Reklam
Reklam
4 ilde 160 ata mirasi yemek kayit altina alindi ytA7k91v jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Haziran, 2024 04:00 tarihinde yayınlandı
0

4 ilde 160 ata mirası yemek kayıt altına alındı

Samsun Balkan Türkleri Derneği “Asırlık Mübadil Lezzetler” projesi ile 4 ilde unutulmaya yüz tutmuş 160 mübadil yemeğini bir yemek kitabında toplayarak gelecek nesillere taşıdı.

Mübadil yemeklerini kapsayan ilk yemek kitabını 2019 yılında yürüttüğü çalışma ile çıkaran Samsun Balkan Türkleri Derneği, 2023 yılından beri yürütülen “Asırlık Mübadil Lezzetler” projesi ile kitabın kapsamını genişletti. Samsun’un yanı sıra Tokat, Amasya ve Çorum illerinden mübadil yemekleri de kitapta kayıt altına alındı.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nün yürüttüğü “Lezzeti Mübadil” projesi ve Samsun Balkan Türkleri Derneği’nin “Asırlık Mübadil Lezzetler“ projesi için yapılan proje kapanış toplantısında detayları aktaran Asırlık Mübadil Lezzetler Proje Koordinatörü Sevda Tanyıldız, “2019 yılında biz 8 köyde çalışmıştık ve 50 mübadil lezzet çıkarmıştık. 2023’te ise 3 ili daha ekledik ve 110 adet yemek daha ekledik. Yaklaşık 160 ata mirası yemeğimiz kayda geçmiş oldu. Bu şekilde bir kültürel arşiv oluşturmuş olduk” dedi.

Kitap lansmanının da gerçekleştirildiği toplantıda, Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Adem Tuğral ise “Geleneksel yemeklerimizi Balkanlardan Yunanistan ve çevresinden getirdiğimiz yemeklerimizi bu kitapta toplayarak bir araya getirdik. Biz sivil toplum kuruluşlarının en önemli konusu olan kültürel faaliyetlere değer veriyoruz. Bu konuda emeği geçen bizlere evlerini açan herkese çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“Mübadiller gerçekten öz fedakar Türklerdir”

Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal ise “Mübadiller gerçekten öz fedakar Türklerdir. Yani bizim için Türkiye Cumhuriyeti için fedakarlık yapmışlar. 2 kez topraklarını, ağaçlarını, hayvanlarını, evlerini bırakıp yerlerini değiştirmişler. O yüzden bizim de proje ortağı olduğumuz bu çalışmayla burada olmaktan gurur duyuyorum” diyerek katılımcıları selamladı.

Toplantıda Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım ve Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni ve “Lezzeti Mübadil” Proje Koordinatörü Emrah Zeyyad Karbancıoğlu da “Lezzeti Mübadil” projesi detaylarını anlattı.

Konuşmalar sonrası mübadil yemeklerinin toplanması ve hazırlanmasında emeği geçen kadınlar duygu ve düşüncelerini ifade etti. Ardından asırlık mübadil lezzetlerin tadımıyla toplantı son buldu. Toplantıya İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Güven ve Muharrem Soylu, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Ersin Kasap, Türkiye Futbol Federasyonu Samsun Bölge Müdürü Haluk Tan, MHP İl Başkan Yardımcısı Ayfer Cömert ve dernek gönüllüleri de katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
geceyi aydinlatan simsekler gorsel solen sundu mOL29AFA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Geceyi aydınlatan şimşekler görsel şölen sundu

Karabük’te gece saatlerinde gökyüzünü aydınlatan şimşekler, etkileyici görüntüler oluşturdu. Peş peşe çakan şimşekler geceyi adeta gündüze çevirirken, ortaya görsel manzaralar çıktı.

Kent merkezinde akşam saatlerinden itibaren etkili olan yoğun bulut örtüsü, gece saatlerinde yerini gök gürültülü hava olaylarına bıraktı. Bulutların arasından ardı ardına çakan şimşekler, gökyüzünü saniyeler boyunca aydınlattı. Zaman zaman gökyüzünü baştan sona kaplayan şimşekler, oluşturduğu güçlü ışıklarla gece karanlığını aydınlatırken, kent siluetiyle birleşen görüntüler görsel şölen sundu. Gökyüzünde oluşan zikzak şeklindeki ışıklar ve bulutlar arasındaki parlama anları dikkat çekti.

Kentin birçok noktasından net şekilde görülebilen doğa olayı vatandaşların da ilgisini çekti. Şimşeklerin oluşturduğu ışık gösterisini izleyen vatandaşlar, o anları cep telefonu kameralarıyla kaydetti.

Yaklaşık bir saat boyunca aralıklarla devam eden şimşek gösterisinin ardından kentte kısa süreli yağış etkili oldu. Meteoroloji yetkilileri ise bölgede yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların devam edebileceği uyarısında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin