2024’te Orta Karadeniz’de 5,1 milyar dolarlık dış ticaret - Karabük Haber Postası
2024te orta karadenizde 51 milyar dolarlik dis ticaret 7qBETCeW
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ocak, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
0
0

2024’te Orta Karadeniz’de 5,1 milyar dolarlık dış ticaret

Samsun, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum, Amasya ve Tokat vilayetlerini kapsayan Orta Karadeniz’de 2024’te toplam 5 milyar 152 milyon 436 bin 563 dolar dış ticaret hacmi gerçekleşti.

Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Samsun, Ordu, Sinop, Kastamonu, Çorum, Amasya ve Tokat vilayetlerini kapsayan bölgede 8 Gümrük Müdürlüğü, 1 Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, 1 Tasfiye İşletme Müdürlüğü,1 Hukuk Hizmetleri Müdürlüğü,1 Ürün Güvenliği Denetimleri Müdürlüğü, 1 Dış Ticaret İşlemleri Müdürlüğü ve 1 Personel Müdürlüğü olmak üzere toplam 14 yönetim, 389 işçi ile faaliyetleri yürütüyor.

9,5 milyar TL’lik vergi tahsilatı

Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 2024 yılında toplam 9 milyar 594 bin 407 bin 957 TL vergi tahsilatı yaptı. 5 bin 768 adet gemi, 20 bin 688 adet tır, bin 805 adet uçak, 297 bin 173 yolcu, 91 bin 190 TEU konteynerin gümrük süreci gerçekleştirildi. Birebir periyot içerisinde 15 olayda toplam 35 milyon 810 bin 736 TL fiyatında kaçak eşya yakalaması gerçekleştirildi. Ayrıyeten Tasfiye İşletme Müdürlüğünce toplam 618 elektronik ihale ile 360 adet araç, 258 kalem türlü eşya satışı yapılarak bu satışlardan 102 milyon 143 bin 501 TL hasılat elde edildi. Eser Güvenliği Kontrol Müdürlüğünce 2024 yılı içinde toplam 856 adet ithalat ve ihracat kalite kontrolü yapıldı.

603 milyon dolarlık meyve ihracatı

2024 yılında ihracatı en çok yapılan birinci üç eser; 603 milyon 462 bin 190 dolar meblağında meyve, 383 milyon 216 bin 24 dolar fiyatında metal cevheri, 190 milyon 26 bin 754 dolar meblağında motorlu kara taşıtları ve aksamlarında oldu. Gerçekleştirilen ihracat süreçleri ülkeler bazlı incelendiğinde 884 milyon 574 milyon 148 dolar ile Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın birinci sırada olduğu, bu ülkeyi Bulgaristan, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Romanya’ya yapılan ihracatın izlediği görüldü.

Orta Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü temas gümrük yönetimleri ortasında yapılan süreçler değerlendirildiğinde süreçlerin yüzde 88’lik kısmı Samsun Gümrük Müdürlüğünce gerçekleştirildi. Samsun Gümrük Müdürlüğünün 2024 yılı ihracat 1 milyar 958 bin 368 bin 623 dolar, ithalat meblağı ise 2 milyar 812 bin 794 bin 118 dolar oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
boluspor adana demirspor macinin ardindan Y9en5bH2
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Nisan, 2026 00:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Boluspor – Adana Demirspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig’in 36. haftasında oynanan Boluspor-Adana Demirspor maçının ardından iki takımın teknik direktörleri açıklamalarda bulundu.

Trendyol 1. Lig’in 36. haftasında Boluspor, sahasında Adana Demirspor’u 6-0 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Boluspor Teknik Direktörü Nevzat Dinçbudak, farklı galibiyetten ve ligde kalmayı garantilemekten dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Rakiplerini hafta içi iyi analiz ettiklerini belirten Dinçbudak, “Öncelikle kazanarak ligi iyi bir yerde bitirdiğimiz için memnunuz. Adana Demirspor genç bir takım, iyi mücadele ediyor. Burada bir sürpriz olmaması adına rakip takımın analizini yaptık. Özellikle savunmayı önde kurdukları için arkalara uzun toplarla, sürpriz koşularla golleri bulup rahatlamak istiyorduk. Bunu da oyuncularımız uyguladı ve 6-0 gibi net bir skorla maçı kazandık” dedi.

“Boluspor’a yakışan Süper Lig’dir”

Sezon boyunca inişli çıkışlı süreçler yaşadıklarını ifade eden Dinçbudak, “Play-off kovalama ortamı yakalamıştık ama yaşanan olumsuzluklardan dolayı ligin sonunu biraz sıkıntılı geçirdik. Önemli olan ligin sonunda aynı ligde yola devam etmek. Boluspor köklü bir camia. Geçmişte önemli oyuncular çıkarıp Süper Lig’de dahi mücadele etti. Yakışan bir üst lig, Süper Lig aslında. Ancak bunun için iyi bir yapılanma ve ciddi bir destek gerekiyor. Özellikle stadın bir an evvel yapılması en önemli konu, seyircisiz bu iş olmuyor. İnşallah en kısa sürede stadımız yapılır ve doğru planlamalarla takım Süper Lig’e çıkar” ifadelerini kullandı.

“Gençlerimizin durum değerlendirmesini yapacağız”

Adana Demirspor Teknik Sorumlusu Hilmi Bozkurt ise rakiplerini tebrik ederek, kalan haftaları hasarsız atlatmak istediklerini söyledi. Genç ağırlıklı bir kadroyla sahada olduklarını vurgulayan Bozkurt, “Adana Demirspor kulübü olarak Boluspor’u tebrik ediyoruz. Hak ettikleri bir galibiyet aldılar. Biz de gençlerimizle ligin sonlarına doğru kazasız belasız ligin bitmesini bekliyoruz. Gelecek yılla ilgili de gençlerimizin durum değerlendirmesini birkaç gün içinde yapıp, gelecek sezona neler yapabiliriz ona bakacağız” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin