9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
08 Şubat, 2017 14:22 tarihinde yayınlandı
0
0

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Karabük İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birisinin sigara olduğunu söyledi.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü adı altında düzenlenen etkinliklerin amacının, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Dr. Sarı, “Önemli sağlık sorunlarına yol açan sigara kullanımı aynı zamanda vatandaşlarımızı ve ülke ekonomimizi de olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.
“SİGARA KULLANANLAR DAHA SIK GRİBE YAKALANIRLAR”
Sarı, sigara içildiği andan itibaren vücudun olumsuz yönde etkilenmeye başladığını dile getirerek, “Nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içine yaklaşık 3 bin 700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Bu maddelerin en zararları karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışmaktadır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıklara yol açmaktadır. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalmaktadırlar” ifadelerini kullandı.
“SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN KANSER OLMAYI BEKLEMEMELİYİZ”
Her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini hatırlatan Müdür Sarı, “Sigaranın sebep olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir. Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Ancak on yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz. Zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olmayabilir” dedi.
“ALO 171 SİGARA BIRAKMA HATTI ARANARAK DESTEK İSTENMELİDİR”
Dr.Sarı, sigara içilen bir ortamda bulunmanın ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmenin pasif sigara kullanımı olarak ifade edildiğini belirterek, “Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmakta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara aynı oranlarda yol açabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarımızın desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın ‘Alo 171 Sigara Bırakma Hattı’ aranarak destek istenmelidir” diye konuştu.
“SİZLER SİGARAYI BIRAKMAYA DAVET EDİYORUM”
Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında, sigara ile mücadele konusunda vatandaşların desteğine ihtiyaçları olduğuna değinen İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı, “Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Sağlık Bakanlığımızın ‘184’ numaralı telefonu aranmalıdır. Sizler de hemen Sağlık Bakanlığımızın 7 gün 24 saat hizmet veren ALO 171 Sigarayı Bırakma Danışma hattını arayabilirsiniz ya da Karabük KETEM’e başvurabilirsiniz. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sizleri sigarayı bırakmaya davet ediyorum. Ailenizi, çocuklarınızı sevindirin, torunlarınızı görme şansınız olsun ve onlara anlatabilecek birçok anınız olsun” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
giresunda trafik kazalari 1 olu 6 yarali bRcqN6Yy
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Giresun’da trafik kazaları: 1 ölü, 6 yaralı

Giresun’da meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı.

İlk kaza, Espiye ilçesi Bayrambey köyü Ericek grup yolunda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Süleyman Akçay (52) yönetimindeki 61 HE 172 plakalı çekici, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu dereye yuvarlandı. Kazada sürücü olay yerinde hayatını kaybetti.

İkinci kaza ise, merkeze bağlı Duroğlu beldesi kavşağında meydana geldi. Salih Ç. idaresindeki 28 DR 618 plakalı otomobil, kavşaktan kontrolsüz dönüş yaptığı sırada Tacettin Gökdemir yönetimindeki 28 M 7099 plakalı yolcu minibüsü ile çarpıştı. Kazada sürücüler Salih Ç. ve Tacettin Gökdemir ile minibüste yolcu olarak bulunan Fatma Yeşil, Ayşenur Kadan, Hanife Kadan ve Mustafa Bukukoğlu yaralandı. Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin