Tokat’ta yaşayan Oktay Dursun, dedesinden miras kalan zurna yapımını sürdürüyor. 3. kuşak zurna yapımcısı olan Dursun, çocuklarının mesleğe ilgi göstermemesi ve çırak bulamaması nedeniyle mesleğin son temsilcisi.
Tokat’ın kültürel miraslarından biri olan zurna yapımı, 47 yaşındaki Oktay Dursun tarafından yaşatılmaya devam ediyor. 36 yıldır atölyesinde zurna ve davul imal eden Dursun, 11 yaşında dedesiyle başladığı mesleğin artık son temsilcisi. Diğer zurnalar günde 5 adet üretilirken, Tokat zurnasının birinin tornadan geçirilmesi, deliklerinin açılması, tel takılması ve boyanması işlemleri 3 gün sürüyor. Dursun’un zurna yapımında karşılaştığı zorluklar sadece zaman ve malzemelerle sınırlı kalmıyor. Dursun’un çırak bulamaması ve çocuklarının mesleğe ilgi göstermemesi, mesleğini tek başına yaşatmasına neden oldu. 3’üncü kuşaktan öğrendiği bu geleneksel sanat dalında zamanla yarışan Dursun, zurna yapımındaki ustalığıyla kültürel açıdan örnek teşkil ediyor.
“Dedem telli zurnaya 60 yılını verdi”
Zurna çalmayı bilmese de 36 yılda yüzlerce zurna imal eden Oktay Dursun; “Dedem zurna yapıyordu. Benim de ustamdı. İlkokul 4’üncü sınıftan ayrıldıktan sonra dedemin yanında aktif bir şekilde çalışmaya başladım. 36 yıldır bu mesleği yapıyorum. Dedemden öğrendiğim şekilde zurna ve davul yapıyorum. Dedem 2002 yılında vefat ettikten sonra bütün iş bana kaldı. Dedemin yanında çıraklığım ve kalfalığım geçti. Dedem öldükten sonra da ustalığı sırtlanarak bu görevi devraldım. Dedem Tokat telli zurna yapıyordu. Telli zurnaya dediğimiz bir model için 60 yılını vermiş bir ustaydı. Şimdi dedemden öğrendiklerimle Türkiye’nin tamamına zurna yapar vaziyetteyim. Ben zurna çalmayı bilmiyorum. Dedem hem çalıyor hem de imalatını yapıyordu. Ben sadece imalatı ile meşgulüm” dedi.
“Babadan oğula geçmedi”
Kendisinden sonra bu mesleğin noktalanacağını söyleyen Dursun; “Ben bu işi dedemden devraldım. Yani bizde babadan oğula geçmedi. Dedem de dedesinden devralmış. Ben soyumda 3’üncü göbeğim. Benden sonra büyük bir ihtimalle noktalanacak. Çocuğum ilgi göstermedi. Kendi tercihidir. Yapacak bir şeyim yok” diye konuştu.
“Tokat zurnası 3 gün sürüyor”
Dursun, “Tokat telli zurnanın yapım aşaması 3 gündür. 12 saatte 4 veya 5 adet Sivas tipi zurna elinin hızı ve pratikliğine göre atabilirsin. Tokat zurnasını mümkün değil çıkartamazsın. Tokat telli zurnasının aşamalarında yağ sürüyorsun, 5 saat çekmesini bekliyorsun. Çektikten sonra ‘gomalak cila’ diye adlandırdığımız el yapımı cilayı 5 saatte bir cila işlemini tekrarlıyoruz. Yapımı üç gün sürüyor” şeklinde konuştu.
3. kuşak zurna imalatçısı, çocukları ilgi göstermeyince mesleğinin son temsilcisi oldu
Artvin’de 4 kişinin hayatını kaybettiği Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki heyelan bölgesinde tünel çalışması sürüyor
Artvin’in Arhavi ilçesinde 2 yıl önce meydana gelen 4 kişinin hayatını kaybettiği heyelan sahası ile ilgili Karadeniz Sahil Yolu’nda güvenli ulaşımı sağlamak amacıyla başlatılan tünel yapım çalışmaları sürüyor.
Arhavi ilçesi Kıyıcık mevkiinde 8 Aralık 2024 yılında Giresunlu 4 gencin içinde bulunduğu otomobil bölgede yaşanan yaşanan heyelan nedeniyle toprak altında kaldı. Araçta bulunan 4 gencin cesetleri 36 saatlik çalışmanın ardından toprak altından çıkartılırken, bölgede heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle riskli alanın tamamen temizlenmesinin mümkün olmayınca bu nedenle ulaşımın tünel ile sağlanmasına karar verildi. Karayolları ekiplerince yürütülen çalışmalar kapsamında bölgede kazı, dolgu ve altyapı hazırlıkları sürerken, tünel inşaatı şirketi sorumlusu Ayhan Çilingir, konuyla ilgili bilgi verdi. Çilingir “Toplam 785 metre uzunluğunda ve 26 metre genişliğinde, çift tüp ve iki şeritli olarak planlanan projede, ilk etapta 400 metrelik çift tüp kazıyı tamamladık, radye temel imalatını bitirdik. Ayrıca 70-80 metrelik bölümde perde beton çalışmalarımız sürüyor. Mevcut güzergâhı bozmamak adına arka kısımda 285 metrelik tek tüp tünel imalatını tamamladık. Bu bölümü kısa sürede trafiğe açarak geçici olarak tek yönlü ulaşım sağlayacağız’ ifadelerini kullandı.
Tünel çalışmalarının 4 ila 6 ay içerisinde tamamlanmasının hedeflendiği, Eylül-Ekim aylarında ise tünelin trafiğe açılmasının planlandığı belirtildi.

