Meme kanseri Haftası sebebiyle açıklamalarda bulunan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Erkan Özcan, meme kanserinin her 8 kadından 1’inde görülebildiğini belirterek, hastalığa yakalanan kadınların yüzde 98’inde erken teşhis sağlandığını söyledi.
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafındanMeme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla yapılan paylaşımda, erken teşhisin önemine dikkat çekildi. Yapılan paylaşımda, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Erkan Özcan’ın açıklamalarına yer verildi. Dünya genelinde her 8 kadından 1’inde meme kanserinin görülebildiğini belirten Uzmanı Uzm. Dr. Erkan Özcan, hastaların yüzde 98’ine tarama programları sayesinde erken teşhis konulabildiğine vurgu yaptı. Erken teşhis sayesinde hastalığın hızlıca yenilebileceğine vurgu yapan Özcan, KETEM ve hastanelerde her yıl testlerin yapılabileceğini söyledi.
Her ay kadınların kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini kaydeden Özcan, “Bilindiği üzere meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülenler türüdür. En sık başvuru nedeni de memedeki kitle ve şişlik şikayetidir. Bunun yanı sıra memede ve meme başında çekilme gibi yakınmalarla da ortaya çıkmaktadır. Tabii ki yakınmalar ortaya çıktığında başvurmak şart değil. Meme kanseri çok sık görülmesi ve her 8 kadından 1’inin ömür boyu meme kanserinden etkilenme ihtimali nedeniyle ulusal ve uluslararası kanser taramalarına tabi tutulmuş bir kanser türüdür. Ülkemizde de KETEM başta olmak üzere yılda bir hekim muayenesi, yılda bir ya da iki yılda bir mamografi ile tarama programları, ayda bir kişinin kendi elle muayenesi tarama programı kapsamında önerilmektedir” dedi.
Tarama programları sayesinde hastaların yüzde 90’ında kanserin erken teşhisinin sağlandığını belirten Özcan, “Erken evre hastalıkta, cerrahi, medikal onkolojisi ve radyasyon onkolojisi sayesinde uygulanan tedaviler sayesinde hastalıkta kür sağlanabilmekte, bu da hastalıksız bir ömür sağlamaktadır. Ama maalesef bazı hastalarımız dördüncü evrede gelmekte. Bu durumda da hedefe yönelik çeşitli tedaviler mevcut olmakta. Bu tedaviler sayesinde daha iyi yaşam kalitesi ve yaşam süresi beklemedeyiz. Bu tedaviler sayesinde hastalığı kontrol altına alabiliyoruz. Meme kanserinin tarama programları ile erken evrede tespit edilebileceğini, fakat metastatik evrede de hastalığın tedavi ile kontrol altına alınacağını bilmenizi istiyorum” diye konuştu.


8 kadından 1’inde görülen meme kanserinde erken teşhis hayati önem taşıyor
KBÜ İİBF mezunlarını geleceğe uğurladı
Karabük Üniversitesi (KBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), 2024-2025 Akademik Yılı mezunlarını düzenlenen törenle geleceğe uğurladı. Mezuniyet programında insani değerler, toplumsal sorumluluk ve uluslararası dostluk mesajları ön plana çıktı.
Karabük Üniversitesi’nde gerçekleştirilen mezuniyet törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, İİBF Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, akademik ve idari personel, öğrenciler ile aileleri katıldı.
Törende konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın selamlarını mezunlara ileterek üniversite yıllarının emek, fedakârlık ve unutulmaz anılarla dolu bir süreç olduğunu söyledi. Mezunların başarısında ailelerin, akademisyenlerin ve üniversite çalışanlarının önemli payı bulunduğunu belirten Çepni, öğrencilerin çağın gerekliliklerine uygun bir eğitim alabilmeleri için üniversitenin tüm imkânlarıyla çalıştığını ifade etti.
Mezunlara tavsiyelerde bulunan Çepni, mesleki başarının yanı sıra insani değerlerin önemine dikkat çekerek, “Çok iyi birer diplomat, kaymakam ya da iktisatçı olabilirsiniz. Ancak her şeyden önce iyi insan olun. Edindiğiniz bilgi ve tecrübeleri ülkemizin ve insanlığın yararına kullanın.” dedi.
“ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER DOSTLUK KÖPRÜLERİ KURACAK”
İİBF Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu ise Karabük Üniversitesinin araştırma üniversitesi olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Kalite odaklı yaklaşımın kurumsal kültürün önemli bir parçası haline geldiğini ifade eden Müezzinoğlu, fakültenin de bu vizyona katkı sunmaya devam edeceğini söyledi.
Akademik ve idari personelin öğrencilerin yetişmesinde büyük emeği bulunduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, ailelerin de eğitim sürecindeki desteklerinin önemine değindi. Uluslararası öğrencilerin ülkeleriyle Türkiye arasında güçlü bağlar kuracağına işaret eden Müezzinoğlu, “Uluslararası öğrencilerimiz ülkeleriyle Türkiye arasında dostluk köprüleri kuracak, kültür elçilerimiz ve adeta fahri vatandaşlarımız olacaklardır. Gelecekte küresel barışa ve insani dayanışmaya önemli katkılar sunacaklarına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

