Hastanesi’nin yapım süreci ile ilgili;
Milletvekillerimiz Cem Şahin, Ali Keskinkılıç’la birlikte Sağlık Bakanlığımız ziyareti sonrasında ikmal ihalesi yapılmış ve ihale sonuç ilanı 2 Ocak 2025 tarihinde yayınlanmıştır.
Biz, bu projeyi tamamlayarak milletimize kazandırmak için tüm süreçleri takip ettik ve ihale sürecini de sonuçlandırdık.


CHP kanadı, Ovacık Devlet Hastanesi’nin yapımını CHP Karabük Milletvekili Sayın Cevdet Akay’ın “yoğun çabalarına” bağlıyor. Sayın Akay, milletvekili seçildiği günden bu yana Karabük’te ne kadar zaman geçirmiştir? Ovacık’ın gerçek ihtiyaçlarını ne kadar bilmektedir?


AK Parti olarak bizler Karabük’ün her ilçesine, her köşesine hizmet götürmek için gece gündüz çalışıyoruz. Sağlık alanındaki çalışmalarımız bunun en somut göstergesidir.
Ovacık’ın yanı sıra, Eskipazar Devlet Hastanesi de bizim için çok önemli olan bir diğer konu. Milletvekillerimiz Cem Şahin, Ali Keskinkılıç ile heyet olarak Sağlık Bakanımız Kemal Memişoğlu’yla görüşmeler yaptık.


Bu görüşmeler sonucunda bakanlıktan uzman bir ekip hastanemizde incemeler yaptı. Bu yıl içinde güçlendirme çalışmalarına başlanacak. Güçlendirme çalışmalarının ardından hastanemiz yeniden hizmet vermeye devam edecek.


Diğer yandan, Sağlık Bakanlığı 120. DHY Kurası ile Karabük’e 21 hekim atanmıştır. Tıbbi cihaz, donanım ve diğer kalemler için Karabük’e 18.132.590 TL’lik ödenek gönderilmiştir.
Sayın milletvekillerimiz Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç ile birlikte şehrimizin sorunlarını çözmek, yatırımları hızlandırmak ve Karabük’e hizmet kazandırmak için Ankara’da bakanlıklar nezdinde yoğun mesai harcamaktayız. Çabalarımızla Karabük’e bugüne kadar pek çok hizmet, ödenek kazandırılmıştır ve bu çalışmalar artarak devam etmektedir.


Sonuç olarak, CHP’nin sürekli olarak laf siyaseti yapmasına karşılık AK Parti’nin anlayışının hizmet siyaseti olduğunun bir kez daha altını çiziyorum. Bugüne kadar olduğu gibi 2025 yılında da milletimizin hizmetkârı olmayı sürdüreceğiz. Çünkü AK Parti, eser siyasetiyle Türkiye’yi ve Karabük’ü kalkındıran bir partidir.”

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.