ZONGULDAK Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklama yaptı .
4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla basın açıklamasında bulunan Dr. Yusuf Kaya, kanserin tüm dünyada en ölümcül ve en çok sakatlığa yol açan sağlık problemi olduğuna dikkat çekti. Kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin ardından kanser nedeniyle ölümlerin dünyada ikinci sırada yer aldığını belirten Kaya, şöyle dedi:
“Kanser, tüm dünyada günümüzün en ölümcül, en çok sakatlığa yol açan ve pahalı tedavi yöntemleri ile sağlık politikalarının kapasitesini zorlayan ve üzerinde yeni politikalar geliştirilmesi gereken en önemli sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin ardından kanser nedeni ile ölümler dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Kanser çok sık görülen bir hastalık olması ile birlikte erken teşhis edilerek ölüm ve sakatlıklar engellenebilir. Kanser hakkında yapılan eğitimler ve taramalarla özellikle meme, rahim ağzı, cilt kanserleri, prostat kanserleri ve barsak kanserleri çok kolay yöntemler ile erken teşhis edilebilmektedir. Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktiviteyi günlük hayatın bir parçası haline getirmek, daha çok mevsimsel ve işlenmemiş gıdalar tüketmek, besinleri doğru pişirme yöntemleri ile pişirmek, tüketilen tuz miktarını azaltmak, tuzlayarak saklama yöntemlerini kullanmamak ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Sigara da eklendiğinde bu rakam %50’ye ulaşmaktadır. Yine bunun yanında özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkılmaması, açık renk kıyafetler tercih edilmesi, koruyucu şapka, gözlük ve kremler kullanılması, deniz kenarında güneşlenilmemesi cilt kanserinden korunmada önemli faktörlerdir. Kanser hastalığının erken teşhis edilebilmesi hayat kurtarır, kadınların kendi kendine yapacağı meme muayenesi, 40-69 yaş arası kadın vatandaşlarımızın düzenli mamografi çektirmesi, meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir adımdır. 30-65 yaş arası kadın vatandaşlarımız rahimağzı kanseri taraması amacıyla uygulanan HPV-DNA testini Aile Sağlığı Merkezleri ve KETEM Biriminde ücretsiz olarak yaptırabilirler. Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, çok sık ishal ya da kabızlık problemleri, dışkıda kan görülmesi barsak kanseri yönünden tarama gerektirmektedir. 50-70 yaş arası kadın ve erkek vatandaşlarımız bağlı oldukları Aile Hekimlerinde GGK Testi ile kolon kanseri taramasını ücretsiz olarak yaptırabilirler.
Özellikle açık ten rengine sahip kişiler, koyu renk benleri bulunan kişiler cilt kanseri yönünden risk altındadır. Vücudunda uzun süre iyileşmeyen yara bulunanlar ve benlerinde gerek büyüklük gerekse renginde koyulaşma olanların mutlaka doktor kontrolü yaptırmaları gerekmektedir.”
“AMAÇ, FARKINDALIK VE BİLİNÇ DÜZEYİNİN ARTMASINI SAĞLAMAK”
Kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu hatırlatan Kaya, 4 Şubat Dünya Kanser gününde amacın farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak olduğunu söyledi. Kaya, “Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır.
Bunun yanısıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır ki bu amaçla oluşturulan “Dünya Kanser Günü” her yıl 4 Şubat Günü Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır. Çok basit önlemler, düzenli doktor kontrolleri ve yaşam tarzımızda yapacağımız değişiklerle kanserin önüne geçebilir ve erken teşhis edilmesi ile zamanında tedavi olabiliriz.
Bu gün de şüphesiz ki bu konuda en önemli fırsatlardan biri olup, kanserle mücadelede daha güzel başarılara imza atmamız ümidiyle Dünya Kanser Gününüzü kutlarım” diye konuştu.