Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Şubat, 2025 04:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması başladı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi mesken sahipliğinde düzenlen "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması" başladı.
TÜBİTAK BİDEB Samsun Bölge Koordinatörlüğü tarafından organize edilen stant; Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun vilayetlerinden başvuran 2 binin üzerindeki proje ortasından seçilen 100 proje ve 200’den fazla yarışmacıyı ağırlıyor. Öğrenciler, bilimsel ve teknolojik yeniliklerini ayrıntılı sunumlarla sergileme fırsatı buluyor. Yarış açılışı OMÜ Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda düzenlenen merasimle yapıldı.

"Hedefimiz proje sayısı ve niteliğini daha da artırmak"
Açılış konuşmalarını gerçekleştiren TÜBİTAK Proje Yarışları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu, "1969 yılında başlayan ve bu yıl 56.’sını düzenlediğimiz bu müsabaka Türkiye genelinde 12 bölge merkezinde eşzamanlı olarak yapılmaktadır. Samsun bölgesi; Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat vilayetlerini kapsamaktadır. Yarışın 56. yılında, bölgemizde 12 farklı alanda; biyoloji 280, coğrafya 185, kıymetler eğitimi 222, fizik 146, kimya 142, matematik 153, psikoloji 138, sosyoloji 222, tarih 180,teknolojik tasarım 317, Türk lisanı ve edebiyatı 180, yazılım 129 olmak üzere toplam 2 bin 294; Türkiye genelinde ise 22.586 proje başvurusu yapıldı. Maksadımız proje sayısı ve niteliğini daha da artırmaktır. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme kademelerinde 29 farklı üniversiteden, 136 öğretim üyesi vazife almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirildi. TÜBİTAK Panel İdare Sistemi (PYS) üzerinden, heyet üyelerimizin yapmış olduğu değerlendirilmeler sonucu bölge standına 12 farklı alandan 100 proje seçildi" dedi.

Rektör Aydın: "Süreci büyük bir ilgiyle takip ediyoruz"
Düzenlenen müsabakada müracaat sayısının 22 bin 500’e yakın olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın, "Bunun 2 bin 250 kadarı Samsun bölgesinden ve bu bizim için büyük bir gurur kaynağı. Raporu incelediğimde, kız öğrencilerin sayısının erkek öğrencilerden fazla olduğunu gördüm ve bu beni çok memnun etti. Ülkemiz ismine gurur verici bir durum. 12 başka alanda arkadaşlarımız yarışacak ve bu hakikaten heyecan verici. Biz de süreci büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. Bu türlü bir tertibe takviye verdiğiniz için teşekkür ederim" formunda konuştu.
Akabinde TÜBİTAK 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nın açılış kurdelesi kesilerek yarışta yer alan projeler incelendi. Türkiye genelinde 12 farklı bölgede eş vakitli olarak düzenlenen 2204-A bölge stantları, genç bilim insanlarının projelerini kamuoyuyla buluşturarak, geleceğin bilim insanlarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Samsun Bölge Standı, 27 Şubat 2025 tarihinde OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek ödül merasimiyle sona erecek. Dereceye giren projeler ise Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazanarak, ulusal ve milletlerarası çapta müsabaka imkânı elde edecek.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı Macahel’de nisanda kar yağdı

Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Türkiye’nin birinci ve tek biyosfer rezerv alanı Macahel’e (Camili Havzası) nisan ayında kar yağdı. Lapa lapa yağan karı görüntüleyen vatandaş, "Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor" dedi.
UNESCO’nun İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Uyum Kurulu kararı doğrultusunda 29 Haziran 2005’te "Biyosfer Rezervi Alanı" ilan edilen Macahel, Artvin’in en çok ziyaret edilen bölgeleri ortasında yer alıyor. Her mevsim turist çeken Macahel, birebir vakitte iklimsel olarak da çok farklı bir özelliğe sahip. Dört mevsimi birebir anda yaşama imkânı sağlayan bölgede mevsim geçişleri epeyce hareketli. Kentte hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Macahel bölgesinde de kar yağışı başladı. Bölgede tesirli olan yağmur, kısa müddette yerini kara bıraktı. Macahel yolu ulaşımını sağlayan bölge halkından Osman Başkan, nisan ayında lapa lapa yağan karı görüntüledi. Lider, çektiği görüntüde şunları söyledi:
"Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor. Mayıs da olsa, haziran da olsa hiç fark etmez. Burası Macahel, yağar mı yağar. Yıl 12 ay, her an, her dakika, her gün yağabilir. Güneş de açabilir. Daha 5-10 gün evvel 30 dereceleri buldu sıcaklık ancak şu anda kar yağıyor. Macahel’in zenginliği, hoşluğu bu. Güya ocak ayı üzere yağıyor."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.