Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu Ulusal Medyanın Gündeminde yer almaya devam ediyor

Safranbolu Yayın: 03.12.2014 07:51
A+ A-
Safranbolu Ulusal Medyanın Gündeminde yer almaya devam ediyor

Gerek tarihi yapısı gerekse korumacılıkta gösterdiği büyük başarılardan dolayı sürekli ulusal medyanın gündeminden düşmeyen Safranbolu, bu kez de TRT haberin yeni başlayan ve tüm ülkeyi kapsayacak olan “Yenilenen Kentler” programına konuk oldu.
TRT Haber’ de yeni başlayacak olan Yenilenen Kentler programında Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; Safranbolu’da devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarından ve devam eden TOKİ projelerinden bahsetti.
Aksoy, “Safranbolu; UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiş ve o günden bugüne kadarda bu özelliğini sürdüren korumacılık ile ilgili Türkiye’de ki en önemli merkezlerden birisidir. 1970’li yıllardan başlayarak Türkiye’de koruma ile ilgili tüm süreçleri başarı ile tamamlayan, koruma amaçlı imar planlarının yürürlüğe koyan, sit alanlarını ilan edip bu alanlar ile ilgili sürekli yenileme çalışması, restorasyon çalışmasını sürdüren bir kenttir Safranbolu. Sadece kültürel dokusu ile değil, aynı zamanda doğal dokusunu oluşturan kanyonları ile mağaraları ile endemik bitkileri ile yaşatılmaya devam ettiği Osmanlı zanaat ve gelenek görenekleri ile yani soyut olmayan kültür mirası ile Safranbolu çok özgün kenttir, kısaca Anadolu’nun özetidir” dedi.
AKSOY, “DAR GELİRLİ HEMŞERİLERİMİZ İÇİN KONUT ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın projesi, TOKİ’nin proje yürütmesi ve uygulamasını yapması ile Gümüş Konaklarını tamamlayarak Gümüş Bölgesi’nde oturan Safranboluluların yeni evlerine taşınma projelendirmesini gerçekleştirdiklerini ifade eden Aksoy, “Safranbolu, bu kültürel dokusunu, sit alanlarını, geçmişten bugüne kadar sürdürmüş olduğu sit alanlarını devam ettirmek ile birlikte zaman içerisinde çöküntü haline gelmiş olan yine bu çöküntü bölgesi olmaya aday noktaları da hemen daha doğmadan ıslah etmeye çalışanda bir özelliği var. Özellikle Gümüş Bölgesi’nde 1960’lı yıllardan başlayan plansız yerleşme, ruhsatsız yapılar ile ilgili bir çalışma başlattık. Yaklaşık 200 konutu içeren bu bölgenin bütün binalarını yıkarak onların yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın projesi ve TOKİ’ nin proje yürütmesi ve uygulamasını yapması ile Gümüş Konaklarını tamamlayarak Gümüş Bölgesi’nde oturan hemşerilerimizi yeni evlerine taşımanın projelendirmesini gerçekleştirmiş olduk. 210 konutluk bu proje tamamlandı. 196 dairenin hak sahiplerine verilmesi ile ilgili önümüzdeki günleri beklemekteyiz. Yine bunun yanında özellikle dar gelirli hemşerilerimiz için Safranbolu’da bina üretmeye, konut üretmeye dönük çalışmalarımızı tamamladık. Bu kapsamda da 506 dairelik Yazıköy Toplu Konutlarını tamamlayarak hak sahiplerinin kurasını çektik. Şuanda sözleşmeleri imzalanıp yılbaşında da bu dar gelirli vatandaşlarımız o konutlarına yerleşmeye başlayacaklar. Bu dönüşüm projesinde o bölgenin okul alanlarını karşılayacak eğitim alanı, dini tesislerimiz ve ticari alanlarımız proje içerisinde bulunmaktadır. Yine bunun yanında bir üçüncü etap TOKİ projesinin de bütün plan ve arazi tahsis çalışmasını tamamladık. TOKİ’ ye bunları bildirdik. TOKİ’ de hazineye ait olan bu arazileri alır almaz üçüncü etap TOKİ projesi olarak da yeniden projeyi başlatıyoruz” şeklinde konuştu.
Gerçekleştirilen çalışmalarda Safranbolu Belediyesi’nin rolünden de bahseden Aksoy; “Bu çalışmalarda Belediyemizin rolü, organizasyon yapmak, ihtiyacı ilgili kamu kurumlarına özellikle TOKİ olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ulaştırmak ve bunların Safranbolu’muza bahsetmiş olduğum yatırımlar için ön ayak olmak ve yerelde de ihtiyaç sahiplerinin TOKİ ile olan diyaloglarını sağlamaktır. Yine proje kapsamında şuana kadar 700’ e yakın konut tamamlandı. İnşallah önümüzdeki 3. Etap TOKİ’ de tamamlandığında da bin 500’e yakın konut Safranbolu’da 4-5 sene içerisinde tamamlanmış ve halkın hizmetine sunulmuş olacaktır. Sahiplerine teslim edilen şuana kadar ki konut sayısı 506, 200 konut tamamlanma aşamasında, inşaatı yeni başlayacak olan 600-650 konut daha var. Bunlarda tamamlandığında bin 400, bin 500’ e yakın konutu Safranbolu’da dar gelirli vatandaşlarımıza sunmuş oluyoruz” diye konuştu.
AKSOY; “BU PROJELER SAFRANBOLU’NUN O GELENEKSEL YAPISINI BASKI ALTINA ALMAKTAN KURTARDI”
Aksoy, yapılan çalışmaların Safranbolu’nun o geleneksel yapısını baskı altına almaktan kurtardığını söyleyerek; “Barınmak mutlak bir ihtiyaçtır. Barınma sorununu biz çağdaş bir şekilde çözemezsek eğer bu insanlar mutlaka bir yere başlarını sokacaklar. Buda genellikle kaçak yapılara ya da kentin hemen çeperinde belediye sınırlarının hemen yakınında ya da mücavir alan içerisinde ruhsatsız kaçak yapılara zemin hazırlıyor. Bunlar doğmadan biz henüz işin başındayken bu toplu konutları yaptırarak Safranbolu’da ruhsatsız yapılaşmaya izinsiz kent oluşumuna asla müsaade etmeyeceğimizi göstermekteyiz. Böylelikle Safranbolu o geçmişteki güzelliğini bugüne kadar getirdiğimiz güzelliğini bugünün insanlarının yaşayacağı yapılarda da korumuş oluyor” dedi.
TRT Haberin Belediye Başkanı Necdet Aksoy ile yaptığı programın ileriki günlerde yayınlanacağı ifade edilirken, Duyurusunun Safranbolu Belediyesi’nin resmi internet sitesinden yapılacağı ifade edildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Liman inşaatında görevli mühendis intihar etti

Zonguldak Yayın: 20.09.2024 08:15
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Liman inşaatında görevli mühendis intihar etti

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Limanı’nda mühendis olarak çalışan 36 yaşındaki Fatih T., Sofular Mahallesi’ndeki evinde yaşamına son verdi.

Çaycumaspor Genel Kaptanı Yusuf T.’nin oğlu olan Fatih T.’nin, iddialara göre av tüfeğiyle intihar ettiği belirtildi. Olayın ardından çevredekilerin ihbarı üzerine 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri hızla olay yerine intikal etti. Yapılan incelemede, Fatih T.’nin hayatını kaybettiği tespit edildi. Cumhuriyet savcısının incelemelerinin ardından Fatih T.’nin cenazesi, otopsi yapılmak üzere Çaycuma Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455