Karabük Postası tarafından
08 Ağustos, 2014 15:08 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

6 Bin 125 Komando Böcek Görev Başında

Yüzde 70’i ormanlarla kaplı olan Karabük’te Göknar ve Çam ağaçlarını kurutan kabuk böceklerine karşı bu ağaçları komando böcekleri koruyor.Karabük Orman İşletme Müdürlüğü, orman zararlarıyla biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarlarda ürettiği Latince adı Thanasimus formicarius olan yırtıcı (komanda) böcekleri ormanlara bıraktı.  Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy, 2 yıl önce faaliyete soktukları laboratuvarda ürettikleri yırtıcı komanda böceklerini ağaçları kurutan böceklere karşı ormana saldıklarını söyledi. Bu yıl hedeflerinin 6 bin komando böceği üretmek olduğunu ve şuana kadar 2 bin 839 adet ürettiklerini anlatan Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy, "En az orman yangınları kadar tehlikeli olan kabuk böceği zararlısına karşı önlem almak ve mücadele etmek için kendi laboratuvarlarımızda ürettiğimiz faydalı böcekleri ormanlarımıza salıyoruz. Birkaç yıl önce Karabük Orman İşletme Müdürlüğümüzde özellikle göknar kabuk böceklerine karşı faydalı böcek üretimi sağlanması için laboratuvar kurduk. Bu laboratuvarda her yıl belli sayıda faydalı böcekleri üretip ormanlarımızın korunması adına doğaya salıyoruz" dedi. Göknar kabuk böceği özellikle yetişme ortamının iyi olmadığı yerlerde göknar ağaçlarında çok ciddi şekilde hasarlara yol açıp ağaçların kurumasına yol açtığını da anlatan Uzunsoy, "Bu yıl 6 bin 125 yırtıcı böceği üreterek ormanlara saldık. .Bu salımını yaptığımız komanda böceği göknar ağaçlarında ve kısmen çamlarda bulunan kabuk böceğini yiyerek besleniyor. Her iki günde bir ekiplerimiz zarlı böceklerin yoğun olduğu bölgelerde ormanlara salındı.Geçtiğimiz sene bu böcekler sayesinde ciddi bir kaybı önledik.Müdürlüğümüz Orman ürünleri satışı bakımdan da ilkler arasında yer alıyoruz. Hedefimiz bu böceklerle orman ürünlerinden elde ettiğimiz geliri artırmak"dedi. (YE-YE-Y)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Haziran, 2025 15:33 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Okey masası kurarak düğün konvoyunun önünü kestiler

Karabük'ün Yenice ilçesinde gelin alma merasimindeki konvoy, çok ilginç yöntemlerle kesildi. Okey masası kurarak düğün konvoyunun önünü kesen gençler, damattan para alana kadar kalkmadı. Bahşiş alan gençler, masayı toplayarak konvoyun geçişine izin verdi.
Yenice ilçesinde yaşayan Yusuf Satıcı, Aslı Onan ile dünyaevine girdi. Düğün günü gelini Yenice merkezden aldıktan sonra şehir içinden geçen konvoyu, damadın arkadaşı Sinan Armut ve eşi durdurdu. Gelin arabasının önüne okey masası kuran damadın arkadaşları, masayı yoldan kaldırmadı. Damadı ve sağdıcını okey masasına oturtup oyun oynatıp bahşiş aldıktan sonra konvoy yeniden yoluna devam etti. Düğün konvoyunda yaşanan o anlar ise kameraya kaydedildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin