Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu’da Muhtarlar Günü Törenlerle Kutlandı

Safranbolu Yayın: 19.10.2022 13:12 |Güncelleme:22.10.2022 23:33
Yazar:
Safranbolu’da Muhtarlar Günü Törenlerle Kutlandı

Her yıl 19 Ekim’de kutlanan Muhtarlar Günü Korumanın başkenti Safranbolu’da da törenlerle kutlandı.

Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında düzenlenen törene Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanı J.Alb. Dr. Yusuf Küçükbaşol, İlçe Emniyet Müdürü Sinan Çankal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Mahalle ve Köy Muhtarları Dernek Başkanları ile Muhtarlar katıldı.

Atatürk anıtına çelenk sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Muhtarlar Derneği Başkan Vekili Şeref Yavuz’un günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından buradaki program sona erdi.

Muhtarlar günü etkinlikleri Safranbolu Öğretmen Evinde verilen ve sohbet ortamında geçen kahvaltının ardından sona erdi. (Halil Kızılyer)

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 30.04.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Giresun’un Çanakçı ilçesinde Kuşdili ile imeceye çağrılan köylüler, kemençe eşliğinde tarlalarını çapaladılar, ekinlerini ektiler. Çanakçı ilçesinin köylerinde hala yaşatılmaya devam eden imece geleneği ile işler kolaylaşırken, kemençenin de devreye girmesiyle adeta şenlik havasına dönüşüyor.

Karadeniz’de her yıl bahar aylarından başlayan ve imece usulü ile yapılan ekin ekme bu yılda köylülerin bir araya gelmesi ile şenlik havasında başladı. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyü sakinleri Kuşdili ile konuşup anlaşıyorlar, kemençe ile çalışıp, imece usulü ile ekinlerini ekiyorlar. Yöresel kıyafetlerini giyip tarlaya gelen kadınlar hem çalışıyorlar hem de atalarından gördükleri imece usulünü yaşatıyorlar. Köy sakinlerinden Murat Yılmaz, asırlardır bu şekilde mısır ekme geleneğinin devam ettiğini ifade ederek bir gelenek olarak bu anları yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Yılmaz, “Atalarımızdan gördüğümüz geleneğimiz bizim köyle beraber birkaç köyde yaşatılmaya devam ediyor. Çok önceden daha fazla imece sayısı, daha fazla arazi vardı ama daha sonra nüfusun artması nedeniyle araziler küçüldü. Bizde ne olursa olsun gelenekten kopmama açısından imece usulünü devam ettirmedeyiz. Biz bu şekilde mısır, ekiyoruz ardından mısırın otunu kazıyoruz. Burada sadece amaç yardımlaşarak işleri kolaylaştırmak. Tek başına birkaç günde bitirilecek işleri komşuların yardımıyla bir günde bitiriyoruz. Kemençenin de eşlik etmesiyle adeta horon oynar gibi bir ritim ve neşe içerisinde ekinlerimizi ekiyoruz” dedi.

Kuşdili ile imeceye çağrılıyor

İmeceye Kuşdili ile çağırdığını anlatan Gülizar Kır ise “Bizim bu köylerde hemen hemen herkes Kuşdilini bilir. Zaten hala köylerimizin her yerinde telefon çekmediği için Kuşdili önemli bir iletişim aracımız olmaya devam ediyor. Biz de Kuşdili ile imecemizi çağırdık. Gelenlerle de iki günde kazacağımız tarlayı bir günde kazmış olduk. Buralarda tarlada tüm haberleşmeyi de neredeyse Kuşdili ile yapan köylüler her gün bir başka tarlada bir araya gelip bahar döneminde ekin ekiyorlar” diye konuştu.