Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

99 YILLIK BİR ONUR, BARTIN GAZETESİ

Gündem Yayın: 25.09.2022 08:36 |Güncelleme:07.10.2022 08:39
99 YILLIK BİR ONUR, BARTIN GAZETESİ

Merhum Cemal ALİŞ’in 6 Eylül 1924 günü kendi el yazısıyla hazırlayıp taş baskı yöntemiyle çıkardığı BARTIN Gazetesi 99 yıllık bir ömrün onur ve gururunu yaşıyor.

Konuk yazar olarak benim yazılarıma da yer veren, Cumhuriyetimizle yaşıt bu gazete, Milli Mücadele yıllarında Kuvay-ı Milliye’nin önemli merkezlerinden olan Zonguldak ve çevresinde yoğunlaşan vatanseverlik duygusunun bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.

Yozgat’tan Adapazarı’na kadar çevresindeki bütün yörelerde Anadolu İhtilali’ne karşı, saltanata bağlı isyanlar çıkmışken bu bölgenin halkı Mustafa Kemal Paşa’ya olan bağlılıklarını her alanda ortaya koyuyordu.

BARTIN Gazetesi’nin yayın hayatına başladığı 1924 yılı aynı zamanda Devrim Kanunları’nın da yürürlüğe girdiği yıldır. Bilindiği gibi: 3 Mart 1924’te 429, 430 ve 431 sayılı kanunlarla Şeriyye (din işleri) ve Evkaf (vakıflar) bakanlıkları ile Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti kaldırılıyor, Tevhid-i Tedrisat (öğretim birliği) gerçekleştiriliyor ve hilafet kaldırılıp Osmanlı hanedanı yurtdışına gönderiliyordu.

Cemal ALİŞ, BARTIN’ın yanı sıra 16 Ağustos 1935’te ilk günlük gazete olan DEVRİM’i de yayınlamaya başladı. Devrim yasalarıyla aynı yıl içinde yayınlanmaya başlayan ilk gazetesi BARTIN’a belki de bu ismi vermek istiyordu, kim bilir ?

24 Haziran 1977’de vefat eden, Bartın Belediye Başkanlığı ve 6. Dönem Sinop Milletvekilliği (1939-1942) yapan Cemal ALİŞ’i  gazetesinin 99. yılında rahmet ve saygıyla anarken, babasından devir aldığı bu değerli emaneti “doğru haber ve ilkeli gazetecilik” kuralından sapmadan bu günlere taşıyan dostum Esen ALİŞ’i kutluyorum.

 

5ff407b1 a61a 4114 8eaf ce48f39dfd84

d8071da9 217a 44b8 a725 77b31ef188ee

e0b23538 1479 4a7f a505 ba9ae762c072

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Amasyalı öğrenciler okulda ata tohumu ekip fide yetiştirdi

Eğitim Yayın: 06.05.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı
Amasyalı öğrenciler okulda ata tohumu ekip fide yetiştirdi

Amasya’nın Taşova ilçesinde Emine Bursalı İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri okulda ektikleri ata tohumlarından fide yetiştirdi. Çileklerin ve diğer sebzelerin hasadı yapılırken ata tohumu domates fideleri de okul bahçesinde oluşturulan seraya dikildi.

“Ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz”

Fen ve teknoloji laboratuvarında yetiştirilen ata tohumları, ‘Eğitimde Rehberlik ve Destekleme Modeli (ERDEM) Destek 2022 Programı’ çerçevesinde sağlanan 25 bin liralık destekle okul bahçesinde oluşturulan 25 metrekarelik seraya taşınarak öğrencilerin elinde toprakla buluştu. Çok heyecanlandıklarını belirten 7. sınıf öğrencisi Abdullah Ensar Sarıbaş, “Getirdiğimiz ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz. Burada çilek, marul, maydanoz gibi bir sürü çeşit bitki bulunuyor” dedi. Arkadaşı Tuğçe Naz Aşık da, “Köyümüz uzak olduğu için git, gel yapamıyoruz. Okulumuzda bunun gibi sera olduğu için tarımdan da yararlanabiliyoruz. Laboratuvarda üretiyoruz. Sonra gelip buraya dikiyoruz” diye konuştu.

“Amacımız akademik başarının yanı sıra evlatlarımızı hayata da hazırlamak”

Çalışmanın öğrencilerinin gelişimi için fırsat olduğuna işaret eden Fen Bilimleri Öğretmeni Bayram Atalay, “3 sene önce kurulan serada çilek, domates, salatalık, karnabahar, roka yetiştiriyoruz. Çocuklara eğitim, öğretim faaliyetinin haricinde yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi de öğretiyoruz” şeklinde konuştu. Amaçlarının akademik başarının yanı sıra evlatlarını hayata da hazırlamak olduğunu vurgulayan Okul Müdürü Ali Buğalı ise, “Son yıllarda küresel ısınmayla beraber gıdaya erişim konusundaki sıkıntıları göz önüne aldığımızda toplumumuzun üreten, kendi kendine yeten bir toplum olması açısından tarım faaliyetlerine yönelip her türlü sebze ve meyveyi yetiştirmeye çalışıyoruz. Onlara da örnek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.