Reklam
Reklam

6 Bin 125 Komando Böcek Görev Başında

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
08 Ağustos, 2014 15:08 tarihinde yayınlandı
0

Yüzde 70’i ormanlarla kaplı olan Karabük’te Göknar ve Çam ağaçlarını kurutan kabuk böceklerine karşı bu ağaçları komando böcekleri koruyor.Karabük Orman İşletme Müdürlüğü, orman zararlarıyla biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarlarda ürettiği Latince adı Thanasimus formicarius olan yırtıcı (komanda) böcekleri ormanlara bıraktı. 

Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy, 2 yıl önce faaliyete soktukları laboratuvarda ürettikleri yırtıcı komanda böceklerini ağaçları kurutan böceklere karşı ormana saldıklarını söyledi.
Bu yıl hedeflerinin 6 bin komando böceği üretmek olduğunu ve şuana kadar 2 bin 839 adet ürettiklerini anlatan Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy, “En az orman yangınları kadar tehlikeli olan kabuk böceği zararlısına karşı önlem almak ve mücadele etmek için kendi laboratuvarlarımızda ürettiğimiz faydalı böcekleri ormanlarımıza salıyoruz. Birkaç yıl önce Karabük Orman İşletme Müdürlüğümüzde özellikle göknar kabuk böceklerine karşı faydalı böcek üretimi sağlanması için laboratuvar kurduk. Bu laboratuvarda her yıl belli sayıda faydalı böcekleri üretip ormanlarımızın korunması adına doğaya salıyoruz” dedi.
Göknar kabuk böceği özellikle yetişme ortamının iyi olmadığı yerlerde göknar ağaçlarında çok ciddi şekilde hasarlara yol açıp ağaçların kurumasına yol açtığını da anlatan Uzunsoy, “Bu yıl 6 bin 125 yırtıcı böceği üreterek ormanlara saldık. .Bu salımını yaptığımız komanda böceği göknar ağaçlarında ve kısmen çamlarda bulunan kabuk böceğini yiyerek besleniyor. Her iki günde bir ekiplerimiz zarlı böceklerin yoğun olduğu bölgelerde ormanlara salındı.Geçtiğimiz sene bu böcekler sayesinde ciddi bir kaybı önledik.Müdürlüğümüz Orman ürünleri satışı bakımdan da ilkler arasında yer alıyoruz. Hedefimiz bu böceklerle orman ürünlerinden elde ettiğimiz geliri artırmak”dedi.
(YE-YE-Y)

Bizi sosyal medyadan takip edin

Eflani’de Kredi Borcunu Ödemek İçin Sattığı Hayvanların Parasını Alamadığını İddia Etti

ChatGPT Image 19 Haz 2026 09 51 59
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
19 Haziran, 2026 09:52 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0 0

Karabük’ün Eflani ilçesine bağlı Bakırcılar köyünde yaşayan 67 yaşındaki besici Hakkı Yalın, bankaya olan kredi borcunu kapatmak amacıyla sattığı 4 büyükbaş hayvanın bedelini aylar geçmesine rağmen alamadığını öne sürerek yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Hayvancılıkla geçimini sağlayan Yalın, bir hayvan tacirine 2 düve ve 2 dana olmak üzere toplam 4 büyükbaş hayvan verdiğini, ancak yapılan anlaşmaya rağmen ödemenin gerçekleşmediğini iddia etti.

Tacirin köye muhtar aracılığıyla geldiğini belirten Yalın, daha önce aynı kişinin köyden hayvan alıp ödemelerini yaptığı için kendisine güvendiklerini söyledi. Hayvanları teslim ettikten sonra bir ay içerisinde ödeme yapılacağının kendisine bildirildiğini ifade eden Yalın, verilen sözün tutulmadığını dile getirdi.

Ailesinin ekonomik yükünü hafifletmek amacıyla hayvanlarını sattığını anlatan Yalın, oğlunun ev alımı nedeniyle bankadan kredi çektiklerini belirterek, “Bankaya 280 bin lira borcum var. Ayrıca bu ayın 26’sında ödemem gereken 126 bin liralık senedim bulunuyor. Borçlarımı kapatmak için hayvanlarımı sattım ancak paramı alamadım” dedi.

Tacire ulaşmak için defalarca girişimde bulunduğunu kaydeden Yalın, ilk zamanlarda çeşitli gerekçeler öne sürüldüğünü, daha sonra ise maddi imkânsızlık nedeniyle ödeme yapılamayacağının söylendiğini ifade etti. Son dönemde telefonlarına da cevap verilmediğini belirten Yalın, yaşadığı mağduriyetin giderek büyüdüğünü söyledi.

Aylar geçmesine rağmen alacağını tahsil edemediğini iddia eden Yalın, yetkililerden destek beklediğini dile getirerek mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin