Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ekim, 2023 04:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

43. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu koşuldu

Trabzon’da Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 43. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu koşuldu. Yarı maratonun bu yılki mottosu “Cumhuriyetimizin 100. yılına koşuyoruz” oldu.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 43. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu, bu yıl ‘Cumhuriyetimizin 100. yılına koşuyoruz’ sloganı ile koşuldu. Yenimahalle Devlet Sahil Yolu Caddesi Şehit Asteğmen Coşkun Davulcu Üst Geçidi altında başlayan yarışlar kapsamında 10 km ve 21 km Yarı Maraton koşuları koşuldu.
43. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu’nun startını Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu birlikte verdi. Atletizm Federasyon Başkanı Fatih Çintimar ve organizasyon yetkilileri de katılımcılar arasındaydı.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, 43. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu öncesi yaptığı açıklamada Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümü olduğunu ifade ederek, “Yarın bu günü çok büyük bir coşkuyla, heyecanla ve gururla kutlayacağız. Şimdiden milletimize, ülkemize hayırlı olsun. Bu manada Türkiye’nin en eski maratonu da Trabzon’da bugün koşuluyor. Slogan olarak da yeni yüzyıla, Türkiye yüzyılına koşuyoruz sloganımız var. Trabzon olarak da bu organizasyonun 43.sünü gerçekleştiriyor olmaktan çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Çok ciddi bir katılım var. Yaklaşık iki bin sporcumuz bugün bu koşularda yer alıyor. Gerek yurtiçinden gerek yurtdışından gelen yerli ve yabancı sporcumuz burada yer bulunuyor. Biraz sonra startını vereceğiz. İnşallah çok keyifli bir koşu olacak. Daha nice yüz yıllarda hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti inşallah payidar kalsın hem de Trabzon Maratonu daha nice yıllar koşulsun diye temenni ediyoruz” dedi.
Maratonun ardından törende dereceye giren sporculara madalyaları ve çeşitli hediyeler takdim edildi.
Trabzon yarı maratonda dereceye giren sporcular şu şekilde:
10 km Erkekler koşusunda; Fetene Alemu Regasa birinci, Giorgi Lomidze ikinci, Hakan Çoban da üçüncü olurken, 10 km kadınlar koşusunda; Natalia Mamaeva birinci, Tuğba Haytaoğlu ikinci, Tuğba Akın üçüncü oldu. 21 km erkekler koşusunda; Meshack Kimutai Kibil birinci, Üzeyir Söylemez ikinci, Daviti Kharazishvili üçüncü oldu. 21 km kadınlar koşusunda ise Ivnyne Jeruto Lagat birinci, Dilek Öztürk ikinci, Zuhal Ulaş üçüncü olarak tamamladı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Keskin burunlar” zehir tacirlerine geçit vermiyor

Bolu’da narkotik gruplarının en büyük destekçileri olan dedektör köpekler "Pako" ve "Hera", uyuşturucuyla uğraşta kilit bir rol üstleniyor. Özel eğitimli köpekler, zımnî bölmelere saklanan uyuşturucuyu anında tespit ederek, polis operasyonlarının muvaffakiyetini artırıyor.
Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Hatalarla Çaba Şubesi’nde vazife yapan Belçika Malinois cinsi Pako ve Hera, doğu-batı güzergahında kıymetli bir geçiş noktası olan Bolu’da gece gündüz misyon yapıyor. Hem transit geçişlerde hem de kent merkezindeki operasyonlarda narkotik takımlarına takviye veren köpekler, uyuşturucu ticaretine karşı yürütülen gayrette büyük katkı sağlıyor.
Uyuşturucu operasyonları ve yol denetimlerinde, mesken, iş yeri ve araçlardaki aramalarda narkotik hususları muvaffakiyetle tespit eden Pako ve Hera, operasyonların muvaffakiyetini artırıyor. Uzman eğitmenler eşliğinde yapılan eğitimlerde, farklı senaryolar uygulanarak köpeklerin hassas koku alma ve süratli reaksiyon verme hünerleri artırılıyor. Ayrıyeten, köpeklerin günlük bakımları da titizlikle yapılıyor.
Polis memuru ve narkotik köpeği idarecisi Mustafa Kasap, İhlas Haber Ajansı (İHA) Muhabirine açıklamalarda bulundu. Bolu’da 2 narkotik dedektör köpeği bulunduğu bilgisini veren Kasap, "Bolu, doğu-batı güzergahı üzerinde olduğu için burada narkotik cürümlerle çaba kapsamında hem kent merkezindeki sokak operasyonlarında hem de transit geçişlerde köpeklerimizle birlikte takımlarımıza takviye vermekteyiz" dedi.
Pako ve Hera’nın idman ile bakımlarının titizlikle yapıldığına dikkat çeken Kasap, köpeklerin bir gününü şöyle anlattı:
"Köpeklerimizin bir günü, sabah tuvalet muhtaçlığıyla başlar. Akabinde genel paklık ve kulübe paklığı yapılır. Gün içerisinde programlı bir misyonumuz varsa, o misyonlar için hazırlıklarımızı tamamlarız. Rastgele bir programımız yoksa hava koşullarına bağlı olarak köpeklerimizin günlük kondisyon ve performansını artırıcı idmanlar yaparız. Bu idmanlar, petlanton alanında ya da uygun gördüğümüz diğer alanlarda gerçekleştirilir. Bunun dışında vazifelerimiz varsa konut, araç ve arazi aramalarına katılarak isimli ofisteki arkadaşlarımıza takviye oluruz ve elimizden gelenin en uygununu yapmaya çalışırız"

"Eğitmenler ve köpekler uyumlu olmalıdır"
Mustafa Kasap, narkotik dedektör köpeklerinin eğitmenleriyle tam bir ahenk içinde çalışması gerektiğine dikkat çekerek, "Köpek ve eğitmeni karakter olarak birbirine yakın olmalıdır. Zira köpek ile eğitmen tam bir grup olarak çalışır. Bu nedenle eğitmenler ve köpekler muhakkak uyumlu olmalıdır. Sert mizaca sahip köpekler, otoriter idarecilerle; daha yumuşak karakterli köpekler ise duygusal idarecilerle eşleştirilir. Genel Müdürlüğümüz bünyesindeki Köpek Eğitim Şube Müdürlüğü’nde köpekler birinci teslim edilirken bu eşleştirme dikkate alınarak yapılır. Daha sonra vazifeye sevk edilirler" diye konuştu.
Bu özel köpeklerin yaklaşık 9 yıl faal misyon yaptığını tabir eden Kasap, "Eski köpeğimiz Sezar, teşkilata yaklaşık 11 yıl hizmet verdi. Sezar benim zimmetimdeydi ve emekli olduktan sonra onu sahiplendim. Ömrü yettiğince onunla ilgilenmeye devam edeceğim, o bizim evladımız gibi" formunda konuştu.

"Bolu’nun hava koşulları köpekler için ideal"
Son olarak Kasap, Bolu’nun serin ikliminin köpekler için ülkü olduğunu vurgulayarak, "Çok sıcak olmadığı için yaz aylarında köpeklerimiz misyon sırasında zorlanmaz. Yazın burada hava serin olduğu için köpeklerimiz rahatça misyonlarına gidebilmektedir" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.